На старті суперліги чинний чемпіон «Будівельник» зазнав трьох поразок у восьми поєдинках

08.11.2023
На старті суперліги чинний чемпіон «Будівельник» зазнав трьох поразок у восьми поєдинках

«Черкаські мавпи» завдали «Будівельнику» третьої поразки в сезоні. (Фото з сайта fba.ua.)

Уже місяць в Україні триває національний баскетбольний чемпіонат серед чоловічих команд.

 

Одразу 11 колективів вийшли на старт нового сезону.

 

І це на дві команди більше, ніж було в попередньому розіграші суперліги.

 

Додались чемпіон вищої ліги — «Рівне» та її віцечемпіон — «Кривбас».


Згідно з календарним розкладом, регулярний чемпіонат пройде у три кола — кожна команда зіграє по 30 ігор, після чого в чемпіонаті проведуть «плей-оф».

 

Минулого сезону турнірна дистанція була обмежена лише «регуляркою», тож нинішній ЧУ знову матиме повноцінний вигляд.


Водночас має поточний чемпіонат і свою особливість. Як і торік, ФБУ організовує й проводить поєдинки за принципом «баблів».

 

Кожного ігрового тижня учасники суперліги діляться на два мінідивізіони, вирушаючи до двох міст, які їх приймають.

За браком енергії

«Формат «баблів» дуже важкий. По три матчі поспіль грати дуже важко. Хлопцям важко, тренерам важко, всім важко», — розповідає головний тренер «Дніпра» Володимир Коваль.

 

За словами його колеги, наставника «Старого Луцька–Університету» Володимира Журжія, специфіка «баблів» з трьох матчів потребує від баскетболістів адаптації, доброї фізичної підготовки та хорошого відновлювального процесу.


Центровий «Черкаських мавп» Андрій Агафонов додає: «Бабл» — така річ, що його дуже важко відіграти рівно. Можна виграти два перші матчі, але поступитися у заключному.

 

Попереду на наших уболівальників чекає дуже багато напружених ігор з неперед­бачуваним результатом. Зараз у суперлізі багато рівних за силою команд, і вже один цей фактор передбачає багато сюрпризів».


Один із таких сюрпризів — дві поразки чинного чемпіона, яких він зазнав у нещодавньому луцькому «баблі». Спочатку, в одне очко, «будівельники» поступилися «Київ-Баскету» (68:69), а потім із такою ж різницею програли «Черкаським мавпам» (69:70).


«Це ж спорт. Скільки разів було таке, що чи не йде гра, чи не відчуваєш кидок, максимально погано почуваєшся. Ти ж людина, і все що завгодно може бути. Але ти маєш робити все залежне від себе, максимально грати на перемогу. Це, мабуть, найголовніше. Я щоразу гравцям кажу, що треба бути професіоналами, треба перш за все поважати себе, свою роботу, своє ім’я», — наголошує наставник «Будівельника» Дмитро Забірченко.


«На зборах ми готувались до гри у «баблах» по три дні, тренер нас готував до цього. Звичайно, на другий чи третій день у тебе вже не буде такої енергії, як у перший ігровий день, але всі в рівних умовах», — зауважив найкорисніший гравець минулого сезону суперліги з «Будівельника» Володимир Конєв.

Іноземний драйвер

Після невдач «Будки» на другу сходинку в турнірній таблиці піднявся БК «Рівне». Успішний старт команди з Рівного можна назвати ще одним сюрпризом нинішнього чемпіонату.

 

Команда-дебютантка суперліги заявила на турнір двох американських легіонерів, які допомагають їй гідно виглядати на старті чемпіонату.


Без сумніву, легіонери додадуть суперлізі спортивної привабливості. Наставник «Кривбасу» Сергій Корабльов ділиться своїми очікуваннями від чемпіонату: «Поточний сезон у суперлізі в будь-якому разі буде сильнішим, ніж минулого року. Адже багато буде легіонерів. Від своєї команди очікування теж великі, у нас сплав молодості і досвіду, хлопці ростимуть з кожною грою і додаватимуть. У формуванні складу поки маємо те, що маємо. Ми за три тижні зібрали команду, але комплектацію не завершено і сподіваюсь на появу нових гравців».


Зазначимо, що у «Кривбасі» іноземців наразі немає. І сама команда виглядає блідо. Єдина, яка досі не виграла жодного матчу, зазнавши при цьому вісьмох поразок поспіль.

Гравці «Кривбасу» досі не знають смаку перемог у суперлізі.


