Лісівники центру України вже висадили 406,2 тис. майбутніх дерев

01.11.2023

Осіння лісокультурна кампанія триває у філіях Вінниччини, Черкащини та Кіровоградщини.

 

Тож наразі лісівники центру країни вже висадили 406,2 тис. майбутніх дерев.

 

Як повідомили «УМ» у Центральному лісовому офісі, цією кількістю заліснили 64,3 га площ, а також доповнили 38,1 га ділянок лісових культур.


«Лісокультурна кампанія набирає обертів, тож на Черкащині восени відтворено ліс на площі 28,7 га, на Кіровоградщині нові ліси висаджено на 26,2 га, а лісовідновлення — на 4,8 га.

 

Водночас на Вінниччині лісорозведення та лісовідновлення — на 2,3 га відповідно», — розповідають у Центральному лісовому офісі.


Серед цьогорічних пріоритетів осінньої лісокультурної кампанії лісівники називають створення лісів нової якості.

 

«Відходимо від монокультур, адже мішані насадження менш вразливі до шкідників, хвороб і пожеж, — пояснюють лісівники. — А майбутнє лісокультурних кампаній — це закрита коренева система сіянців, які мають кращу приживлюваність і дають більший річний приріст».


Спеціалісти уточнюють, що левову частку лісів буде створено там, де їх ніколи не було.

 

«Висаджуємо ліси на деградованих землях та землях запасу філій, які до цього не заліснювались через відсутність ресурсу. Зокрема, понад 140 га нового лісу восени висадять у філії «Долинське лісове господарство» на Кіровоградщині. До реформи тут не мали змоги заліснити ці ділянки через відсутність коштів», — наголошують у Центральному лісовому офісі.


Нагадаємо, що цієї весни філії Центрального лісового офісу висадили 9,3 млн штук сіянців на площі 1 тис. 640,4 га.