Конкуренту турнірам УЄФА бути? Європейський суд дав нове дихання проєкту Суперліги

27.12.2023
Конкуренту турнірам УЄФА бути? Європейський суд дав нове дихання проєкту Суперліги

Із нового сезону основний раунд Ліги чемпіонів може проходити за абсолютно іншим сценарієм. (Фото з сайту ua-football.com.)

Коли кілька років тому керівники низки європейських футбольних грандів заявили про створення нового міжнародного турніру під назвою Суперліга, вся футбольна Європа, без перебільшення, загуділа, немов переповнений бджолиний вулик.

 

Утім той неймовірний ажіотаж, який здійнявся навколо альтернативи єврокубковим турнірам УЄФА, швидко вщух.

 

Санкційні аргументи, які Європейський футбольний союз разом з ФІФА запропонували засновникам Суперліги, виявилися досить дієвими. І про Суперлігу швидко забули.


Однак днями зі стін суду Європейського Союзу виринуло рішення, котре дозволяє скандальному проєкту отримати друге дихання.

 

Європейський суд визнав, що УЄФА та ФІФА не мають абсолютних прав на заборону європейським клубам створювати Суперлігу. Мовляв, їхні обмеження порушують антимонопольне законодавство Європейського Союзу.


Генеральний директор Суперліги Бернд Райхарт уже заявив, що організатори нового проєкту з легкістю закличуть під свої прапори 64 клуби-учасники, а річний контракт із рекламодавцями без проблем сягне трьох мільярдів євро.


При цьому в УЄФА та ФІФА вирішили не поспішати з відповіддю. Пообіцяли добре вивчити рішення суду ЄС і заявили: «Відповідно до свого Статуту ФІФА твердо вірить у специфіку спорту, в тому числі в пірамідальну структуру, в основі якої лежать спортивні заслуги, а також у принципи змагального балансу та фінансової солідарності. Футбол завдячує своєю довгою та успішною історією вищезазначеним принципам, які ФІФА, конфедерації та асоціації-члени продовжуватимуть просувати в майбутньому на користь усіх любителів футболу в усьому світі».


Цікаво, що ідея Європейської Суперліги з’явилася тоді, коли в УЄФА розпочалася активна робота над переформатуванням Ліги чемпіонів. Власне, в Європейському футбольному союзі вже все готове для того, аби з сезону 2024/2025 років найсильніший клубний турнір Старого світу жив за новими правилами.

 

Головна зміна — це абсолютно нова структура групового турніру. Замість восьми квартетів і матчів у «пульках» у два кола УЄФА пропонує об’єднати всіх учасників основного раунду, котрих має бути 36, в один дивізіон.

 

Кожному з його учасників на даній стадії запропонують зіграти по вісім матчів (з різними командами). Далі ж, залежно від своїх підсумкових позицій, вісім перших команд напряму потраплять до 1/8 фіналу, тоді як колективи, що посядуть місця з 9-го до 24-го, зіграють стикові матчі за право доєднатися до першої вісімки.


Загалом, в УЄФА наголошують, що реформа ЛЧ «покликана забезпечити сприятливе майбутнє європейського футболу на усіх рівнях і задовольнити потреби всіх зацікавлених сторін.

 

«Новий формат клубних турнірів УЄФА дозволить більшій кількості команд і, отже, більшій кількості тренерів і гравців брати участь у більш конкурентних матчах на європейській арені», — прогнозують організатори нововведень.


Утім після повторного народження ідеї Суперліги Європою поповзли чутки про можливість скасування «лігочемпіонської» реформи...


«По-перше, європейський клубний футбол не є монополією і більше ніколи нею не буде. І, по-друге, відсьогодні клуби будуть самі господарями своєї долі. Клуби вважають, що мають право пропонувати та просувати європейські змагання, які модернізують наш спорт та залучають вболівальників зі всього світу», —так відреагував президент мадридського «Реалу» Флорентіно Перес на рішення суду Європейського Союзу.