За браком фінансів не вдалося зробити легіонерське підсиленння й «Прикарпаттю-Говерлі» з Івано-Франківська. Наставник франківців Євген Мурзін називає нинішній чемпіонат сильнішим за попередній: «Передусім за рахунок іноземців, які приїхали. Фактично сім з одинадцяти команд мають американських легіонерів. Тому думаю, що чемпіонат сильніший за минулорічний і, безперечно, в ньому буде більш напружена боротьба. Будуть матчі «плей-оф», буде Кубок України. Тому переконаний, що баскетбол в Україні потроху оживає».

Завдання для фаворита

У минулому «баблі» підопічні Мурзіна зазнали розгромної поразки від «Дніпра» (58:104), у складі котрого, до слова, також відсутні легіонери. Утім дніпряни «беруть суперника» своєю зіграністю. На старті сезону «Дніпро» виглядає нестримним. Сім перемог у семи матчах чемпіонату, включно з тріумфом над «Будівельником».


«Нам дуже хотілося добре стартувати, а результат, вважаю, прийшов за рахунок того, що завжди вдавалося виконувати план на гру. Однак усі наші успіхи поки що нічого не означають. Турнірна дистанція дуже довга. У регулярному сезоні можна мати і 10-0, і 20-0, проте потім провалитися в плей-оф. Абсолютно у кожної команди все ще попереду. У нас дуже зіграний та глибокий склад. Цей фактор має допомогти нам протягом усього сезону і найголовніше — у плей-оф», — розповів лідер дніпровського колективу Станіслав Тимофеєнко.


«У «Дніпра» дуже хороший «ростер». Є гравці досвідчені, молоді, хороші гравці середнього віку. Дуже хороший тренерський склад», — визнає наставник одеського клубу БІПА Вадим Пудзирей.


Минулорічний чемпіонат «Дніпро» завершив на другій позиції. У нинішньому ж розіграші дніпряни готуються брати чемпіонську висоту, котру нині захищає «Будівельник».


«Я не думаю про те, що важче — здобути титул чи його захистити. Звичайно, що на тебе налаштовуються більше як на чемпіона, як на команду, яка претендує на чемпіонство знову. Але на паркеті все вирішують гравці. Кожен чемпіонат — окрема історія. Не відчуваю, що ми цього року сильніші за всіх, скажу прямо. Дехто по­старішав. Ми не стаємо молодші. Але те, що ми ставимо перед собою максимальні завдання, — це однозначно», — свідчить очільник «Будівельника» Дмитро Забірченко.


Про чемпіонські амбіції говорять і в «Дніпрі».

 

«Починаючи з 2014 року перед нами завжди стоять максимальні цілі! Їх навіть не потрібно озвучувати керівництву клубу — всі розуміють, до чого треба прагнути. Так, ми намагатимемося виграти і суперлігу, і Кубок України. Хочу сказати, що зараз майже кожна команда має у своєму складі 5-6 якісних гравців, і дуже багато у грі кожної з них залежатиме від довжини лави. Вважаю, що в чемпіонаті буде серйозний рівень конкуренції й на наших уболівальників чекає велика кількість якісних матчів», — прогнозує Тимофеєнко.

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. Чоловіча суперліга. Регулярний сезон. «Дніпро» — «Прикарпаття-Говерла» — 104:58, «Кривбас» — «Політехніка-Галичина» — 68:88, «Черкаські мавпи-Дніпро» — «Будівельник» — 70:69, «Київ-Баскет» — БІПА — 90:76, «Кривбас» — «Прикарпаття-Говерла» — 54:71, «Старий Луцьк-Університет» — «Запоріжжя» — 74:70, «Київ-Баскет» — «Будівельник» — 69:68, «Старий Луцьк-Університет» — БІПА — 73:77, «Черкаські мавпи–Дніпро» — «Запоріжжя» — 68:80, «Старий Луцьк-Університет» — «Будівельник» — 45:88, «Київ-Баскет» — «Запоріжжя» — 63:60, «Черкаські мавпи–Дніпро» — БІПА — 75:74.
Турнірне становище: «Дніпро» — 7 перемог/0 поразок, «Рівне-ОШВСМ» — 4/2, «Черкаські мавпи–Дніпро», «Київ-Баскет», «Будівельник» — 5/3, «Запоріжжя», «Прикарпаття-Говерла» — 4/4, «Політехніка-Галичина» — 3/4, «Старий Луцьк-Університет» — 3/5, БІПА — 2/6, «Кривбас» — 0/8.