Молодіжна збірна України готується до поєдинків «плей-оф» відбору на ЧЄ-2024

13.03.2024
Молодіжна збірна України готується до поєдинків «плей-оф» відбору на ЧЄ-2024

Національна збірна України спробує пробитися на ЧЄ-2024 через кваліфікаційний «плей-оф». (Фото з сайту isport.ua.)

Цього літа українська молодіжна збірна вперше в своїй історії гратиме на Олімпійських іграх.
 
Натомість головна команда країни має непогані шанси потрапити до фінальної частини цьогорічного чемпіонату Європи.
 
Найближчим часом на команду Сергія Реброва очікує доленосний «плей-оф» кваліфікації, на першому етапі котрого «синьо-жовтих» чекає зустріч зі збірною Боснії та Герцеговини.
 
Турнірна сітка цього мінітурніру сформована за рейтингами минулого розіграшу Ліги націй, у якому боснійці виграли свою групу в дивізіоні В й у новому сезоні змагатимуться в когорті найсильніших збірних континенту.
 
Натомість у відборі на ЧЄ-2024 в своїй «пульці» Боснія та Герцеговина посіла неймовірно низьке п’яте місце.
 
«П’яте місце в групі — не те, на що вона заслуговувала, — каже очільник збірної України Сергій Ребров. — Це міцна команда, ми повинні бути готовими до неї. Але також треба думати про себе. Не треба говорити дуже багато про суперника. Ми повинні серйозно підготуватися, упевнений, усе в наших силах».
 
Наставник «синьо-жовтих» уже оголосив склад збірників, яких він викликав до табору національної збірної. Із 14 березня в іспанській Марбельї розпочнеться навчально-тренувальний збір, після чого 21 березня в місті Зениця підопічні Реброва поміряються силами з місцевою збірною.
 
І в разі успіху на збірну України 26 березня чекатиме вирішальна битва за путівку на ЧЄ-2024 з переможцем двобою Ізраїль — Ісландія.
 
«Треба думати про себе, потужно готуватися. Важливо бути ментально готовим до поєдинків, які вирішують долю виходу на Євро. З іншого боку, ми вже маємо досвід ігор у плей-оф — минулого разу, у відборі на ЧС-2022, протистояли Шотландії та Уельсу. Це не вперше для наших футболістів, упевнений, що вони готові. Ми граємо на виїзді, а це завжди дуже важко», — зауважує головний тренер української команди.
 
Сергій Ребров матиме на кілька днів більше часу для підготовки, ніж його колега Саво Мілошевич. І, на думку українського наставника, цей факт може мати важливе значення.
 
«Я вдячний нашим клубам, що надали нам змогу зібратися раніше. У нас є час подивитися на стан гравців, вирішити, хто буде грати», — пояснив очільник збірної України.
 
У складі «синьо-жовтих», без сумніву, буде задіяна велика кількість легіонерів. Сергій Ребров наголошує, що нині український чемпіонат переживає складні часи, тож ставка на легіонерів — логічне й закономірне рішення.
 
«Для України дуже важливо, що багато виконавців виїжджають за кордон і пробують себе в інших чемпіонатах. Якщо ти проводиш кілька сезонів у вітчизняному чемпіонаті, то хочеш перейти на інший рівень. Мотивація грати за кордоном, вважаю, є в кожного футболіста. До того ж для збірної та для нас зараз дуже важливо, щоб гравці виїжджали, грали й показували, що Україна існує», — наголошує Ребров.
 
У вирішальний момент відбору збірній не допоможе досвідчений півзахисник «Шахтаря» Тарас Степаненко, котрий заліковує травму. Під питанням опинилася й участь у важливих матчах півзахисника іспанської «Жирони» Віктора Циганкова, котрий у матчах за свій клуб травмував коліно.
 
Утім, детальне обстеження показало обнадійливі результати, тож є шанс, що Віктор зіграє проти Боснії та Герцеговини. Загалом, у Реброва є чималий вибір виконавців і він сподівається, що це допоможе йому зробити оптимальний вибір задля позитивного результату. 
 
НА СТАРТ
Склад національної збірної України на матчі «плей-оф»  відбору ЧЄ-2024:
 
Воротарі: Бущан («Динамо»), Трубін («Бенфіка», Португалія), Лунін («Реал», Іспанія).
 
Захисники: Караваєв, Попов (обидва — «Динамо»), Матвієнко, Конопля, Бондар (усі — «Шахтар»), Михайліченко («Полісся»), Миколенко («Евертон», Англія), Забарний («Борнмут», Англія), Таловєров (ЛАСК, Австрія).
 
Півзахисники: Зубков, Судаков (обидва — «Шахтар»), Шапаренко, Бражко (обидва — «Динамо»), Піхальонок (СК «Дніпро-1»), Зінченко («Арсенал», Англія), Циганков («Жирона», Іспанія), Мудрик («Челсі», Англія), Сидорчук («Вестерло», Бельгія), Маліновський («Дженоа», Італія).
 
Нападники: Довбик («Жирона», Іспанія), Яремчук («Валенсія», Іспанія), Сікан («Шахтар»), Ванат («Динамо» Київ).