Мадридський «Реал» з українцем Луніним в основі виграв черговий Суперкубок Іспанії

17.01.2024
Мадридський «Реал» з українцем Луніним в основі виграв черговий Суперкубок Іспанії

Андрій Лунін завоював сьомий трофей у складі «Реала». (Фото: Getty Images.)

На відміну від Англії, де Суперкубок розігрують на початку сезону чемпіон та володар Кубка, в Іспанії вже кілька років цей трофей виборюють посеред футбольного року у форматі «плей-оф» 4 клуби — цього року претендентами на титул стали «Барселона» (чинний чемпіон), «Реал Мадрид» (переможець Кубка), «Осасуна» (фіналіст Кубка) та «Атлетико» (бронзовий призер чемпіонату).

 

До того ж, уже кілька років поспіль матчі за Суперкубок Іспанії грають у Саудівській Аравії.


Переможцем у підсумку став «Реал», який записав до своєї колекції вже 13-й Суперкубок в історії, до рекорду «Барселони» — лише один трофей.

 

Спочатку підопічні Карло Анчелотті у півфіналі в надрезультативному мадридському дербі «перестріляли» «Атлетико» — 5:3.


У цьому матчі дон Карло вирішив довірити місце у воротах Кепі, натомість українець Андрій Лунін залишився в запасі.

 

Проте іспанський конкурент Луніна, орендований у «Челсі», забагато помилявся, наслідком чого стали аж три пропущені м’ячі та оцінка найгіршого гравця матчу від експертів.


Саме тому перед «Ель-Класико» проти «Барси», яка до цього не без проблем здолала «Осасуну», іспанські медіа пророкували місце у старті саме Луніну.

 

Зрештою, саме так і сталося — за словами Marca, тренерський штаб «Реала» спочатку робив ставку на Кепу, але його непереконлива гра проти «Атлетико» та відчутний прогрес українця змінили думку тренерів на користь українця.


І хоча головним героєм фінального поєдинку проти «Барси» став Вінісіус Жуніор, в активі якого «хет-трик», наш голкіпер також отримав хороші відгуки від преси — Лунін, хоч і пропустив одного разу після потужного удару від Левандовського, кілька разів відверто рятував мадридців від пропущених голів.


Для українця здобутий Суперкубок — сьомий трофей за час виступів у Мадриді і перший, коли він виходив у старті саме на фінал.

 

«Мені б хотілося присвятити цю перемогу українцям. Для мене є гордістю мати можливість представляти та прославляти наш прапор по всьому світу», — заявив після здобуття титулу Андрій.


До речі, після вдалої гри Луніна Анчелотті поділився планами про те, як планує ділити ігровий час між Андрієм і Кепою у найближчих матчах.

 

За словами італійського фахівця, Кепа вийде на матч Ла Ліги проти аутсайдера «Альмерії», натомість Лунін зіграє у Кубку проти «Атлетико». Надалі ж, за прогнозами ЗМІ, саме Андрій має стати основним на ігри Ліги чемпіонів.


Тим часом за два роки перебування в клубі статус беззаперечного гравця основи в «Евертоні» отримав Віталій Миколенко, проте у мерсисайдців є серйозні проблеми з турнірним становищем — через фінансові проблеми з клубу вже зняли 10 очок.

 

Напередодні ж АПЛ звинуватила «Евертон» у порушенні правил прибутку та сталого розвитку, що може загрожувати або штрафом, або зняттям ще 10 пунктів — у такому разі підопічні Дайча стануть останніми у таблиці. Утім клуб ще може оскаржити звинувачення в апеляції.


Натомість не так добре йдуть справи у ще одного нашого легіонера у провідній європейській лізі — Едуарда Соболя, який виступає за французький «Страсбург».

 

Через травму та зміну тренера вихованець запорізького «Металурга» за пів року зіграв за команду лише 4 матчі, тому найближчим часом, у пошуках ігрової практики, може змінити команду.

 

Подейкують, що Соболь повернеться до Бельгії, де вже раніше успішно виступав за «Брюгге». Тепер же на нього претендують «Генк», «Гент» і «Вестерло», де вже грає Сергій Сидорчук.