Українська хокейна збірна пробилися до фіналу кваліфікації на Олімпіаду-2026

14.02.2024
Українська хокейна збірна пробилися до фіналу кваліфікації на Олімпіаду-2026

Уперше за десяток років перегравши збірну Польщі, українські хокеїсти пробилися до фіналу олімпійської кваліфікації. (Фото з сайту fhu.com.ua.)

Українські збірні з ігрових видів — дуже рідкісні гості на Олімпіадах.
 
Приміром, Олімпійські ігри-2024 в Парижі стануть дебютними для вітчизняних футболістів.
 
Лише одного разу змагалися на Іграх й українські хокеїсти. Історичною для них була Олімпіада-2002 в Солт-Лейк Сіті.
 
Аби потрапити на олімпійський форум з обмеженими місцями, збірним доводиться конкурувати за невелику кількість позицій з досить великою когортою конкурентів.
 
Скажімо, в чоловічому хокейному турнірі на зимовій Олімпіаді-2026 змагатиметься лише 12 команд.
 
Вісім кращих за рейтингом збірних разом з господарями-італійцями потраплять туди напряму. А ще три перепустки будуть розіграні в кваліфікаційному турнірі.
 
На одну з них претендує й збірна України, котра днями пробилася до фіналу олімпійського відбору. Успіх певною мірою несподіваний, адже на двох попередніх циклах «синьо-жовті» зупинялися на старті кваліфікаційної дистанції.
 
Нинішній олімпійський відбір для збірної України розпочався в Польщі. І так само, як два попередні, мав досить багато шансів завершитися достроково.
 
На рідному льоду саме польська збірна як найбільш рейтинговий колектив виглядала головним претендентом на виграш «пульки» та потрапляння до заключної стадії олімпійської кваліфікації.
 
Утім українська національна команда, котру віднедавна тренує Дмитро Христич, спромоглася на спортивне диво, перевершивши в польському Сосновці всіх своїх конкурентів, зокрема й господарів — у серії післяматчевих булітів.
 
Як свідчила статистика, «синьо-жовті» не могли виграти у поляків попередні 15 очних двобоїв. Однак на шляху до Олімпіади-2026 українська команда переписала історію. Почергові перемоги над Південною Кореєю (4:0), Польщею (3:2 Б) та Естонією (5:3) вивели підопічних Христича до фіналу кваліфікації.
 
Можливо, запорукою успіху української команди став особливий характер арени, на якій проходив цей мінітурнір.
 
За словами польського легіонера збірної України Андрія Денискіна, ArcelorMittal Park — це найменша за розміром льодова коробка в місцевому чемпіонаті, яка має швидкі борти, якісний лід та на якій завжди дуже багато фізичної боротьби.
 
Вочевидь Христич, який провів не один рік на нестандартних за розмірами майданчиках НХЛ, віднайшов правильну тактику на матч із непростим конкурентом (а збірна Польщі в нинішньому сезоні гратиме на елітному чемпіонаті світу).
 
«Емоцій багато, вони усі позитивні. Добре, що ми виграли групу та вийшли у новий етап. Зробили крок до нашої мрії. Матч із Польщею дав нам емоційний поштовх. Усе зробили правильно», — наголосив наставник української команди.
 
Далі українській збірній буде точно складніше, адже на завершальному етапі на неї чекають значно потужніші опоненти, як-то представники елітного дивізіону — збірні Словаччини та Казахстану.
 
Для українського колективу, котрий міцно загруз у третьому за силою дивізіоні планети, це буде й справді серйозне випробування.
 
Можливо, Дмитро Христич прямо й не скаже, утім найголовніше, що можуть здобути його підопічні в серпневих матчах олімпійської кваліфікації, — це важливий досвід, який знадобиться команді для майбутньої боротьби за підвищення в класі на світовій арені.