Лідер з інновацій: нова зірка української збірної з лижної акробатики дивує спортивний світ

24.01.2024
Лідер з інновацій: нова зірка української збірної з лижної акробатики дивує спортивний світ

Дмитро Котовський із Рівного швидко став новим законодавцем мод у світовому фристайлі. (Фото з сайту suspilne.media.)

Потенціал українського фристайлу має напрочуд великі масштаби.

 

Його можливостей достатньо не лише для того, аби генерувати власних олімпійських чемпіонів.

 

Час від часу вихованці української школи, змінюючи спортивне громадянство, також приносять медалі найвищого ґатунку (як-то було з Аллою Цупер та Антоном Кушніром) і для інших країн.

 

Зрештою, в останні роки саме лижна акробатика стала головним флагманом зимового спорту в Україні.

 

На двох минулих зимових олімпіадах саме завдяки старанням представника вітчизняного фристайлу — миколаївця Олександра Абраменка — українська олімпійська збірна здобувала такі важливі для країни медалі.


У новому олімпійському циклі збірна України з лижної акробатики наразі виступає без свого титулованого лідера. Непроста травма коліна змушує Абраменка пропускати нинішній сезон.

 

«Відновлюючись після травми, я пропустив літню підготовку, а їхати взимку на змагання в нашому виді спорту сенсу немає. Що ми зробили влітку, те й показуємо взимку. А якщо я нічого не зробив улітку, то немає чого й показувати», — пояснив свою відсутність на міжнародних турнірах Абраменко.


Водночас є у нього гідна зміна. Днями 22-річний уродженець Рівного Дмитро Котовський тріумфував на міжнародному турнірі з лижної акробатики FIS Open в американському Парк-Сіті, де випередив двох іменитих опонентів — чинного чемпіона світу швейцарця Ное Рьота та олімпійського чемпіона-2022 в командних змаганнях Крістофера Лілліса зі США.


Як повідомляє пресслужба НОК України, золоту нагороду Дмитру принесло потрійне сальто з чотирма гвинтами (фул-дабл фул-фул), за яке він отримав оцінку 120,89.


Нагадаємо, що в минулому сезоні Котовський виграв своє перше «золото» етапу Кубка світу. Цього ж сезону в своєму активі він уже має «бронзу» Кубка світу.

 

Потрапити в «призи» на першому етапі КС-2023/2024, який проходив у фінському місті Рука, йому дозволив вдало виконаний фірмовий стрибок «ураган» (фул-трипл-фул-фул).

 

Тоді цей стрибок мав найвищу складність поміж усіх шести учасників суперфіналу, і загалом саме завдяки «урагану» Дмитру вдається набирати на змаганнях напрочуд високі, а іноді й рекордні суми балів.


А на офіційному сайті Міжнародної федерації лижного спорту Дмитра Котовського називають новатором й асоціюють його ім’я з інноваціями та високою майстерністю у фристайлі.

 

При цьому стабільно високі результати Котовського дають йому можливість боротися за перемогу в загальному заліку КС.

 

Так було в попередньому сезоні, коли він до останнього туру змагався за першість зі швейцарцем Рьотом, так, очевидно, буде й у нинішньому, де по ходу сезону українець посідає місце в «топ-5».


Очікується, що найближчим часом у репертуарі Дмитра з’явиться ще один мегаскладний стрибок — потрійний фул-фул, успішне виконання котрого дозволить йому підкорити ще більші висоти.