Потужні новачки: дебютант елітного дивізіону завершив чемпіонат у єврокубковій п’ятірці

29.05.2024
Потужні новачки: дебютант елітного дивізіону завершив чемпіонат у єврокубковій п’ятірці

Завдяки перемозі над резервним складом «Шахтаря» новачок УПЛ — «Полісся» — пробилося до єврокубків. (Фото з сайту shakhtar.com.)

Основна частина чемпіонату країни завершена. Медалі розіграні, європутівки розподілені.
 
«Шахтар» та «Динамо» — чемпіон та віцечемпіон відповідно — отримали місця в головному клубному турнірі Європи.
 
«Кривбас» як володар «бронзи» розпочне новий сезон у Лізі Європи, а «Дніпро-1» та «Полісся» здобули перепустки до Ліги конференцій. Так само визначилися й два колективи, котрі напряму вилетіли до першої ліги. Пару «Минаю» на цьому шляху склав «Металіст-1925». Їм на заміну до елітної ліги прийдуть «Інгулець» та «Карпати» — перша та друга команди Д-1 відповідно.
 
А перехідний турнір між командами, котрі посіли 13-те і 14-те місця в УПЛ та третє й четверте місця в першій лізі, — ще попереду. «Оболонь» проти «Лівого берега». «Верес» проти «Епіцентру». У кожній iз цих дуелей присутній колектив, який не надто добре знайомий еліті вітчизняного футболу. Як «Епіцентр», так і «Лівий берег» — це клуби зовсім юні. Перший з’явився на футбольній карті країни в 2019 році, професіональна історія другого розпочалася лише три роки тому.
 
Хай там як, а амбіції обидва колективи мають потужні. Приміром, «бережани» вже володіють сучасною футбольною ареною на 5 тисяч глядачів, на якій у передмісті столиці в нинішньому сезоні проходили матчі прем’єр-ліги.
 
А яким потужним потенціалом можуть володіти новачки еліти — в нинішньому чемпіонаті продемонструвало «Полісся». Дебютант із Житомира свій перший сезон у прем’єр-лізі завершив у єврокубковій п’ятірці. І дарма, що після зимової перерви, засмучений серією невдалих матчів, з поста головного тренера пішов Юрій Калитвинцев. Можливість боротися за медалі тоді було втрачено. Утім попередніх очкових здобутків вистачило для пристойного фінішу. Знаковою й доленосною для «Полісся» стала перемога в останньому турі над «Шахтарем». Не маючи мотивації, «гірники» в статусі чемпіонів та володарів національного кубка (у фіналі КУ підопічні Марино Пушича мінімально здолали «Ворсклу» — 2:1) зазнали першої в новому році поразки.
 
Утім ця невдача аж ніяк не вплинула на піднесений настрій «гірницького» колективу. «Ми провели сезон чудово — з дуже гарним футболом, з чіткою філософією і фантастичними зусиллями та енергією, яку вклали гравці. Завоювання дубля — це історичний момент, чудовий виступ у Європі — теж історичний момент, перемога над «Барселоною» та інше. Як «Шахтар» можемо тільки пишатися тим, чого ми досягли», — наголосив очільник «Шахтаря» Пушич.
 
Так само радіють здобутому результату й у «Кривбасі», котрий після чверті століття — знову в «призах». «У цілому чемпіонат провели добре. Виконали завдання-мінімум від президента. Нині святкуємо, але вже думаємо про наступний сезон. У нас великі плани. У нас є сили, щоб боротись за вище місце», — зізнався генеральний директор криворізького клубу Володимир Баєнко.
 
А от у динамівському клубі на фініші сезону переживають трохи інші емоції. «Задоволений я сезоном, чи ні — не має ніякого значення. Є певний результат. Є думка вболівальників, є думка нашого президента. Вони вирішують, позитивні моменти чи ні», — сказав головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський.
 
Як наголошує сам наставник, під його керівництвом «біло-сині» показали досить непоганий результат — із 20 матчів лише одна поразка та дві нічиї.
 
«А якби не технічна поразка (її КДК УАФ присудив «Олександрії» у нічийному матчі проти «Шахтаря»), то ми зараз говорили б, що має бути «золотий матч», — зауважив Шовковський.
 
Без сумніву, в наступному сезоні динамівці прагнутимуть реваншу. А щоб в учасників змагань один до одного було менше претензій, клуби домовляються в новому чемпіонаті обходитися без односторонніх переносів матчів, яких у поточному розіграші було неймовірно багато.
 
«Кажу публічно від імені «Шахтаря»: давайте домовимося, що ніхто більше не переносить матчі, не переносить міста, де граємо. «Шахтар» підпише папір. Ми проти переносів», — запропонував спортивний директор донецького клубу Даріо Срна. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 30-й тур. ЛНЗ — «Ворскла» — 1:0, «Кривбас» — «Минай» — 3:0, «Оболонь» — «Олександрія» — 0:3, «Чорноморець» — «Дніпро-1» — 0:2, «Зоря» — «Колос» — 0:1, «Рух» — «Динамо» — 1:2, «Полісся» — «Шахтар» — 2:0, «Металіст-1925» — «Верес» — 1:2.
29-й тур. «Динамо» — «Кривбас» — 3:1, ЛНЗ — «Зоря» — 2:1, «Металіст-1925» — «Полісся» — 3:3, «Минай» — «Колос» — 3:2, «Верес» — «Олександрія» — 2:2, «Ворскла» — «Оболонь» — 3:1, «Рух» — «Чорноморець» — 2:0, «Дніпро-1» — «Шахтар» — 1:1.
Підсумкове становище: «Шахтар» — 71, «Динамо» — 69, «Кривбас» — 57, «Дніпро-1» — 52, «Полісся» — 50, «Рух» — 49, ЛНЗ — 41, «Олександрія» — 34, «Ворскла» — 33, «Зоря», «Колос», «Чорноморець» — 32, «Верес» — 28, «Оболонь» — 26, «Минай» — 25, «Металіст-1925» — 23.