Президентські яхти за американські гроші: як проросійський фейк дійшов до конгресменів США

10.01.2024
Президентські яхти за американські гроші: як проросійський фейк дійшов до конгресменів США

В інформаційному просторі ширилися чутки про те, що Зеленський придбав собі дві розкішні яхти.

Нещодавно інтернет сколихнула чергова російська дезінформаційна кампанія, яка мала на меті дискредитувати президента України Володимира Зеленського й перешкодити постачанню фінансової допомоги від американських партнерів. Про це повідомляє BBC.


Тривалий час в інформаційному просторі ширилися чутки про те, що Зеленський придбав собі дві розкішні яхти, використавши гроші з американської допомоги.

 

Хоч це і не відповідає дійсності, а метод усе ж таки дав бажаний ворогові результат: конгресмени США, які ухвалюють рішення щодо підтримки нашої держави, взяли його до уваги.


Власне, ця фейкова історія вплинула на «заморожування» розгляду додаткової допомоги Україні і спровокувала невдоволення. Ба більше, деякі з конгресменів висловили категоричне «ні» у бік подальшої підтримки Києва.

Хто ви, містере Дуган?

Цього разу кремлівський фейк поширювався на сайті DC Weekly, власником якого, пише BBC, є колишній морський піхотинець та офіцер США Джон Марк Дуган.

 

Він пропрацював три роки заступником шерифа округу Палм-Біч, а потім запустив сайт, де поширював чутки про своїх колишніх роботодавців.


Через висунуті проти нього звинувачення в незаконному прослуховуванні та здирстві у штаті Флорида він отримав політичний притулок від московського уряду, а у 2016 році переїхав до росії. З того часу позиціонує себе як журналіст.


З початку повномасштабного вторгнення Дуган активно підтримує російську пропаганду та, за словами британського видання The Guardian, поширює теорію про «українські біолабораторії», котрі фінансуються американським урядом і начебто мають зв’язок з пандемією коронавірусу.


До того ж новонавернений москаль американського походження стверджує, що однією з цілей вторгнення росії в Україну було знищення цих «лабораторій», а зброя, що в них нібито розробляється, націлена на ураження російського населення.


Як пише грузинський сайт Fact Check, із 18 по 21 травня 2022 року Джон Марк Дуган перебував на окупованих територіях України у складі групи таких самих «західних журналістів».

 

Ця ж делегація й супроводжувала його у престурі до Маріуполя, де політик коментував російській пропагандистській телекомпанії tvzvezda постачання американської зброї Україні.

 

Від нього не пролунало жодної думки про те, що місто знищила росія. Натомість із його слів складається враження, нібито у воєнних діях брали участь тільки українські військові, які за допомогою американської зброї і руйнували місто.


«Це схоже на постачання зброї терористичним організаціям, таким, як ІДІЛ. Це неймовірно, оскільки Донецьк — чудове місто, і впевнений, що Маріуполь теж був чудовим. Дивитись на те, що в його знищенні брала участь американська зброя... Скажу відверто, що як американець я відчуваю провину за те, що мій уряд бере в цьому участь».


Окрім цього, Дуган володіє багатьма вебсайтами, які використовує для дискредитації урядових осіб США, поширює скандали, чутки й фейки. Чимало з них мають російський домен та використовуються москвою для власних потреб.


Приміром, видання The Times зазначає, що в 2019 році він створив сайт, аби атакувати опозицію, і називав себе російським хакером на ім’я Bad Volf. До того ж оприлюднив конфіденційну інформацію Демократичної партії США, зокрема електронні листи, в отриманні яких, імовірно, була зацікавлена й російська агентура.


Зібрані дослідниками докази вказують на те, що DC Weekly був підключений до того ж сервера, що й кілька інших сайтів Дугана. BBC Verify також виявила, що його частина розміщена на сервері в москві.

Операція «Яхта»

Насправді ця історія з’явилася ще наприкінці листопада на звичайному ютуб-каналі з невеликою кількістю дописувачів та лише одним опублікованим відеороликом.


Певно, вона й залишилася б непомітною, якби інформацію не підхопив сайт DC Weekly, заодно опублікувавши фотографії двох яхт, Lucky Me та My Legacy, а також документацію, що нібито підтверджує їх продаж партнерам Зеленського на загальну суму в 75 мільйонів доларів.


І хоча чутки про яхти виявилися фальшивими, ВВС з’ясувала, що поширенню цієї історії сприяв вебсайт, буцімто розташований у Вашингтоні.

 

Розслідувачі видання спростували це й зазначили, що він є «спеціально створеним інструментом, пов’язаним з російським урядом і призначеним для надання певним історіям вигляду правдоподібності».


Звісно, український уряд відреагував на заяву: «Вся інформація у цій статті — фейк. Жодних яхт у Зеленського та членів його сім’ї немає і не було».


Компанія, яка виставила яхти на продаж, також спростувала дезінформацію: зазначених «документів» про придбання суден Зеленським чи його радниками насправді не існує, а яхти все ще не продано.
ВВС виявила, що, навіть попри спростування фальшивої історії, вона спричинила наслідки.


«Той, хто голосує за фінансування України, фінансує найкорумпованішу грошову схему з усіх іноземних воєн в історії нашої країни», — написала на своїй сторінці в мережі Х конгресвумен від республіканців Марджорі Тейлор-Грін, пославшись на чутки про яхти.


