Поранення, рапорт на звільнення, відмова від виконання наказу: поради військовим від юриста

13.03.2024
Поранення, рапорт на звільнення, відмова від виконання наказу: поради військовим від юриста

Світлана Ярошенко.

Як деякі адвокати наживаються на військових? Де можна отримати безоплатну юридичну допомогу?
 
Чи можна відмовитися від виконання бойового наказу?
 
Як правильно подати рапорт на звільнення із ЗСУ?
 
Яка відповідальність передбачена за самовільне залишення військової частини? 
 
Ці й інші життєві моменти воєнного часу роз’яснює адвокатка-волонерка Світлана Ярошенко.
 
— Іноді доводиться по кілька разів на день розтлумачувати й пояснювати військовим та їхнім родичам одні й ті самі правові норми, тому мені здається, що їх уже всі вивчили. Про особливості служби під час воєнного стану багато написано, чимало нюансів роз’яснено. Але, як показує практика, люди не те що не знають своїх прав, а й не готові шукати відповіді на особисті запитання в інтернеті. Тому шукають допомоги у правників, — каже відома полтавська адвокатка Світлана Ярошенко.
 
Пані Світлана консультує військових та їхніх близьких на волонтерських засадах. Це було її свідомим рішенням — приєднатися до волонтерського руху «Адвокати ЗСУ», який був створений за підтримки головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного у квітні 2022-го і який на сьогодні об’єднує понад 400 правників. Нещодавно Світлані Ярошенко було вручено нагрудний знак головнокомандувача Збройних сил України «За сприяння війську».
 
А почалася наша з нею розмова про те, що дехто з недобросовісних адвокатів, які рекламують себе як військові, вводять в оману клієнтів, наживаючись на них. 
 

Інколи мами й дружини клопочуть про звільнення бійця попри його небажання

— Сьогодні є багато способів отримати безоплатну правову допомогу, - каже Світлана Ярошенко. - І мені дуже шкода, коли військові потрапляють на гачок до любителів легкої наживи. Серед тих любителів є професіонали, але, погодьтеся, несправедливо за зразки рапортів, які були розроблені фахівцями Міноборони чи то громадськими організаціями, скажімо, брати немалі гроші. 
 
— А звідки ви порадили б черпати необхідну інформацію?
 
— Є багато доступних і зрозумілих безплатних ресурсів. Скажімо, сайт Міністерства оборони «Турбота». На ньому дається дуже чіткий покроковий алгоритм дій для поранених: що робити у тих чи інших випадках, куди звертатися.
 
Сайт громадської організації «Принцип», яка створена військовим й адвокатом Масі Найємом та правозахисницею й волонтеркою Любов’ю Галан 2023 року, теж містить багато практичних підказок. Сайт об’єднання юристів «Юридична сотня», яке працює з 2014 року. Звісно, рекомендую також сайт волонтерського руху «Адвокати ЗСУ». 
 
Мої колеги-волонтери розвивають потужні телеграм-канали і сторінки у фейсбуці. Раджу, зокрема, Дар’ю Панфілову і Дар’ю Тарасенко. Не уявляю, де ці дівчата беруть сили, але роблять неймовірну роботу в цьому напрямку.
 
— Вам доводилось «виправляти помилки» своїх недобросовісних колег?
 
— На жаль, так. Найчастіше це неправильна подача рапорту. Такі випадки не є критичними і їх можливо виправити. А от, для прикладу, складніший випадок. Раніше кримінальна покарання наставало після трьох діб відсутності військовослужбовця за місцем несення служби.
 
Але наприкінці січня 2023 року були внесені зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за самовільне залишення військової частини навіть за одну годину відсутності. Один мій колега, напевне, не знав про це й навіть не потурбувався перевірити, тому на запит військового про ймовірну відповідальність повідомив, що за відлучення до трьох діб йому нічого не буде. Як наслідок — військовослужбовець отримав кримінальне провадження. Що його спонукало до залишення частини — то інша історія. 
 
Утім, попередню норму знову повернуто до ст. 407 КК України. 
Фото надані Світланою Ярошенко.
 
— Яким чином закон захищає тих, хто самовільно залишив частину? 
 
— Причини СЗЧ (самовільного залишення частини), звісно, різні. У когось просто здають нерви, комусь невчасно або неякісно надають допомогу, не направляють до медичної установи, не надають відпустки. На погляд цивільної особи, цих об’єктивних причин може бути безліч, але вони точно не можуть бути об’єктивними під час війни.
 
Необов’язково в усіх випадках порушень відкривають кримінальне провадження: командування зазвичай іде назустріч військовому й розуміє, що незабаром він повернеться і розпочне виконання своїх обов’язків. Часто у тих, хто самовільно залишив військову частину, дійсно є об’єктивні причини: потреба в лікуванні, проходження ВЛК на визначення придатності до служби після поранення та навіть елементарний час для відпочинку.
 
