Ліки до самої хати: на Черкащині запрацював «Мобільний аптечний пункт»

14.02.2024
Ліки до самої хати: на Черкащині запрацював «Мобільний аптечний пункт»

Перший виїзд мобільного аптечного пункту в село на Черкащині. (Фото Черкаської ОВА.)

Черкащина — друга область в Україні після Харківської, котра долучилася до створення мобільних аптечних пунктів.
 
Днями на базі обласного підприємства «Фармація» відбувся перший виїзд такого мобільного аптечного пункту в село до споживачів.
 
За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, мобільні аптеки охоплять 36 сіл у Черкаській області.
 
І це дозволить забезпечити доступ до лікарських засобів для близько 27,5 тисячі жителів віддалених населених пунктів.
 
«Запуск мобільних аптек дозволяє вирішити питання доступності лікарських засобів у сільській місцевості та дати пацієнту можливість придбати ліки без необхідності їздити по них у місто. Також важливо, щоб пацієнт міг скористатися програмою «Доступні ліки», тобто отримати лікарські засоби безоплатно або з частковою доплатою», — пояснює Віктор Ляшко.
 
І додає, минулого року в країні було затверджено регуляторні зміни, які дають змогу мобільним аптекам функціонувати. Цього року, в січні, вже запущено першу мобільну аптеку на Харківщині для 80 тамтешніх сіл.
 
А найближчим часом планується ліцензувати ще один мобільний аптечний пункт, що дозволить у 2-3 рази збільшити забезпечення ліками сільське населення Черкаської області.
 
«У мобільному аптечному пункті можна придбати як безрецептурні, так і рецептурні ліки. Всі рецептурні препарати відпускатимуть за паперовими та електронними рецептами», — наголошує міністр охорони здоров’я України.
 
Також, уточнює він, тут відпускатимуть лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки»: для лікування серцево-судинних хвороб, для профілактики інсультів та інфарктів, проти нецукрового та цукрового діабету, для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки, поведінки, епілепсії, інсулін та медичні вироби.
 
Як розповідає голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, понад половина сіл області не має стаціонарних аптечних пунктів.
 
По ліки жителям доводиться їхати мінімум у центр громади. Не всі мають змогу. Тепер у такі села і приїжджатиме пересувний аптечний пункт.
 
«Графік роботи складено. На старті затверджено 6 маршрутів, ще 14 — у розробці. Орієнтуємось на те, щоб пересувна аптека працювала в кожному населеному пункті кожні два тижні. Точні дати треба запитувати у свого сімейного лікаря та місцевої влади», — підсумовує Ігор Табурець.
 
«Ми зацікавлені в тому, щоб мобільних аптек ставало дедалі більше і ця практика стала звичною у всіх областях України, тому вчергове звертаюся до аптечних мереж: долучайтеся до цієї ініціативи», — додає міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.