Українські біатлоністи провалили естафети на етапі Кубка світу

06.03.2024
Українські біатлоністи провалили естафети на етапі Кубка світу

Олександра Меркушина виграла масстарт на юніорському чемпіонаті світу. (Фото: IBU.)

Перший після цьогорічного світового чемпіонату етап Кубка світу прийняв норвезький Голменколлен.
 
Українські біатлоністи, як і на головному старті сезону, виступили не надто вдало: до позитиву можна віднести хіба що участь двох українок у масстарті та фініш у заліковій зоні індивідуальної гонки одразу чотирьох підопічних Юрая Санітри.
 
Саме чоловіча «індивідуалка» відкрила змагання на сьомому етапі КС. Найкращим серед українців став капітан збірної Дмитро Підручний, який із трьома хвилинами штрафу фінішував 30-м.
 
Не вдалось відстрілятись чисто і його партнерам — Тарас Лесюк із двома хибами став 33-м, Антон Дудченко з одним промахом фінішував одразу за Тарасом, а Артем Прима з двома хвилинами штрафу замкнув топ-40.
 
За межами топ-30 фінішували і наші дівчата. Кращою серед українок стала Анастасія Меркушина, яка з двома промахами була 33-ю. Христина Дмитренко, Анна Кривонос й Ірина Петренко через відверто провальну стрільбу не потрапили навіть до топ-50. А Юлія Джима на старт «індивідуалки» не вийшла.
 
У чоловічому масстарті Україна представлена не була, натомість до топ-30 серед жінок відібрались Меркушина і Джима. Утім повільний лижний хід та проблеми зі стрільбою завадили їм поборотись за високі місця — лише 27-ма і 29-та позиція відповідно.
 
Чи не найбільшу ставку наш тренерський штаб на цьому етапі робив на естафети, насамперед на сингл-мікст, куди заявив найсильніших наразі біатлоністів — Підручного та Дмитренко, котра була найкращою на ЧС.
 
Проте в короткій гонці, де на перший план виходить швидка і влучна стрільба, поборотись навіть за топ-10 завадило штрафне коло від Дмитра.
 
А класична змішана естафета взагалі завершилась для України повним провалом — нашу четвірку зняли як колових, при цьому наші біатлоністи не дійшли навіть до половини гонки: лідери зі збірної Франції випередили «синьо-жовтих» на коло і посприяли достроковому завершенню змагань для українців (21-ше місце).
 
Причиною такої невдачі стали одразу три кола штрафу від дебютантки мікстів Анни Кривонос. Таким чином збірну України вперше зняли як колових в історії змішаних естафет Кубка світу.
 
Команда зійшла з гонки разом із Румунією, ще раніше це сталося зі збірними Казахстану та Республіки Корея.
 
«Слова підібрати важко. Дуже соромно і прикро за такий провал, вибачаюсь перед уболівальниками та хлопцями, які не змогли вийти на старт через мене. Також соромно перед тренерами та сервісом. Повністю розумію, що провал мій і тільки мій… Вітру сильного не було, тиск психологічний був після невдалої першої стрільби, а на другій геть усе посипалось», — вибачилась перед фанатами Кривонос.
 
На тлі таких непереконливих виступів основної команди порадували наші юніори, які привезли дві медалі з чемпіонату світу в Естонії. Першу нагороду Україна здобула зусиллями Олександри Меркушиної, яка виграла дівочий масстарт і додала «золото» до двох своїх бронзових нагород ЧС минулого року.
 
«Я якось, якщо чесно, під час гонки не хвилювалася. Просто їхала. Більше була зосереджена на тому, що це контактна гонка, кого обійти, з ким поїхати. Це займало мої думки протягом гонки, і тому я особливо нічого не думала, не було нервів чи якихось переживань. Це такий подарунок для мене цього сезону. Бо сезон був дійсно дуже важким, з травмами та хворобами. Я вже не сподівалася ні на що, що просто треба допрацювати», — розповіла про свій виступ Меркушина-молодша.
 
Спрацював і план Юрая Санітри відправити на юніорські ЧЄ і ЧС замість дорослого форуму 20-річного Віталія Мандзина, який цьогоріч почав показувати непогані результати на Кубку IBU і вже встиг дебютувати на етапах Кубка світу.
 
І на Євро, і на чемпіонаті світу Віталію найкраще вдались виступи у масстарті. На континентальному турнірі він став срібним призером, а на ЧС в Естонії фінішував четвертим. Ці результати дозволили Мандзину виграти Малий кришталевий глобус юніорського Кубка IBU.
 
Також Віталій у статусі фінішера допоміг юніорській збірній виграти «срібло» ЧС у класичній естафеті: квартет Кінаш—Борковський—Супрун—Мандзин поступився лише норвежцям.