Перший млинець нанівець: українки вперше не змогли вийти до фінальної серії Кубка Біллі Джин Кінг

17.04.2024
Перший млинець нанівець: українки вперше не змогли вийти до фінальної серії Кубка Біллі Джин Кінг

Українки вперше в історії програли матчеву зустріч, у якій вели 2:0 після першого дня. (Фото: Великий теніс України.)

Після того, як справами української жіночої збірної в Кубку Біллі Джин Кінг почав займатися Фонд Еліни Світоліної, очікування щодо результатів зросли.
 
Тим паче, що команда має чи не найсильніший склад в історії з п’ятьма представницями топ-40 рейтингу.
 
На матчеву зустріч проти Румунії за право вперше зіграти у фінальному раунді оновленого турніру капітан Михайло Філіма викликав не всіх лідерок збірної (Марта Костюк та Ангеліна Калініна пропускали цей збір через хворобу), але зі Світоліною і Цуренко у складі команда все одно мала б перемагати.
 
До того ж і румунки приїхали до Флориди не в оптимальному складі — без своїх головних зірок Сімони Халеп та Сорани Кирсті. 
 
Але цього разу не склалось. Хоча перший день протистояння закінчився для нас на мажорній ноті. І Еліна, і Леся виконали завдання-максимум, принісши до скарбнички збірної перші два очки.
 
Здавалося, що Світоліна в матчі з 64-ю ракеткою світу Аною Богдан принесе збірній третій заліковий бал і вирішить усі питання. Спочатку до цього все і йшло, проте у першій партії українка не «закрила» сет за рахунку 4:1, програвши 5 геймів поспіль. 
 
У другому сеті колишня третя ракетка планети вирівняла становище, але на третю партію сил уже відверто не вистачало, та й Богдан показала феноменальну фізичну готовність у тригодинному трилері.
 
За схожим сценарієм пройшов і поєдинок Цуренко проти Жаклін Крістіан. У першому сеті Леся не залишила жодних шансів молодшій суперниці, але надалі румунка грала все краще, замучивши українку ударами під сітку. 
 
Тож долю поєдинку мав вирішити останній парний матч, на який Філіма виставив досвідчених і зіграних парниць Людмилу і Надію Кіченок.
 
А от капітан збірної Румунії Хорія Текау змінив свої стартові плани, поставивши у пару Крістіан і Богдан, які перед цим відбігали по три години.
 
Варто нагадати, що сестри Кіченок, які перед приїздом у збірну стали фіналістками турніру WTA 500 у Чарльстоні, ще жодного разу не вигравали п’ятий вирішальний матч у збірній.
 
Так вийшло і цього разу — Люда і Надя виглядали розгубленими, а румунки на куражі не залишили їм жодних шансів — 6:2, 7:6.
 
Таким чином, українки вперше в історії програли матчеву зустріч, у якій вели 2:0 після першого дня. Крім цього, з 2022 року збірна не може виграти два матчі поспіль у командному турнірі.
 
Остання переможна серія була у 2020-2021 роках, коли наші тенісистки виграли чотири матчі поспіль.
 
«Звісно, не все вдалося, є розчарування. Але рухаємося далі. Наступного разу буде краще та сильніше. Пишаюся виступати під українським прапором. Дякуємо всім за підтримку», — прокоментувала результат лідерка збірної Світоліна.
 
Після прикрої поразки від румунок збірна у листопаді зіграє у плей-оф та спробує залишитися на етапі кваліфікації на наступний сезон. І в разі досягнення успіху — знову поборотись за фінальний раунд Кубка Біллі Джин Кінг через рік.
 
Далі ж на наших тенісисток у контексті збірної чекає Олімпіада-2024. За словами Філіми, у Парижі планують зіграти Костюк, Ястремська, Світоліна, Цуренко та Калініна.
 
«Усі п’ятеро хочуть зіграти на Олімпіаді, вона стоїть у них у календарі виступів. Це найтитулованіші змагання в спортивному світі, тому вони будуть готуватися. Ми маємо всі шанси боротися за медаль: дівчата набирають оберти. Якщо взяти виступи цьогоріч, то і на Australian Open були класні результати, і сестри Кіченок у парі завжди дуже непогано грають, можуть здолати будь-кого», — поділився очікуваннями капітан команди.