Андердоги на папері: Українська збірна несподівано обіграла колумбійців у Кубку Девіса

20.09.2023
Андердоги на папері: Українська збірна несподівано обіграла колумбійців у Кубку Девіса

Олексій Крутих у протистоянні з колумбійцями вперше в кар’єрі обіграв тенісиста з топ-100. (Фото: Великий теніс України.)

Після перемоги у лютому в матчевій зустрічі проти слабшої за класом збірної Лівану українська команда на чолі з Орестом Терещуком отримала шанс поборотись за місце у кваліфікації фінального турніру Кубка Девіса. Для цього «синьо-жовтим» необхідно було обіграти колумбійців.


Як і в лютому проти ліванців, цього разу Терещук також не міг розраховувати на всіх найсильніших українських тенісистів. Знову не приїхали до лав збірної Віталій Сачко та Денис Молчанов, котрі надали перевагу «челенджеру» в польському Щецині. Вже кілька років не грає в Кубку Девіса й Ілля Марченко, який цього тижня виступає на «челенджері» у США.


Таким чином, першим номером у заявці «синьо-жовтих» на поєдинок проти колумбійців став Олексій Крутих. Після надуспішного минулого сезону та дебюту в топ-160 цього року він виступає поки не так вдало, опустившись до середини тре­тьої сотні рейтингу. Ще два одиночні матчі за «синьо-жовтих» зіграв Владислав Орлов, котрий у табелі про ранги йде 406-м. А на парний матч Терещук заявив В’ячеслава Бєлінського й Іллю Білобородька, які переважно грають турніри рівня ITF.


Зважаючи на те, що у заявку колумбійців увійшли і представник топ-100 (Даніель Елаї Галан), і титуловані парники Хуан Себастьян Кабаль та Роберт Фара, які свого часу очолювали світовий парний рейтинг (у їхньому активі також два парні «шоломи»), особливих шансів українській команді не давали.


Але підопічні Терещука на ґрунтових кортах у Грузії («синьо-жовті» були господарями зустрічі) змогли піднести тенісній спільноті приємний сюрприз.


Спочатку Олексій Крутих «на класі» у двох сетах розібрався з другим номером колумбійської збірної Ніколасом Мехією (№306 у рейтингу) — 6:4 6:3. Представники ж Південної Америки у перший день протистояння розраховували на Даніеля Галана, який хоч і не без проблем, але обіграв Орлова (5:7, 6:3, 6:0) і зрівняв рахунок у зустрічі.
Наступного дня колумбійці вийшли вперед — пара Кабаль/Фара цілком прогнозовано майже не залишила шансів менш досвідченому дуету Білобородько/Бєлінський — 6:2, 6:4.


Здавалось, що доля протистояння вирішена. Тим паче, що Крутих, котрий до того ще жодного разу не обігрував представника топ-100, мав грати проти Галана. Але Олексій зумів зробити «кабмек» після програного першого сету, розгромивши суперника в інших двох, — 3:6, 6:0, 6:3.


Після цього на куражі зіграв Орлов, у тригодинному матчі вирвавши вирішальну перемогу над Мехією, який стоїть у рейтингу на понад 100 позицій вище, — 5:7, 6:4, 7:6.
Таким чином, українці з третьої спроби пробилися до етапу кваліфікації фінального турніру Кубка Девіса: у 2021 році наші тенісисти програли Норвегії, а у попередньому сезоні — представникам Угорщини.


Наступний матч підопічні Терещука проведуть уже в наступному році: точна дата, як і суперник, поки невідомі. До речі, дещо несподівана перемога над Колумбією дозволила «синьо-жовтим» трохи покращити своє становище у світовому рейтингу Кубка Девіса: українці піднялись на одну позицію і наразі йдуть 36-ми, колумбійці ж 19-ті.
На це й звернув увагу Орест Терещук, коментуючи перемогу. За його словами, наша чоловіча збірна чи не вперше перемогла у матчі, в якому їй не давали майже жодних шансів.


«У команді панувала класна атмосфера. Не завжди буває, коли результат відповідає тому, на що заслуговуєш, але цього разу якимось дивом усе склалося. Я й не пригадаю, щоб ми виграли в матчі Кубка Девіса, будучи таким андердогом. Це дуже приємно», — визнав тренер. При цьому він підтвердив, що продовжить працювати зі збірною і далі.
Також Терещук очікує, що на наступні матчі зможе зібрати усіх лідерів.