Шкода від війни величезна: британські вчені-аграрії та студенти з Сум спільно досліджують українські ґрунти

04.10.2023

Студенти Сумського національного аграрного університету та вчені Королівського аграрного коледжу Сайренсестера у Великій Британії аналізують зразки ґрунту, забрудненого наслідками військової агресії росії в Україні.

 

Дослідники вивчають масштаб проблеми, а також можливості покращення якості ландшафту нашої держави. Про це пише BBC.

 

Вони отримали спеціальне обладнання для пошуку важких металів та інших типів забруднень і, за словами професора Марка Хортона, вже знайшли кілька небезпечних речовин.


«Наше справжнє занепокоєння полягає в тому, що культури, які ростуть над воронками від бомб, включатимуть ці отруйні метали й забруднюватимуть світові запаси їжі», — пояснює він.


Бомби, ракети та артилерійські снаряди завдали величезної шкоди українському ґрунту за 19 місяців війни. Колись родючі поля зараз є непридатні для використання, а відновлюватимуться, на жаль, роки, якщо не десятиріччя.

 

Залишки хімікатів, сміття й отруйних речовин можуть просочуватися в місцеві ґрунтові води та впливати на регіональний харчовий ланцюг.

 

Професорка Олена Мельник зазначає: «Вік хвороб (особливо хронічних) тільки молодшає через проблеми із забрудненням навколишнього середовища».


У рамках візиту до Британії команда Сумського університету відвідала органічну ферму в Котсуолдсі, де дізналася про методи сталого ведення сільського господарства, досвід якого може бути запроваджено в Україні.


За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, майже 174 тисячі квадратних кілометрів України всіяні вибухонебезпечними предметами.

 

Фахівці вважають, що очищення забрудненої вибухівкою території може зайняти не один десяток років, а роботи з розмінування України, за підрахунками ООН, коштуватимуть 35,7 млрд доларів.

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету
імені Бориса Грінченка