МЗС урізав консульські послуги чоловікам за кордоном: для кого саме і чому

24.04.2024
Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити консульські дії для громадян України призовного віку.
 
Про це йдеться в листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги, який є у розпорядженні ZN.UA. Винятком стали лише консульські дії, що пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну. 
 
Законність свого розпорядження чиновники відомства підтвердили посиланням на пункти 6 та 16 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».
 
У першому випадку йдеться про дозвіл «встановлювати в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства».
 
У другому – про заборону громадянам, які перебувають на військовому обліку, «змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України». 
 
Як «УМ» уже повідомляла, 16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Новий закон передбачає, що всі громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку призовників, мають протягом 60 днів від початку проведення мобілізації уточнити свої облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет призовника або ТЦК. 
 
Деякі нововведення стосуються і військовозобов’язаних українців, які живуть за кордоном. Зокрема, в документі прописано, що для чоловіків обмежать консульські послуги, якщо військовозобов’язаний не стане на облік.
 
Без цього документа не можна буде отримати український або закордонний паспорт і влаштуватися на роботу. Правда, у приписі є і винятки. Консульства, зокрема, обслуговуватимуть чоловіків, якщо другий з батьків дітей має іноземне громадянство або є особою без громадянства. 
 
Леся БАГІНСЬКА