Для національної збірної України вересень вийшов не надто продуктивний

20.09.2023
Для національної збірної України вересень вийшов не надто продуктивний

Уперше після тривалої перерви «Дніпро-1» провів матч на домашній арені. (Фото з сайту scdnipro1.com.ua.)

Для національної збірної України вересень вийшов не надто продуктивний. У двох матчах відбору на ЧЄ-2024 команда Сергія Реброва набрала лише одне очко. Грати «синьо-жовтим» спарені поєдинки проти фіналістів минулого Євро було неймовірно складно. І якщо з англійцями максимальна викладка дозволила взяти очко, то на гру проти італійців на легендарному «Сан Сіро» сил не вистачило.


«Дуже складно грати через два дні. Ми намагалися більше пресингувати суперника, але я бачив по хлопцях, що їм дуже важко, — у грі з Англією вони віддали багато сил», — сказав головний тренер української збірної Сергій Ребров.


Поразка Італії — прямому конкуренту в боротьбі за прохідну другу позицію в групі — відкинула українську збірну на третю сходинку в турнірній таблиці. При цьому за спиною в «синьо-жовтих», маючи аналогічну кількість очок, перебуває Північна Македонія.


Хай там як, а наставник української команди наголошує: «Якщо дивитися на турнірне становище, то ми маємо шанси. А шанси є, навіть коли їх немає. Ми потрапили в дуже складну групу. На наступні два поєдинки ми будемо готуватися дуже серйозно».


У жовтні на збірну України чекають матчі з Північною Македонією та Мальтою. А на завершення групового раунду команда Реброва у листопаді проведе повторну зустріч з італійцями.


Тим часом у футбольній Європі знову граються поєдинки національних чемпіонатів, а також розпочинаються баталії основного раунду єврокубкових турнірів.


Нагадаємо, що Україну на цьому етапі представлятимуть «Шахтар» (у Лізі чемпіонів) та «Зоря» (у Лізі конференцій). Перед цьогорічним дебютом у суперлізі «гірники» скромно обіграли «Оболонь» — 1:0. «Нашою проблемою було те, що футболісти вже думали про наступний матч», — пояснив невиразні дії своїх підопічних Патрік ван Леувен, команда котрого в середу в Гамбурзі зіграє з «Порту».


«Зоря» ж свій стартовий поєдинок у груповому раунді Ліги конференцій проведе в польському Любліні — проти бельгійського «Гента». А перед цим луганський клуб програв поєдинок національного чемпіонату «Металісту-1925».


Починаючи з останніх днів серпня, з «Зорею» працює новий тренер. Ненад Лалатович, якого покликали на заміну ван Леувену, протримався на тренерському містку луганчан зовсім трохи. Незадовільні результати команди на старті сезону змусили його подати у відставку. Тож тепер «Зорею» опікується Валерій Кривенцов. «Мій дебют не вдався», — визнав новий очільник луганського колективу.


Минулого туру на посту очільника «Дніпра-1» дебютував і Юрій Максимов.


Переможно розпочати роботу з чинним віцечемпіоном наставнику не дозволив «Колос» — 1:1. Для дніпрян, які після тривалої перерви повернулися на «Дніпро Арену», це вже четверта поспіль гра в ЧУ без перемоги. Утім Максимов хвалить свою команду: «Якщо враховувати, що це тільки перший матч (під моїм керівництвом), то я задоволений».


А от у «Кривбаса» Юрія Вернидуба справи у чемпіонаті йдуть значно краще. У семи турах криворіжці завдяки чотирьом перемогам та двом нічиїм здобули чималу кількість залікових балів і несподівано для багатьох піднялися на другу позицію в турнірній таблиці.


Не втрачає медальних амбіцій і «Чорноморець». Підопічні Романа Григорчука в принциповому двобої зупинили «Полісся» — перервали його триматчеву переможну серію й знову піднялися в трійку лідерів.


А от київське «Динамо» все ще далеко від своїх звичних позицій. Пропустивши через участь у єврокубках низку матчів ЧУ, колектив Мірчі Луческу взявся надолужувати згаяне й у понеділок, граючи вже без свого багаторічного капітана Сергія Сидорчука, котрий перебрався в бельгійський «Вестерло», переграв «Ворсклу».

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 7-й тур. «Металіст-1925» — «Зоря» — 2:1, «Чорноморець» — «Полісся» — 1:0, «Шахтар» — «Оболонь» — 1:0, «Олександрія» — «Минай» — 1:1, ЛНЗ — «Рух» — 2:1, «Дніпро-1» — «Колос» — 1:1, «Кривбас» — «Верес» — 2:1, «Динамо» — «Ворскла» — 2:0.
Лідери: «Шахтар» — 17, «Кривбас» — 14, «Чорноморець», «Полісся» — 12, «Рух» — 11 (6 матчів), «Металіст-1925» — 10 (6), «Динамо» — 9 (4).


* * *
Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група С. Італія — Україна — 2:1.
Турнірне становище: Англія — 13 (5 матчів), Італія — 7 (4), Україна, Півн. Македонія — 7 (по 5), Мальта — 0 (5).