Але якщо він має статус СЗЧ, то направити на лікування його не можуть, надати відпустку чи звільнити зі служби також не можуть. Моя допомога як юриста полягає в роз’ясненні: поки ви перебуваєте вдома, доти дії військової частини обмежені.
 
Якщо ж у вас є підстави для звільнення, то їдьте у військову частину, поновлюйтесь на службі й подавайте рапорт на звільнення. Серед моїх клієнтів хтось після СЗЧ продовжив службу, а хтось почав належним чином лікуватись. Згодом дякували за допомогу, оскільки не мали на меті в такий спосіб ухилятися від служби.
 
— Тобто, людина все-таки має прибути особисто у військову частину, щоб подати рапорт?
 
— Іншого законом не передбачено. Рапорт не може бути відправлений ні «Новою поштою», ні Укрпоштою, ні переданий через ТЦК та СП. До того ж подати його треба лише по команді, тобто безпосередньому командиру. Загалом на ньому мають стояти як мінімум чотири підписи командирів різного рангу.
 
Рапорт, поданий не по команді, мають право не розглядати. Хоча деякі мої колеги, знаючи це, самі готують рапорт, самі його підписують і відправляють командиру частини. Такий папірець не має юридичної сили, але військовослужбовець заплатить адвокату за роботу, яка не принесе результату.
 
Нерідко до мене звертаються дружини чи мами з проханням підготувати рапорт на звільнення сина або чоловіка. Я не відмовляю в консультації, проте завжди, перш ніж узятися за підготовку документів у інтересах військового, прошу, щоб він зателефонував мені, щоб почути його власну думку. І так трапляється, що він не хоче звільнятися.
 

Додаток 5: чому він найголовніший з лікарських документів 

— Якщо людина обмежено придатна до служби, то це означає, що вона має право не виконувати бойового завдання? 
 
— У мене був якось такий випадок. Юрист порадив військовому, зарахованому до десантно-штурмових військ, не виконувати накази командування, за що, мовляв, його ніхто не може покарати, оскільки той мав обмежену придатність до військової служби.
 
Але ж є чіткий перелік захворювань, які визначають ступінь придатності людини до служби у мирний та воєнний час на певних посадах. І якщо людина не придатна саме до служби у десантно-штурмових військах, то може бути цілком придатною до служби в інших родах військ.
 
Тут ідеться не лише про здоров’я, а й про професійний рівень, рівень підготовленості до виконання завдання, на яке відправляють військовослужбовця. Якщо виконанню наказу перешкоджають об’єктивні обставини, то він має повідомити про це письмовим рапортом, пояснивши, чому не може його виконати.
 
Військового не перевели до іншого виду військ чи не захотіли — це одна справа. Але невиконання наказу без подачі рапорту і без пояснень тягне за собою кримінальну відповідальність. Це може кваліфікуватися як непокора або невиконання наказу.
 
— Давайте торкнемося юридичного захисту поранених. Тут досить часто виникають правові колізії. 
 
— Моя порада: потрапляючи до шпиталю після поранення, травмування, контузії чи хвороби, військовий обов’язково мусить уважно слідкувати за документами, якщо тільки йому дозволяє стан здоров’я. Буває, що в них зазначені різні дати поранення (травмування, захворювання).
 
Так само, як і населений пункт, де це сталося, та обставини. Трапляється, що постраждала ліва нога в документах, приміром, стає правою. Треба розуміти, що у стабілізаційних пунктах та госпіталях люди працюють 24/7, медики стомлені, тому може з’явитися будь-яка помилка. Тож, якщо боєць уже бачить і читає, він повинен уважно ознайомитися із записами в медичних документах. 
 
Далі він повинен звернутися до військової частини з вимогою видати довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) (додаток 5). Бо це найголовніший документ, на основі якого встановлюють причинний зв’язок між пораненням, травмуванням, контузією та захистом Батьківщини.
 
Цей додаток ляже в основу висновку військово-лікарської комісії після лікування, що потягне за собою перерахунок і виплату грошового забезпечення та додаткової винагороди. Хочу застерегти: оригінал додатка 5 військовий зберігає в себе, нікому його не віддаючи. 
 
— Аби так фахово розбиратися в цих нюансах, як ви, треба було добре вивчити військову справу...
 
— Так, для початку я взялася вивчати Статути ЗСУ А оскільки не існує якогось одного документа, що регулює правовідносини у військовій сфері, то вивчала закони України, інструкції, положення тощо. Деякі документи, на жаль, закриті для вільного доступу або з обмеженим доступом, що, звісно, ускладнює роботу адвоката. При вирішенні нестандартних ситуацій можу звернутися по допомогу до своїх колег-волонтерів. Ми спілкуємося в чаті, підказуємо одне одному, як правильно вирішити те чи інше питання.