Операція «дев’ять годин»: черкаські кардіохірурги врятували колишнього військового льотчика

06.09.2023
Операція «дев’ять годин»: черкаські кардіохірурги врятували колишнього військового льотчика

Черкаська облрада виділила кардіоцентру для закупівлі обладнання 14,6 млн гривень. (Фото надане кардіоцентром.)

Понад дев’ять годин оперували колишнього військового льотчика зі складною розшаровувальною аневризмою аорти черкаські кардіохірурги.

 

У пацієнта фактично не було шансів на життя, але досвідчені й фахові лікарі Шевченкового краю його врятували.

 

Про це «Україну молоду» повідомили в Черкаському обласному кардіологічному центрі, який відкрили у 2004 році.


«Сьогодні виписуємо зі стаціонару 60-річного пана Володимира. Позаду — операція, яка тривала понад дев’ять годин. Всі внутрішні органи, окрім головного мозку, майже на півтори години відключали від кровопостачання. Температуру тіла знижували до 22 градусів. Частину аорти замінили на протез із гортекса, ще частину — склеювали і підшивали», — розповів завідувач серцево-судинної хірургії Черкаського обласного кардіоцентру Олег Журба.

 

І додає, це була одна з найскладніших операцій. І фізично, й емоційно.


За словами Олега Журби, за весь період у кардіологічному центрі провели вже близько 15 тисяч операцій, 3 тис. 500 із яких — на відкритому серці.

 

Пан Олег каже, що кардіоцентр постійно розвивається та засвоює нові практики оперативних втручань. Зокрема, вже кілька років черкаські кардіохірурги проводять операції TAVI, які передбачають заміну серцевого клапана без розрізів методом введення його в серце через судини.


До речі, недавно Черкаська обласна рада виділила кардіологічному центру 14,6 млн гривень. За ці кошти було придбано обладнання, яке дозволяє ще ефективніше обстежувати та рятувати пацієнтів.

 

Зокрема, придбано сучасну ендоскопічну стійку для видалення судин, обладнання для палат інтенсивної терапії, ультразвукову діагностичну систему та іншу важливу хірургічну апаратуру.


Як розповідає головний лікар обласного кардіологічного центру Світлана Журба, на сьогодні Черкаський кардіоцентр лікує всі види серцево-судинних патологій.

 

Одним із пріоритетів роботи закладу є лікування інфарктів міокарда. Минулоріч у кардіоцентрі проліковано 1 тис. 25 пацієнтів з гострим коронарним синдромом, з них 821 — з гострим інфарктом міокарда.


Золотим стандартом надання допомоги таким пацієнтам, наголошує пані Світлана, є проведення коронарографії та стентування коронарних артерій. Саме таке лікування отримують 97% пацієнтів з інфарктом міокарда, яких доставлено в заклад.

 

«Протягом останніх років Черкаський обласний кардіоцентр входить у топ кращих в Україні з надання допомоги цій важкій категорії хворих», — зазначає пані Світлана.


«Хоч яке б обладнання ми закуповували, без якісного колективу, професійних кадрів, досвідчених лікарів саме обладнання не лікує», — каже голова Черкаської обласної ради Анатолій Підгорний.