Неочікуваний «джек-пот»: «Шахтар» знову став прихованим лідером ЧУ

06.03.2024
Неочікуваний «джек-пот»: «Шахтар» знову став прихованим лідером ЧУ

Після розгромної поразки «Шахтарю» «Кривбас» втратив лідерство в чемпіонаті країни. (Фото з сайту shakhtar.com.)

У футболі дуже часто доводиться чути від гравців та тренерів фразу про «гру за шість очок».
 
Традиційно, в такий спосіб учасники принципового двобою, використовуючи фігуру мови, передають його дуже важливий статус, хоча в підсумку переможець отримує всього лиш передбачені регламентом три бали.
 
Однак трапляються у футболі й справжні дива, коли щасливчику випадає джек-пот і після перемоги в принциповому матчі умовним бонусом йому дістаються ще три залікові пункти.
 
Не минуло й доби після того, як у 19-му турі «Шахтар» розгромив лідера чемпіонату — «Кривбас» — і піднявся в призову трійку, аж тут на його користь КДК УАФ виносить рішення про анулювання результату матчу 18-го туру УПЛ «Олександрія» — «Шахтар», який закінчився внічию, й зараховує олександрійцям технічну поразку (0:3). 
 
Отримавши небачений від «Олександрії» подарунок, адміністрація котрого з незрозумілих причин дозволила вийти на поле в матчі проти «гірників» не заявленому на момент початку гри новачку Івану Калюжному, «Шахтар» за одну добу здійснив у турнірній таблиці потужний стрибок і, перебуваючи до гри з «Кривбасом» на четвертій сходинці, за нових обставин, які склалися після рішення КДК УАФ, тепер знову має статус прихованого лідера чемпіонату (відповідні зміни до турнірної таблиці вочевидь внесуть після рішення апеляційної інстанції УАФ).
 
А розгром від «помаранчево-чорних» змусив криворізький клуб покинути першу сходинку турнірної таблиці. Утім наставник «Кривбасу» Юрій Вернидуб вірить, що це тимчасова ситуація і в калейдоскопічній метушні, котра в нинішньому чемпіонаті відбувається нагорі турнірної таблиці, його команда знову зможе вийти в лідери.
 
«Зберігаємо найвищий бойовий дух. Переконаний, що втрата цього місця — тимчасова. Попереду ще багато зустрічей. Після завершення чемпіонату підсумуємо результат. Головне — отримувати задоволення від футболу та якомога швидше забувати про невдачі, рухатися далі», — натхненно заявив Вернидуб. 
 
У матчі з титулованим опонентом криворізькі футболісти майже весь другий тайм грали в меншості. Після використання системи ВАР головний суддя матчу Микола Балакін встановив, що дії хорвата Хрвоє Іліча є не чим іншим, як грубою грою з ризиком завдавання травми (хоча спочатку він оцінив дії футболіста «гірчичником») і показав легіонеру «Кривбасу» пряму червону картку.
 
А розіграти зайвого гравця чинному чемпіону було вже не надто складно. «Будемо вчитися на власних помилках», — резюмував підсумкові 2:5 очільник криворізького клубу.
 
Буде над чим поміркувати найближчим часом і досвідченому голкіперу «Полісся» Денису Бойку. У грі проти ЛНЗ він припустився грубої помилки, після якої суперник забив переможний гол у матчі.
 
Відтак для новачка елітного дивізіону з Житомира, котрий першу частину сезону завершив у призовій трійці, в новому змагальному році це друга поспіль гра без перемоги.
 
Натомість «Динамо» перемагає вже шість матчів поспіль. І його переможна серія розпочалася саме тоді, коли на тренерський місток став Олександр Шовковський.
 
На поєдинку проти «Чорноморця» столичних футболістів уперше за багато років підтримували вболівальники. Їх кількість, згідно з вимогами безпеки, не перевищує позначку 1 тис. 800 осіб. Утім і цей факт неабияк тішить динамівський клуб. 
 
«Безумовно, це велике досягнення для нас, що у вболівальників з’явилась можливість приходити на стадіони та підтримувати свої команди. Це важливо і для вболівальників, і для енергетики матчів, і для емоцій, і для футболістів, тому що футбол — це гра для вболівальників», — наголосив головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський.
 
Іще одна знакова подія відбулася в Ужгороді, де місцевий «Минай», здолавши «Металіст-1925», здобув свою першу перемогу в поточному чемпіонаті.
 
«Я психологію поміняв. Це було проблемою наших футболістів. Вони просто не вірили в себе, але зараз уже вірять у себе. Я їм щодня це кажу — щоб вірили в себе, що вони можуть із кожною командою грати. І вони це показують на полі. Сподіватимемося, що в нас є майбутнє, що в нас є шанс залишитися в УПЛ, — поділився рецептом успіху наставник «Минаю» Желько Любенович. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. 19-й тур. «Полісся» — ЛНЗ — 0:1, «Минай» — «Металіст-1925» — 2:0, «Динамо» — «Чорноморець» — 1:0, «Ворскла» — «Верес» — 2:1, «Колос» — «Рух» — 0:1, «Оболонь» — «Дніпро-1» — 0:1, «Олександрія» — «Зоря» — 0:0, «Шахтар» — «Кривбас» — 5:2.
Турнірне становище: «Дніпро-1» — 38, «Кривбас» — 37, «Шахтар» — 35 (17), «Динамо» — 34 (16), «Полісся» — 33, «Рух» — 30, «Ворскла» — 26,  «Колос» — 24 (18), «Чорноморець», ЛНЗ — 23 (18), «Олександрія» — 18 (18), «Зоря» — 16 (16), «Оболонь» — 15 (18), «Металіст-1925» — 15, «Верес» — 18 (12), «Минай» — 10 (17).
Бомбардир: Ванат («Динамо») — 9.