Головний тренер «Шахтаря» пішов у відставку: чому і хто замінить Патріка ван Леувена

25.10.2023
Головний тренер «Шахтаря» пішов у відставку: чому і хто замінить Патріка ван Леувена

Тренерський дебют Даріо Срни на чолі «Шахтаря» завершився розгромом черкаського ЛНЗ. (Фото з сайту shakhtar.com.)

Дивовижно і, можливо, навіть неприродно останнім часом складалася ситуація в елітному футбольному дивізіоні країни.

 

На провідні ролі в УПЛ вийшли дебютанти та команди-середняки, у яких на старті сезону непогано виходило диктувати свої правила визнаним лідерам українського футболу.
    

Без сумніву, загадкові зміни, котрі відбулися всередині великої футбольної системи, помітили не тільки зовнішні спостерігачі.

 

Некомфортно в таких умовах почувалися й самі клуби-гранди. Відтак масовий характер тренерських відставок став природною реакцією на ігрові негаразди представників лідерського пулу.
    

Спочатку тренерські ротації по ходу сезону провели срібний та бронзовий призери попереднього чемпіонату — «Дніпро-1» та «Зоря». Далі потребу в кардинальних змінах відчули й у чемпіонському «Шахтарі».

 

«Настав день, коли ми мусимо сказати чесно і відверто, з Патріком ван Леувеном у нас, на жаль, не вийшло. У нас не вийшло грати в той футбол, який потрібен уболівальникам, президенту клубу, нам усім. Ми не могли знайти спосіб грати в «шахтарський» футбол», — заявив спортивний директор «гірників» Даріо Срна, якого призначили в. о. головного тренера «Шахтаря».
    

Якщо в минулому сезоні для «Зорі» досвід ван Леувена був неймовірно корисний і під його керівництвом у бронзовому для себе чемпіонаті луганський клуб здобув рекордну кількість очок, то в «Шахтарі» у голландського спеціаліста відверто не склалося. Його директивний стиль управління командою не пішов їй на користь. «Нам не по дорозі», — пояснив Срна.
    

Свою ж тренерську роботу на чолі «Шахтаря» колишній капітан «помаранчево-чорних» розпочав з розгромної перемоги над черкаським ЛНЗ.

 

При цьому довго на новій позиції Срна не затримається, адже, за планом, посаду головного тренера «Шахтаря» має обійняти боснієць Маріно Пушич, який до цього моменту багато років працював на асистентській посаді в нідерландському «Феєнорді».
    

А далі, можна припустити, щось знакове відбудеться й у «Динамо». Від початку сезону «біло-сині» зазнали вже чимало проколів: вперше за 17 років залишилися без осінніх єврокубків та неймовірно рано вилетіли з національного кубка.

 

Не клеїться у динамівців гра й у чемпіонських перегонах. Зовсім недавно динамівці перебували в статусі яскравого, але прихованого лідера чемпіонату.

 

Утім почергові поразки «Поліссю» та «Дніпру-1» по­збавили колектив Луческу добрих шансів на безапеляційне лідерство.

 

«Причина невдалих результатів — у мені. Я не зміг побудувати команду», — відверто зізнався очільник «біло-синіх» Мірча Луческу.
    

А от «Кривбас» та «Полісся» продовжують утримувати лідерські позиції в турнірній таблиці. Обидва колективи здобули впевнені гостьові перемоги — над «Металістом-1925» та «Ворсклою» відповідно.

 

Напрочуд результативну гру в минулому турі показали й інші претенденти на високі місця. Футболісти «Чорноморця» забили три голи «Минаю».

 

А гравці «Руху» взагалі встановили клубний рекорд — п’ять разів відзначилися в переможному матчі проти «Вереса».
    

«Цього року боротьба в турнірній таблиці не на жарт», — констатує очільник «моряків» Роман Григорчук.

ТАБЛО

Чемпіонат України. 11-й тур. «Оболонь» — «Зоря» — 2:4, «Металіст-1925» — «Кривбас» — 1:3, «Чорноморець» — «Минай» — 3:0, «Шахтар» — ЛНЗ — 3:0, «Олександрія» — «Колос» — 0:1, «Верес» — «Рух» — 2:5, «Ворскла» — «Полісся» — 0:3, «Динамо» — «Дніпро-1» — 0:1.
Лідери: «Кривбас» — 23, «Полісся» — 22, «Шахтар» — 21 (10 матчів), «Рух» — 19 (10), «Чорноморець» — 19, «Дніпро-1» — 18 (9), «Динамо» — 15 (8).

 

* * *


Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група С. Англія — Італія — 3:1, Мальта — Україна — 1:3.
Турнірне становище: Англія — 16 (6 матчів), Україна — 13 (7), Італія — 10 (6), Північна Македонія — 7 (6), Мальта — 0 (7).