Геть від Чайковського! Активісти вимагають прибрати з назви Національної музичної академії ім’я російського композитора

28.02.2024
Геть від Чайковського! Активісти вимагають прибрати з назви Національної музичної академії ім’я російського композитора

Проти імені російського композитора у назві НМАУ протестує шевченківський лауреат Ілля Разумейко. (Фото зі сторінки композитора у фейсбуці.)

Піднялася нова хвиля громадського протесту проти присутності у назві Національної музичної академії імені російського композитора Петра Чайковського.
 
Державний заклад розташований впритул до майдану Незалежності в Києві, де встановлені після початку повномасштабного періоду російсько-української війни 24 лютого 2022 року тисячі прапорців у пам’ять про загиблих українських захисників.
 
Зовсім неподалік музакадемії, біля стели Незалежності, прощалися за останні два страшні роки з Дмитром Коцюбайлом «Да Вінчі», Романом Ратушним «Сенекою», Максимом «Далі» Кривцовим і багатьма-багатьма достойниками, які захищали кожного з нас від російського агресора.
 
Однак керівництво закладу вигадує все нові й нові пояснення, чому тримається за російського діяча у назві: вже причислили ПІЧ до українців, хоча Петро Ілліч у збереженому листуванні чітко ідентифікував свою приналежність до росії.
 
Варто нагадати, що відразу після повномасштабного нападу росії всі українські театри відмовилися від показу балетів Петра Чайковського, як і інших творів усіх російських авторів. Бо творами російської культури нападник утверджує свої наративи. 
 
Днями звернення до органів влади стосовно прощання з іменем Петра Чайковського у назві Національної музичної академії, згідно з законом про деколонізацію, оприлюднила композиторська спільнота Києва.
 
Передусім наголошують, що Чайковський українцем не був, оскільки народився, здобув освіту і сформувався як особистість саме на теренах росії (на відміну від Дмитра Бортнянського, Максима Березовського та Артема Веделя); мав на 50% російське походження (Посохови, Попови) і частково французьке (Асьє) та австрійське (Віттіг).
 
Не написав жодного твору на українські тексти, натомість писав майже винятково на російські тексти (на відміну від свого сучасника Миколи Лисенка), окремі твори — також на французькі.
 
У листуваннях, що збереглися, ідентифікував себе як «росіянин у цілковитому розумінні цього слова». 
 
«Ми боремося за наше право на самоідентифікацію, право говорити українською мовою і право бути українцями. Але в такому випадку ми не маємо права намагатися примусово «повертати» митців, які зробили свій усвідомлений вибір на користь іншої країни, іншої культури й іншої мови», — йдеться у зверненні.
 
Вимоги активно протидіяти спробам пропаганди культури країни-агресора та вжити заходів до імплементації рекомендацій Українського інституту національної пам’яті щодо виконання ЗУ «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» підписали такі відомі українські композитори, зокрема, як Іван Небесний та Алла Загайкевич. Підтримали підписами загалом сотні небайдужих людей.
 
Ще минулого року на знак протесту проти імені Петра Чайковського з Національної музичної академії звільнилися високопрофесійні викладачі: кандидат мистецтвознавства Олена Корчова, шевченківський лауреат Володимир Сіренко, композиторка Алла Загайкевич, доктор мистецтвознавства Юрій Чекан.
 
Одиночний протест біля стін Музичної академії 26 лютого організував шевченківський лауреат, композитор Ілля Разумейко.
 
Він простояв три години з невеликим плакатом на вході до НМАУ імені Чайковського для того, щоб поговорити з викладачами та студентами.
 
Опісля оприлюднив список відповідей на запитання на кшталт: «Чи подобається вам зараз учитись в академії імені Чайковського?».
 
Відповіді частини студентів нажахали: «Хай називається хоч імені Сталіна, мені головне, щоб у мене хороші оцінки по спецу були», «Мені не подобається, але чого ви тут стали? Ідіть під міністерство, ми малєнькіє люди, ми нічого не вирішуєм»...
 
Записав звернення з бліндажа у зоні активних бойових дій випускник НМАУ 2015 року Ярема Юшкалюк. Він зауважив, що у москві колектив консерваторії імені Петра Чайковського грає для російської армії.
 
«Ви навіть на секунду не можете уявити, скільки пролилось і проливається крові, скільки страждань кожної доби йде українських захисників для того, щоб наша столиця стояла, для того, щоб там було мирне життя».
 
Захисник закликав: боріться — поборете!
 
«Нам пора давно вже прибрати Чайковського», — заявив Ярема Юшкалюк.