Олександр Усик об’єднав усі чемпіонські пояси у суперважкому дивізіоні: що попереду?

29.05.2024
Олександр Усик об’єднав усі чемпіонські пояси у суперважкому дивізіоні: що попереду?

Олександр Усик був близьким до того, аби достроково завершити бій проти Тайсона Ф’юрі. (Фото з сайту sport.ua.)

Славні традиції українського боксу продовжує Олександр Усик.
 
Нещодавно вітчизняний важковаговик уперше в історії нашої країни став абсолютним чемпіоном світу серед «супертяжів», і тепер увесь боксерський світ гуде немов бджолиний вулик, обговорюючи його поєдинок з британцем Тайсоном Ф’юрі.
 
Вражень та емоцій від бою, котрого чекали не один рік, накопичилося неймовірно багато. Особливо пам’ятним став момент, коли наприкінці дев’ятого раунду рефері поквапливо розпочав відраховувати Ф’юрі «до десяти», врятувавши таким чином того, на думку експертів, від можливого нокауту.
 
Загалом, зібрати всі пояси у суперважкому дивізіоні до Усика зміг лише Леннокс Льюїс, зробивши це ще в минулому столітті, в 1999 році.
 
Нині ж на профі-ринзі — нові обличчя. А разом iз ними — і нова історія. Те, що не вийшло у Володимира Кличка (він спіткнувся, коли намагався здобути пояс WBC), зумів зробити його послідовник — представник промоутерської компанії братів Кличків — «К2 промоушн».
 
При цьому Олександр Усик повторив історичне досягнення легендарного Евандера Холіфілда, ставши абсолютним чемпіоном по черзі в важкому та суперважкому дивізіонах.
 
«Дуже цікавий бій. Обидва боксери показали те, чого я ще не бачив. Усі задоволені тим, як билися ці хлопці», — оцінив об’єднавчу дуель Холіфілд.
 
Примітно, що на шляху до абсолютного титулу Усик здолав тих боксерів, які близько десяти років тому не дозволили об’єднати чемпіонські пояси Кличку-молодшому.
 
Спочатку Олександр відібрав чемпіонські відзнаки у Ентоні Джошуа, а потім змусив попрощатися з титулом і Тайсона Ф’юрі.
 
«Я пишаюся тобою. Дякую тобі за цю перемогу. Це важлива, історична перемога для тебе й для всіх нас, українців», — звернувся до абсолютного чемпіона Володимир Кличко.
 
Поєдинок, у якому перемога Усику дісталася роздільним рішенням суддів (114-113, 113-114, 115-112), має чимало тем для обговорення. Хоча боксерський світ уже дивиться в перспективу, готуючись до бою-реваншу Усик—Ф’юрі.
 
«Є пункт про реванш, і Тайсон ним скористався. Цей бій відбудеться або наприкінці цього року, або на початку наступного. Він знову пройде в Саудівській Аравії. Перший бій був таким чудовим та спірним. І давайте подивимося, що станеться у реванші», — заявив один із промоутерів Ф’юрі Боб Арум. 
 
Наразі ж боксери відновлюють свої сили й особливо про майбутні плани не говорять. Так, співпромоутер Ф’юрі Френк Уоррен розповів, що наразі Міжнародна боксерська федерація відсторонила Усика від боксу до липня 2024 року за станом здоров’я.
 
Подібні розпорядження у профі-боксі — звична справа і стосується тих моментів, коли боксери потребують додаткової уваги до їхніх фізичних кондицій. А у випадку з Усиком одразу після бою з Ф’юрі з’явилася інформація про травму щелепи. У команді українця зауважили, що це начебто стара проблема, утім, можливо, це й не так.
 
У будь-якому разі найближчим часом Усик, як він того й бажав, відпочиватиме з сім’єю й набиратиметься сил перед новими викликами.