В Україні зафіксовано спалахи кору в 11 областях

27.09.2023

В Україні з початку року зареєстровано 43 випадки кору, з яких 21 — у дітей.

 

Хоча за весь минулий рік таких захворювань сталося тільки 11.


Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, цьогоріч кір виявляли в 11 областях.


«Останній випадок зареєстрований днями в столиці. 13-річна нещеплена дитина зараз перебуває в лікарні під наглядом спеціалістів. 34 учні однієї з київських гімназій, які контактували з дитиною, — здорові, симптомів захворювання не мають. За їхнім станом ведеться нагляд. Увесь клас переведений на онлайн-навчання до кінця вересня», — розповідають фахівці МОЗ.

 

І пояснюють, що такий сплеск хвороби стався через низький рівень охоплення щепленнями, тож Україна перебуває під ризиком спалаху кору.


«Востаннє спалах цієї болячки був зафіксований у 2017—2019 роках. Тоді померла 41 людина, з яких 25 дітей», — кажуть у МОЗ.

 

Але, уточнють, спалахи кору — циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років. І ускладнення кору — одна з поширених причин дитячої смертності у світі.


Кір небезпечний для всіх невакцинованих, проте нещеплені діти є найбільш вразливими до нього. До того ж через них вірус швидко поширюється і серед дорослих.


Для того щоб діти, які з різних причин пропустили щеплення, могли надолужити їх, МОЗ ініціювало загальнонаціональну кампанію з вакцинації дітей проти кору.


У відомстві наголошують, що отримати щеплення можна у сімейного лікаря або педіатра, у пунктах щеплень, дитячих точках UNICEF «Спільно». Також в Україні діють 312 мобільних бригад, які виїжджають для проведення щеплень до віддалених районів, організованих колективів та маломобільних осіб.