Бій за об’єднання чемпіонських поясів у суперважкому дивізіоні можуть відкласти на 2024 рік

01.11.2023
Бій за об’єднання чемпіонських поясів у суперважкому дивізіоні можуть відкласти на 2024 рік

Після невиразного бою проти Нганну Тайсону Ф’юрі необхідна пауза для перепочинку та відновлення. (Фото з сайту telegraf.com.ua.)

Коли британський важковаговик, чемпіон світу за версією WBC Тайсон Ф’юрі у третьому раунді бою проти камерунця Френсіса Нганну впав на поміст рингу, разом з ним завалилася не тільки вся іміджева конструкція, котру впродовж багатьох років формував навколо себе непереможний Циганський барон.

 

Захиталася й, мабуть, відчутно похилилася вся піраміда професіонального боксу, котру десятиліттями зводили відомі суперважковаговики, їхні промоутери та впливові функціонери.


За статистикою, минулої суботи в Саудівській Аравії, в Джидді, Тайсон Ф’юрі всьоме в кар’єрі побував у нокдауні.

 

Однак потужний удар, яким дебютант суперважкого дивізіону, колишній боєць UFC (змішані єдиноборства) Нганну збив із ніг володаря чемпіонського пояса WBC, змушує абсолютно по-іншому дивитися на майбутнє Ф’юрі на профі-ринзі.

 

Що казати, якщо дебютант суперважкого дивізіону дозволяє собі знущальницький танок перед чемпіоном, якого він щойно відправив у нокдаун.

 

«Перед боєм Тайсон іронічно запрошував мене в школу на навчання. Я ж дав йому швидку відповідь», — пояснив свої дії Нганну.


І нехай у підсумку перемога — роздільним рішенням суддів (96:93, 95:94, 94:95) — усе ж дісталася британцеві, Тайсон, схоже, втратив свій статус боксера-ідола.

 

Поєдинок проти новачка-дебютанта мав стати для чемпіона легкою прогулянкою, а вийшло зовсім інакше.


Планувалося, що одразу після бою з Нганну команда британського чемпіона оголосить дату об’єднавчого мегабою проти українського боксера.

 

Утім єдина заява, котру наразі виголосили секунданти Ф’юрі, — це повідомлення про те, що в грудні 2023 року бою за об’єднання поясів не буде. При цьому в команді Ф’юрі всерйоз розглядають можливість бою-реваншу з Нганну.


«Після цього бою Френсіс став величезною зіркою, героєм. Тепер він може виступати у великих боях, і я проведу зустріч із його людьми, щоб обговорити спільну роботу. Матч-реванш може виявитися таким же масштабним, як і поєдинок з Усиком. Я запропоную йому елітний бій. Він міцний атлет», — каже Френк Уоррен, промоутер Тайсона Ф’юрі.


Натомість Олександр Усик наполягає на своєму: «Якщо Ф’юрі не готовий до уніфікації, то нехай залишає свій чемпіонський пояс та відпочиває».


До слова, поразка Ф’юрі неабияк розгнівала Нганну. На його думку, судді прийняли неправильне рішення. «Уявіть, що у своєму дебютному бою в профі-боксі я б завдав першої поразки Ф’юрі. Як би це виглядало?

 

Як би це виглядало для всіх людей, пов’язаних із цим бізнесом? Я знав, що мені не віддадуть перемогу. Вважаю, що це ганьба для боксу», — бідкався майстер змішаних єдиноборств.


Хай там як, а скандальна історія з Нганну дає можливість Ф’юрі додатково підігріти інтерес до об’єднавчого бою з Усиком. А можливо, навпаки — це ще одна його спроба відтермінувати або ж узагалі уникнути зустрічі з Усиком.


«Якщо Ф’юрі отримав ушкодження, нехай відпочине. Хочемо, щоб він був у кращій формі. Ми думаємо не тільки про пояси. Намагаємося творити історію, а історія має бути видовищною», — наголосив промоутер Усика Олександр Красюк.