Зла Мавка - сила: ненасильницький спротив українців показують у мистецькому проєкті

15.05.2024
Зла Мавка - сила: ненасильницький спротив українців показують у мистецькому проєкті

Рух «Зла Мавка» протидіє окупантам. (Фото з сайту zlamavka.com.)

В Українському домі у Києві з 18 травня по 2 червня проходитиме виставка про ненасильницький спротив українців на окупованих територіях «Небачена сила».
 
Вона демонструватиме, що такий опір є особливою і могутньою силою українців у російсько-українській війні, яка триває вже 10 років. Організатором виставки є громадська організація «Українська асоціація культурологів–Львів», кураторка — Ольга Муха.
 
З новин ми знаємо про громадський рух «Жовта стрічка», що виник у квітні 2022 року в Херсоні, та жіночий рух «Зла Мавка», зорганізований у 2023-му в Мелітополі, що веде партизанську інформаційну війну. Чули про «Бойові кримські чайки» та «Атеш», які надають тактичну інформацію українським Збройним силам. Усе це — історії не пасивності, невизначеності та байдужості, а, радше, незламності населення, яке опинилось у ситуації прямої загрози від російського окупанта.
 
У спротиву — організованого чи індивідуального — багато методів та інструментів: публічна демонстрація української ідентичності та культури, викриття та присоромлення російських посадовців та персоналу, відмова від співпраці в незаконних політичних процесах (як псевдовибори), введення в оману російських солдатів, саботаж, соціальний бойкот та багато іншого, констатують організатори проєкту. Окремо підсвічують роль жінок і їхню активність у формуванні сильної нової української ідентичності та вигадливих, інколи несподіваних методів опору. 
 
Так уже склалося історично, що український спротив завжди вигадливий і яскравий, мистецький, символічний, сатиричний, зухвалий. Тож на виставці «Небачена сила» можна дивитись відео Ukrainer із проєкту «Деокупація» та картонні карикатурні фігури російських визволителів Сергія Захарова, що стояли на вулицях Донецька 2014 року. Представлять вірусні меми Максима Паленка, а також відео історії про поранені об’єкти культури в Тростянці та Охтирці, зафільмовані Музейним кризовим центром у рамках проєкту «Поранена культура». 
 
Особливим є лабіринт «Делаю вид» із плакатами кримського художника Антіка Данова, що передає шизофренічність реальності окупації, яка може варіюватися залежно від того, з ким розмовляєш і в якому місці. 
 
У мистецькій експозиції (співкураторка — Тетяна Філевська) представлять роботи мисткинь Марії Куліковської, Алевтини Кахідзе, Лії Достлєвої, Юлії По, Еміне Зіятдінової, Юлії Данилевської.   
 
На підтримку виставки «Небачена сила» «Радіо «Культура» створило проєкт «Зла Мавка. Щоденники ненасильницького опору». Основою 14 радіоісторій стали оригінальні щоденникові записи жінок різного віку та професій, які живуть в умовах окупації. Авторки цього проєкту — Галина Стефанова, Наталія Ярошенко та Анастасія Рула. 
 
Відкриття виставки відбудеться 18 травня — символічно в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в рамках 80 роковин депортації. Співорганізаторами стали представництво президента України в Автономній Республіці Крим, «Кримська платформа» та фонд «Партнерство за сильну Україну» — спільної донорської програми уряду України та семи держав-партнерів, що реалізує проєкти в деокупованих і прифронтових громадах, а також на національному рівні.