На кваліфікаційному ЧС українські борці здобули дві перепустки на Олімпіаду: чи поїдуть, невідомо

27.09.2023
На кваліфікаційному ЧС українські борці здобули дві перепустки на Олімпіаду: чи поїдуть, невідомо

На чемпіонаті світу в Белграді разом із «бронзою» Жан Беленюк виборов для України й ліцензію на ОІ-2024. (Фото з сайту uww.org.)

«Остаточне рішення про участь українських спортсменів в Олімпіаді в Парижі все ще не ухвалено», — заявив днями міністр молоді та спорту України, президент НОК України Вадим Гутцайт.

 

Але, попри невизначеність, українські спортсмени потроху здобувають ліцензії на майбутні літні Ігри.


На чемпіонаті світу з боротьби, котрий проходив у сербському Белграді, стараннями чемпіона Ігор у Токіо-2020 та срібного медаліста Ріо-2016 Жана Беленюка, а також бронзової призерки токійської Олімпіади Ірини Коляденко українська збірна розжилася двома перепустками на паризьку Олімпіаду.


«До зустрічі в Парижі», — сказав після завершення ліцензійного чемпіонату світу Жан Беленюк.

 

Олімпіада 2024 року стане для Беленюка вже третьою за ліком. А після Ігор у Токіо для 32-річного титулованого борця греко-римського стилю, який поєднує спортивну кар’єру з обов’язками народного депутата у Верховній Раді України, ЧС-2023 був першим великим міжнародним стартом.

 


За словами Беленюка, йому складно знаходити мотивацію для подальших виступів, однак завдяки своїм наставникам — Володимиру Шацьких та Мураду Саргсяну — він продовжує йти вперед.

 

На чемпіонаті світу в Белграді в непростій боротьбі в категорії до 87 кг Жан здобув «бронзу». Уже в 1/8 фіналу його спіткала невдача в сутичці з представником Туреччини Алі Дженгізом, але завдяки його виходу до фіналу Жан отримав шанс на втішний турнір, вигравши який, він і піднявся на п’єдестал пошани.


«Конкуренція у ваговій категорії дійсно шалена, рівень боротьби по світу зростає, в тому числі й через активну зміну спортивного громадянства спортсменами з різних причин. Але ми не раз доводили, що вміємо тримати удар навіть у найскладніших ситуаціях! Вміємо аналізувати і виправляти помилки, тому — йдемо далі!» — наголосив Беленюк.


Цікаво, що на бронзовій сходинці п’єдесталу Беленюк опинився разом зі своїм колишнім колегою по збірній України — Семеном Новіковим.

 

Програвши Беленюку конкуренцію за звання першого номера збірної, Новіков (чемпіон Європи 2020 року) розпочав виступати за Болгарію. У Белграді переможна серія Семена тривала до півфіналу, після чого він виграв іще одну сутичку — за бронзову медаль.


Українка Ірина Коляденко у столиці Сербії разом з олімпійською ліцензією теж отримала «бронзу» (у ваговій категорії до 62 кг).


Три планетарні нагороди українські спортсмени вибороли в неолімпійських категоріях. Знана Юлія Ткач-Остапчук отримала срібну медаль у вазі до 59 кг, ставши таким чином п’ятиразовою призеркою «мундіалів».

 

У сутичці за «золото» вона поступилася Чжан Ці з Китаю. Іще дві «бронзи» — в активі «вільника» Василя Михайлова (до 79 кг) та борця греко-римського стилю Ярослава Фільчакова (до 82 кг).


Відтак з одним «сріблом» та чотирма бронзовими відзнаками збірна України посіла 16-те місце у загальному медальному заліку. А його переможцем стала команда Японії, котра завершила ЧС з шістьма золотими, трьома срібними та трьома бронзовими нагородами.