Шевченко проROCK: до 210-ліття Кобзаря в Києві звучатимуть співані поезії та вірші

06.03.2024
Шевченко проROCK: до 210-ліття Кобзаря в Києві звучатимуть співані поезії та вірші

Особлива відповідальність уже у третій рік повномасштабного періоду російсько-української війни — вшановувати 210-й рік народження Тараса Шевченка, який був активним супротивником імперської політики Московії.
 
Тому з наближенням 9 березня все частіше звучить найголовніший Кобзаревий заповіт: «Борітеся — поборете!». 
 
Велику програму Шевченкіани підготувала Національна філармонія України. Вже 7 березня соліст закладу, композитор, бас Роман Смоляр запрошує  на авторську програму Shevchenko 13, яка відбудеться в одному з найкращих камерних залів столиці Tauvers Gallery international. Першою композицією циклу стало опрацювання всім відомого твору «Мені тринадцятий минало». 
 
Усього представляє автор музики у програмі 13 пісень, і кожна є особливою. «Думи мої» з музикою Романа Смоляра звучать енергійно в швидкому темпі, тоді як «І досі снить» виконується на staccato і pizzicato віолончелі (урочисте, коротке виконання звуків, уривчасте).
 
А «Сестри-чарівниці» — тужлива балада про почуття з трагічним завершенням. Доволі рідкісними інтонаціями для творів Шевченка є радість і щастя.
 
Утім композитор саме таким представляє текст «Готово! Парус розпустили...» — про прощання з Косаралом, де зимувала Аральська описова експедиція у 1848—1849 роках, у яку солдата Тараса Шевченка взяли як художника-ілюстратора.
 
Преамбулою до  річниці Кобзаря стане 8 березня  концерт-дискусія із серії Музичний салон 2.0. Його назвою є стрічка «А я без вірші не улежу» з поезії Тараса Шевченка «Неначе степом чумаки».
 
Закінчується вона рядками: «Уже два года промережав // І третій в добрий час почну». Цього вечора діалог із бандуристом Володимиром Войтом вестиме музична керівниця Національної філармонії України Наталія Стець.
 
Харківська бандура по-особливому представить у концерті твори Валентина Сильвестрова, Анатолія Коломійця, Михаїла Шуха, Григорія Китастого, Володимира Войта.
 
Традиційно 9 березня — як і понад 20 років поспіль — день народження Тараса Шевченка вшанує концертом-присвятою Національна капела бандуристів України імені Георгія Майбороди.
 
Серед обраних композицій програми «Розкуйтеся, братайтеся...» — твори відомих композиторів Миколи Лисенка, Михайла Вериківського, Михайла Грицишина, Олександра Тищенка, Ігоря Кушплера  на слова поета.
 
Музична подія розповість про різні етапи його життя та творчості. Поезії Кобзаря читатиме легендарний Анатолій Паламаренко — майстер художнього слова, Герой України.
 
Цьому вечірньому концерту 9 березня в НФУ передуватиме ще один проєкт. У музичному салоні філармонії (він є одночасно найкрасивішим укриттям у Києві) відбудеться лекція «(Не) Кобзар» Олега Криштопи — письменника, журналіста, автора ютуб-канала «Історія для дорослих/History For Adults».
 
А 10 березня на сцені Колонної зали імені Лисенка відбудеться вже третій концерт із циклу музично-поетичних вечорів «Музика Слова» – «Шевченко проROCK».
 
У програмі звучатимуть поезія та музика на слова Тараса Шевченка, що будуть виконані у творчій синергії поета та читця  Івана Малковича, симфонічного оркестру та хору Liatoshynskyi Capella під орудою Богдана Пліша.
 
Особливого звучання та тембральної глибини цьому вечору нададуть виступи Андрія Середи і рок-гурту «Кому вниз» та Юрія Йосифовича. Іван Малкович упевнений, що «справжні Шевченкові смисли в багатьох його творах звучать як важкий, глибокий рок, а не мелясна попса».
 
Музикознавці кажуть, що Тарас Шевченко — наймузикальніший поет у світовій літературі. Хоча конкретні музичні вподобання Тараса Шевченка можуть залишатися загадкою, його життя та творчість свідчать про значущий вплив музики на його духовний світ.