«Дивлюсь я на небо» Трускавця: азербайджанський культурний центр вшосте організував змагання найкращих вокалістів

20.12.2023
«Дивлюсь я на небо» Трускавця: азербайджанський культурний центр вшосте організував змагання найкращих вокалістів

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, лауреатка 1-ї премії Інна Бобомуратова, ініціатор проведення конкурсу та голова журі Гурбан Аббасов. (Фото Олега Бачинського надане організаторами.)

Вже вшосте відбувся Міжнародний конкурс вокалістів азербайджансько-української дружби, який раніше був відомий як конкурс пам’яті Мусліма Магомаєва.

 

Почав проходити з оновленою назвою минулого року, вже у період повномасштабного вторгнення рф.

 

Тепер — із 8-го по 10 грудня традиційно зібрав конкурсантів і шанувальників у столиці мінеральних українських вод, у курортному Трускавці.

 

Унікальність конкурсу — в тому, щоб виявити та відкрити музичній спільноті нашої країни та світу вокалістів, які однаково вправно співають і оперу, й естраду.


До участі в конкурсі за роки його існування подавали заявки учасники з України, Молдови, Нідерландів, США, Узбекистану, Литви, Казахстану та інших країн.

 

Цьогоріч надійшли заявки від вітчизняних талантів та китайського співака, який мешкає у нашій країні.


За умовами конкурсу, участь у цьому вокальному змаганні безкоштовна, тобто без вступного внеску. Конкурсантам потрібно сплатити лише проїзд до Трускавця Львівської області.

 

Інші витрати взяли на себе організатори: Азербайджанський культурний центр імені Мусліма Магомаєва та Трускавецька міськрада в особі мера Андрія Кульчинського.


На перший відбірковий тур сліпих прослуховувань заявки подали 23 виконавці, з яких на наступні тури було відібрано 10 професійних співаків та співачок. У музичне змагання можуть бути включені конкурсанти віком від 18 до 40 років. У них має бути спеціальна музична освіта або вони мають бути студентами музичних вишів та коледжів.


Цьогоріч учасники представляли Рівненську, Чернівецьку області, Кривий Ріг, Дніпро, Дрогобич, Київ, Харків та Китай.


У трьох відбіркових турах конкурсанти виконували оперну арію або академічну пісню, українську пісню «Дивлюсь я на небо», яка і стала обов’язковим конкурсним твором, а також естрадний твір.

 

Виконавці, члени журі та представники ЗМІ під час другого та третього відбіркових турів та заключного концерту були присутні наживо, а глядачі могли спостерігати за «вокальними батлами» завдяки прямій трансляції в інтернеті.


Оцінювати вокальні та естрадні здібності чотирьох сопрано, двох мецо-сопрано, по одному — драматичного сопрано, баритона, тенора і навіть рідкісного голосу контртенор традиційно було доручено постійному складу журі, до якого увійшли два тенори, два народні артисти України — соліст Національної опери Олександр Дяченко та оперний і естрадний співак, голова журі Гурбан Аббасов.

 

Доєдналася до них колоратурне сопрано, народна артистка України, солістка Львівської опери Людмила Божко, яка теж свого часу успішно виконувала не тільки оперні партії, а й естрадні пісні, зокрема Мирослава Скорика.


Обрати кращих із кращих для членів журі вже традиційно було завданням не з простих. Незважаючи на майже стовідсотковий склад учасників з України, рівень виконавців, котрі бажають узяти участь у вокальному змаганні, росте з кожним роком.

 

Ось неповний список конкурсанток: Ельнара Алієва-Мисіна — артистка хору в Харківському національному академічному театрі опери та балету імені Миколи Лисенка; Олександра Стравинська — артистка хору Криворізького академічного театру драми та музичної комедії імені Тараса Шевченка та керівник камерного хору «Берегиня»; сопрано Наталія Штернер — солістка-вокалістка дніпровського Будинку органної та камерної музики; Бобомуратова Інна — солістка у Рівненській обласній філармонії. Переможців оголосили під час фінального гала-концерту, який відбувся у концертній залі одного з найкращих санаторіїв Трускавця — готельно-курортного комплексу «Карпати».


Лауреатом 3-ї премії стала студентка Національної музичної академії України Анастасія Мхітарян. Друге місце і спеціальний приз «За краще виконання пісні «Дивлюсь я на небо» посіла викладач вокалу Чернівецького обласного фахового коледжу мистецтв імені Сидора Воробкевича Тетяна Петришина. Володаркою першої премії стала солістка Рівненської обласної філармонії Інна Бобомуратова.


Вже кілька років поспіль музичний продюсер Ірина Самсоненко вручає оригінальний приз у вигляді продюсерської підтримки організації сольного виступу на найвідомішій світовій сцені — в нью-йоркському «Карнегі Холлі».

Цього року на цій знаменитій сцені вже відбулись три сольні виступи переможців конкурсів минулих років. Лауреат 2-ї премії конкурсу в 2019 році Дмитро Воронов виступив двічі, а переможець конкурсу 2021 року, азербайджанець Урфан Джафаров, дав один концерт на цій престижній сцені.

 

Неймовірний голос Інни Бобомуратової підкорив не тільки членів журі конкурсу, а й музичного продюсера Ірину Самсоненко, за рішенням якої цього року такий унікальний шанс отримала переможниця і володарка першого місця.


Починаючи з 2022 року Міжнародний конкурс вокалістів азербайджансько-української дружби несе також благодійну місію — всі грошові нагороди лауреатів Конкурсу передаються для захисників України. А під час самого конкурсу був організований благодійний збір на потреби ЗСУ для закупівлі матеріалів для плетення захисних маскувальних сіток.


Важливу роль у розвитку конкурсу і навіть у самому факті його щорічного проведення відіграють його натхненники та ініціатори: дует прекрасних співаків та менеджерів, азербайджанця й українки — Гурбана Аббасова та Наталії Кудряшової.

 

Щороку, долаючи певні зовнішні виклики, саме вони намагаються робити конкурс цікавим, постійно підвищують його рівень та створюють комфортне й надзвичайно професійне середовище.

 

Наступного року ініціатори вокального змагання планують повернути виступи конкурсантів у супроводі живого оркестру. Вже почались перемовини з Симфонічним оркестром Київської муніципальної академії музики імені Глієра.


Тож Трускавець упродовж останніх років, навіть у повномасштабний період російсько-української війни, — це не лише столиця мінеральних вод України, а й пісенний оазис, де можна почути найкращі голоси.