З нею, однак, не погодився сенатор-республіканець та прихильник військової допомоги Україні Томас Тілліс. Невдовзі після закритої зустрічі сенаторів із Зеленським він дав інтерв’ю CNN.


«Гадаю, питання корупції виникло тому, що дехто каже: не варто давати їм гроші, бо на них люди купуватимуть яхти, — сказав Тілліс. — Однак [Зеленський] спростував ці твердження».


Крім того, Тілліс поговорив з іншим сенатором-республіканцем, Дж. Д. Венсом, який також згадав Зеленського в контексті ймовірної купівлі яхт.

 

Обговорюючи бюджет США в подкасті колишнього радника Дональда Трампа Стіва Беннона, Венс сказав: «Є люди, які скоротять соціальне страхування, кинуть наших дідусів і бабусь у злидні. Заради чого? Щоб один з міністрів Зеленського міг купити яхту побільше?».

Коріння DC Weekly проростає у кремлі

У своєму розслідуванні BBC посилаються на вердикт дослідників Даррена Лінвілла та Патріка Воррена з Університету Клемсона про те, що «тижневик DC Weekly публікує новини, скопійовані з інших сайтів і переписані за допомогою штучного інтелекту». «Кореспонденти» сайту мають фальшиві імена, а їхні фото скопійо­вані з інших джерел в інтернеті.


Журналісти BBC зазначають: до переписаних історій (очевидно, створених для того, щоб надати сайту легітимності) додаються сумнівні оригінальні звіти. До того ж DC Weekly публікує новини, переписані штучним інтелектом, а також оригінальні статті, що містять неправдиву інформацію.


Раніше цього року Дуган виступав з кількома доповідями в академії, пов’язаній з міністерством закордонних справ росії. Тоді ж його ідентифікували як коментатора DC Weekly.


«Для мене цілком очевидно, що Дуган вже давно пов’язаний з DC Weekly та інфраструктурою, що стоїть за ним», — зазначив дослідник Воррен.


На запит ВВС Джон Дуган відповів текстовим повідомленням, де відкинув усі обвинувачення і вказав, що кілька років тому продав DC Weekly за 3 тисячі доларів.


Він каже, що не пам’ятає, кому продав видання, і втратив усі документи, бо йому заблокували доступ до облікових записів електронної пошти через фінансові санкції проти росії. Дуган наполягає, що не має жодного стосунку до поточної роботи сайту.


Утім експерти стверджують, що цей сайт є частиною значно більшої проросійської пропагандистської машини.


«Не має великого значення, чи стоїть за ним конкретний хлопець, — пояснює Воррен. — Ключовим моментом є те, що це важливий елемент дуже суттєвої й ефективної проросійської операції впливу, який необхідно викрити і зрозуміти».

«Британські податки — на Cartier Зеленської»

Як виявилося, яхтна кампанія була ланцюговою реакцією ще однієї фейкової історії, котра так само поширювала недовіру на Заході до України через корупцію.

 

Тіньові акаунти, що розганяли подібні фейки, є не більш ніж звичайною балаканиною, що нібито викриває реальні проблеми. Тепер дезінформація була спрямована в бік першої леді Олени Зеленської.


У жовтні соцмережі накрила хвиля новин про те, що, поки Зеленський виступав перед Організацією Об’єднаних Націй у Нью-Йорку, його дружина придбала кольє, сережки та браслет бренду Cartier за шалений чек — 1,1 млн доларів.


Аналогічно, як і з «яхтами», таку заяву опублікували на ідентичному ютуб-каналі: з малою кількістю підписників і лише одним відео.

 

Невідома жінка на відео представилася працівницею магазину Cartier на П’ятій авеню у Нью-Йорку. Далі заявила, що Олена Зеленська домоглася її звільнення, а потім розмахувала фальшивою квитанцією на 1,1 млн доларів від 22 вересня з ім’ям першої леді.


За словами BBC, система розпізнавання облич виявила збіг між жінкою на відео та фотографіями з профілів у соцмережах жительки російського санкт-петербурга.


Ця історія завірусилася у Facebook, TikTok та Telegram. Зрозуміло, не оминула й російське посольство в Лондоні, яке написало на своїй сторінці в соцмережі Х, що це «найкраще використання грошей британських платників податків за всю історію».


Чек є очевидною підробкою, адже до 21 вересня подружжя Зеленських уже залишило Нью-Йорк і вирушило до Канади. Розповсюдженню цих чуток сприяв один англомовний сайт — DC Weekly.


BBC Verify та дослідники з Університету Клемсона знайшли цілу низку статей DC Weekly, що були опубліковані з серпня по грудень цього року за однаковою схемою.

 

Статті неправдиво стверджували, що принц Ендрю здійснив секретний візит до України, що Україна постачала зброю ХАМАСу, що американська некомерційна організація купує людські органи в Україні, що адміністрація Зеленського дозволила західним компаніям використати українські сільськогосподарські угіддя для утилізації токсичних відходів.


Видання підсумовує: статті на DC Weekly часто з’являлися за кілька днів після появи на YouTube. Деякі з них, як-от про ювелірні прикраси Cartier та яхти, публікувалися на кількох прокремлівських англомовних сайтах, а також на офіційних новинних порталах Африки, які приймають «спонсорований» (платний) контент.


Історії підхоплювали інші видання й акаунти в соцмережах. Однак завдяки проросійському DC Weekly, схоже, досягли успіху: на них звернули увагу деякі найвпливовіші люди в Конгресі США.

 

Валерія МУСХАРІНА