У Карнеґі-Холі, Львівській опері і Бучі: Україну підтримує знана диригентка Кері-Лінн Вілсон

29.05.2024
У Карнеґі-Холі, Львівській опері і Бучі: Україну підтримує знана диригентка Кері-Лінн Вілсон

Гендиректор Львівської національної опери Василь Вовкун і диригентка Кері-Лінн Вілсон. (Фото надане театром.)

Уперше під батутою іноземної диригентки Кері-Лінн Вілсон у Львівській національній опері імені Соломії Крушельницької прозвучала опера «Украдене щастя» за твором Івана Франка.
 
Введена в українську літературу 130 років тому, образна назва дуже актуальна у нинішні дні, коли крадуть та вбивають щастя українців нападники у російсько-українській війні, яка понад два роки є повномасштабною.
 
Опера «Украдене щастя» написана у 1958-му на замовлення Львівського театру опери і балету, який тоді два роки як носив ім’я знакового письменника Івана Франка (прізвище знаменитої співачки мистецькому закладу присвоїли у 2000-му).
 
Партитури опери створив Юлій Мейтус — український композитор, який писав музику до популярного свого часу естрадного ревю в Харкові «Алло на хвилі 477», прем’єру якого театр Леся Курбаса «Березіль» показав іще 1929 року.
 
Композитор потім створював немало соцреалістичних творів, але «Украдене щастя» залишається визначним твором українського оперного мистецтва, визнанням якого є долучення до показу вистави диригентки зі світовим ім’ям — канадійки Кері-Лінн Вілсон, яка мешкає у США і має українське коріння.
 
 
Кері-Лінн Вілсон із головними виконавцями опери "Украдене щастя" після показу (Фото Валентини Самченко).
 
У Львівській національній опері це відбулася вже третя подія під орудою Кері-Лінн Вілсон за період повномасштабного вторгнення росії в Україну.
 
У лютому 2023 року маестро диригувала концерт-присвяту «Пам’яті нескорених», в якому звучали знаменитий Реквієм Джузеппе Верді та «Буча. Lacrimosa» української композиторки Вікторії Польової.
 
А в грудні минулого року під диригуванням Кері-Лінн Вілсон солісти, хор та оркестр Львівської національної опери виконали Дев’яту симфонію Людвіга ван Бетховена та симфонічну композицію «Nova. Присвята мужності України» Вікторії Польової.
 
А почалася підтримка України диригенткою Кері-Лінн Вілсон, яка співпрацює з найвідомішими оркестрами та театрами світу, в 2022 році.
 
Вона ініціювала створення Ukrainian Freedom Orchestra (Українського оркестру Свободи). Тоді у серпні і липні цей збірний колектив здійснив великий тур Європою та Америкою, щоб показати солідарність з Україною.
 
Засновниками та безпосередніми організаторами турне стали Метрополітен-опера (США) та Польська національна опера. Концерти відбувалися і 2023 року.
 
Наприкінці квітня цього року в знаменитому нью-йоркському Карнеґі-Холі Кері-Лінн Вілсон диригувала концертом «Київської камерати», яка виконувала твори винятково українських композиторів.
 
Цей виступ Національного ансамблю солістів продемонстрував, що за вмілої організації українська культура здатна збирати великі зали за кордоном, навіть якщо публіці до цього не були відомі імена та твори українських митців. 
 
 
Цього разу в період повномасштабної війни Кері-Лінн Вілсон уперше приїхала у Київ. Диригентка вже побувала в Бучі, яка перебувала під тимчасовою російською окупацією у 2022 році.
 
У Національній філармонії України 30 травня прозвучить той же концерт, який мали змогу чути відвідувачі Карнеґі-Холу.
 
Зіграють твори: Золтана Алмаші — «Місто Марії», Олександра Щетинського — Реквієм, Валентина Сильвестрова — Молитва за Україну, а також композиції Євгена Станковича, Олександра Козаренка, Володимира Зубицького та Вікторії Польової. Єдине доповнення — до творів семи українських композиторів додасться знаменита «Мелодія» Мирослава Скорика.