Не мовчи! Полон вбиває! Україною прокотилась хвиля акцій привертання уваги до військовополонених

13.12.2023
Не мовчи! Полон вбиває! Україною прокотилась хвиля акцій привертання уваги до військовополонених

Юлія Паєвська, яку звільнили після трьох місяців російського полону, і Валерія Суботіна, яка була бранкою рф з 16 травня 2022 року по 10 квітня 2023-го, в Києві на акції привертання уваги до полонених росією українців. (Фото з фб-сторінки Валерії Суботіної.)

У Києві, Львові, Дніпрі, Черкасах, Вінниці, Хмельницькому, Ковелі, Кривому Розі, Кременчуку та інших містах України родини українських військовополонених узяли участь у загальноукраїнській акції «Не мовчи! Полон вбиває!».

 

На майдані Незалежності у столиці серед учасників акції й захисники та захисниці, які пройшли полон, зокрема військова медикиня і командирка підрозділу «Янголи Тайри» Юлія Паєвська (Тайра) та колишня пресофіцерка бригади «Азов» Валерія Суботіна (Нава).


До мітингу також доєдналися представники військових бригад, міжнародних організацій, волонтерів та благодійників.

 

Серед присутніх були і представники влади з Міністерства у справах ветеранів та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Акція проходила і біля річкового вокзалу на Поштовій площі столиці.


Рідні та близькі полонених «роблять усе, що в їхніх силах, щоб утримати фокус уваги влади та суспільства на питанні повернення оборонців», наголосила керівниця громадської організації «Жінки зі сталі» та організаторка демонстрації Наталія Зарицька. На жаль, це не дає бажаного результату.

 

Майже два роки рідні не мають зв’язку з тими, хто перебуває в російському полоні. Що суперечить існуючому законодавству.


«...Полон — це про тишу. За винятком криків полонених через побої і матюки конвоїрів чи слідчих — це клята тиша, — написала після акції у фейсбуку Валерія Суботіна. — Не можна сміятися. Не можна говорити. Лиш пошепки. Ворог забрав у наших Героїв усе, навіть голос. Та не забрав нашу підтримку. Тому сьогодні ми маємо говорити за них. Кричати за них. Нагадувати. Ми читали нашу молитву. Скільки разів я читала її в голові в полоні, аби не забути... Це такий привілей — читати її сьогодні голосно! Хай би всі наші скоріше так могли».

Київ, Майдан Незалежності,
10 грудня 2023 року.
Фото з фб-сторінки
Chloe Black.


У Львові мовчазна акція відбувалася біля оперного театру. Понад сто родин військовополонених вийшли з плакатами: «Ми чекаємо наших Героїв», «Поверніть мені мого батька», «Полон вбиває», «Хтось чекає подарунок на свято, а я чекаю чоловіка з полону», «Вони досі у полоні, поверніть захисників Маріуполя», «І коли ти захочеш здатися, бо все тріснуло як кришталь... згадай лише одне — «Азовсталь».


Привертали увагу всього суспільства до проблеми відсутності обмінів військовополоненими та неналежних умов утримання в росії бранців-українців також у Дніпрі й інших містах. Учасники акції просять закордонних партнерів і міжнародні організації вплинути на те, щоб українських військовополонених обміняли.


Крайнє повідомлення про обмін у телеграм-каналі профільного українського штабу було опубліковано ще 7 серпня. У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими вважають, що росія призупинила обмін полоненими, щоб нарощувати напругу і невдоволення в Україні.