Українська феєрія: дует Довбик–Циганков допомагає «Жироні» очолювати Ла Лігу

24.01.2024
Українська феєрія: дует Довбик–Циганков допомагає «Жироні» очолювати Ла Лігу

Артем Довбик став першим за 15 років українцем із “хет-триком” у топлізі. (Фото: Getty Images.)

Привчивши своїх фанатів до яскравих і результативних матчів цього сезону, «Жирона» неприємно вразила «сухою» та блідою грою проти головного аутсайдера Ла Ліги «Альмерії» — 0:0.

 

Деякі іспанські медіа вже почали писати, що каталонці починають «здуватись» та втрачати фарт в атаці.

 

Утім головний тренер «біло-червоних» Мічел заспокоїв своїх гравців, заявивши, що цілком задоволений і одним заліковим балом, адже він допоміг «Жироні» оновити власний рекорд за кількістю очок за сезон у найвищому іспанському дивізіоні.



А наступні поєдинки Довбика, Циганкова і Ко лише підтвердили, що осічка з аутсайдером — лише випадковість.

 

Спочатку підопічні Мічела в 1\8 фіналу Кубка Короля за 26 стартових хвилин забезпечили собі прохід до наступного раунду, здолавши «на класі» «Райо Вальєкано» – 3:1.

 

Головний бомбардир команди Довбик отримав перепочинок і проти «Райо» не грав, натомість Віктор Циганков, котрий набирає форму після травми, вийшов у старті та долучився до одного з голів.


Натомість матч Ла Ліги проти «Севільї» перетворився на справжній бенефіс Артема, котрий записав до свого активу перший у європейській кар’єрі «хет-трик».

 

«Жирона» у цьому сезоні часто пропускає першою, а потім забиває по 4-5 м’ячів у відповідь.

 

Так трапилось і проти чинного переможця Ліги Європи, який, щоправда, цьогоріч балансує над зоною вильоту: на гол севільців жиронці одразу відповіли аж трьома голами від Артема – для цього йому знадобилось лише 6 хвилин (це, до речі, другий найшвидший «хет-трик» в історії Ла Ліги).


Спочатку Довбик двічі замкнув передачі партнерів із флангу, а потім відзначився після сольного проходу.

 

Таким чином 26-річний форвард став третім українцем після Шевченка і Вороніна, який забив 3 голи в одному матчі топчемпіонату.

 

До Артема останнім такі бомбардирські подвиги демонстрував саме Воронін, який у 2009-му зробив «хет-трик» за берлінську «Герту».


Тепер в активі вихованця черкаської школи футболу 14 голів та 5 асистів за пів сезону — востаннє так багато у топлігах забивав лише Шевченко у пікові роки за «Мілан».

 

Після «хет-трику» «Севільї» Довбик, до речі, наздогнав зірку «Реала» Джуда Беллінгема у бомбардирській гонці чемпіонату. А за системою «гол+пас» Артем узагалі перший!


Відзначився голом у ворота «Севільї» і Циганков, який за рік у «Жироні» став ключовим гравцем основи та вже встиг забити сім голів і віддати дев’ять асистів.

 

Результативність екскапітана «Динамо» була б іще кращою, якби не травми – через ушкодження Віктор загалом пропустив майже два місяці.


«Матч проти «Севільї» був чи не найкращим цьогоріч для нас. Довбик чудово вміє забивати голи, а його третій м’яч був одиним із найефектніших, які я коли-небудь бачив. Циганков також був агресивним в атаці і провів чудовий матч після травми», — відзначив Мічел українських футболістів.


До речі, в українському легіоні у Жироні може бути поповнення: подейкують, Мічел зацікавився хавбеком київського «Динамо» Володимиром Бражком і нібито радився щодо нього з Віктором і Артемом. Довбик, щоправда, сказав, що у них із Циганковим ніхто про Бражка не запитував.


Хоч у «Жироні» поки і не говорять про мету виграти чемпіонат, публічно обмежуючись ціллю фінішувати у топ-4 і вийти в ЛЧ, єдиним конкурентом «біло-червоних» поки є лише мадридський «Реал».


Здобувши Суперкубок на полях Саудівської Аравії, підопічні Анчелотті повернулись до Іспанії вже на кубковий матч проти «Атлетико».

 

Як і обіцяв італійський фахівець, у воротах знову вийшов українець Андрій Лунін. Але цього разу українець і весь захист «вершкових» зіграли не найкращим чином – поразка 2:4 після овертаймів.


А на матч Ла Ліги проти тієї ж «Альмерії», як і обіцяв Анчелотті, вийшов Кепа. І, як і Лунін, не вразив – пропустив два голи після двох ударів в отвір.

 

«Альмерія» довела, що ще може врятуватись від вильоту, відкривши рахунок уже на 38-й секунді гри, а до перерви забила ще раз.

 

У другому таймі мадридцям таки вдався «камбек» із вирішальним голом на дев’ятій компенсованій хвилині, але у суперників є серйозні претензії до роботи арбітрів, котрі зарахували один із м’ячів «Реала», хоча Вінісіус забив рукою.


Після гри Анчелотті дав зрозуміти, що довіряє обом воротарям і, схоже, планує й надалі проводити ротацію.

 

Можливо, дон Карло зробить свій остаточний вибір уже перед матчами плей-оф ЛЧ, котрі стартують через місяць.
  

Тим часом іспанські ЗМІ пишуть, що Лунін задоволений довірою клубу і власним прогресом та хоче продовжити контракт, який спливає у червні 2025-го.

 

Подейкують, що і «Реал» начебто не проти, готуючи для нього нову угоду до літа 2030-го із планами з часом зробити основним голкіпером.

 

За такого розвитку подій Андрій конкуруватиме з Тібо Куртуа, котрий улітку відновиться після травми, а от Кепа, найімовірніше, повернеться до «Челсі».

 

Хай там як, але хороше клубне майбутнє виступами у цьому сезоні, Лунін, схоже, собі вже забезпечив.


Знаковим минулий тиждень став і для захисника «Арсенала» Олександра Зінченка, який нарешті залікував ушкодження і провів повну гру проти «Крістал Пелас».

 

«Каноніри» розгромили суперників у лондонському дер­бі (5:0), а Зінченко був одним із найкращих.