Де ховатимуться школярі Полтавщини під час тривоги: стан укриттів у громадах суттєво різниться

06.09.2023
Де ховатимуться школярі Полтавщини під час тривоги: стан укриттів у громадах суттєво різниться

В укритті решетилівського ліцею немає ні тепла, ні води, ні нормального освітлення, ні туалету. Замість останнього просто поставили пластикове відро. (Фото — соціальні мережі.)

На обласній конференції педагогічних працівників «Освіта Полтавщини: навчаємось попри все!» керівник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін повідомив, що 95 відсотків загальноосвітніх шкіл 1 вересня розпочали навчання офлайн чи в змішаній формі. Іншими словами, в 311 школах із 522 навчання відбуватиметься очно, у 187 — змішано, в 24 — дистанційно.

 

До речі, на початку минулого навчального року в області було лише 54 відсотки шкіл з укриттями. Позитивного результату вдалося досягти спільними зусиллями органів місцевого самоврядування й держави.

Хтось приходить у класи, а хтось навчається вдома

На жаль, в області ще 49 шкіл та 190 закладів дошкільної освіти не мають укриттів, а частина їх не може вмістити всіх учнів. Ось тому заклади освіти працюватимуть у змішаному форматі: хтось приходить у класи, а хтось працює вдома.


Найгірша ситуація у Кременчуцькому районі. На нього, до речі, припадає 80 відсотків ракетних влучань ворога, тому влада боїться брати відповідальність проводити навчання стаціонарно.


За інформацією заступника начальника районної військової адміністрації Артема Даценка, в очному режимі в районі працюватимуть 47 закладів освіти зі 114 (41%), у змішаному — 55 (48%), на дистанційному — 12 (11%). Лише у трьох громадах району — Глобинській, Омельницькій та Пришибській — усі школи працюватимуть винятково в очному форматі.


А в більшості навчальних закладів і дитсадків Семенівської громади цього району під час повітряних тривог користуватимуться правилом двох стін. Лише у двох закладах Семенівщини ведуться підготовчі роботи в укриттях та ще в трьох розробляється проєктно-кошторисна документація.


Водночас у селі Великі Кринки Глобинської громади облаштовано дуже гарне укриття, яке називають школою під школою. Коридор — 88 (!) метрів. Там може вміститися пів села, і всі прекрасно почуватимуться, бо розраховане воно аж на 1 тис. 200 осіб. Тут кожен клас має свою кімнату з партами. Для найменших є ігрова.


Учні з Опішні Полтавського району також стовідсотково почали опановувати науку в місцевому ліцеї. В селищі за рік збудували окреме найпростіше укриття з нуля на території навчального закладу.

 

Голова громади Микола Різник розповів, що воно розраховане на 500 осіб. Усередині бетонної споруди зроблено гідроізоляцію, встановлено витяжку, 4 туалетні кабінки, стильно розмальовано стіни, сюди закуплено нові меблі... І, що дуже важливо, вартість виконаних робіт не дотягує навіть до 2,7 мільйона гривень. Це тому, що до будівництва об’єкта укриття залучили комунальне підприємство громади, і лише на спеціалізовані роботи наймали підрядні організації.


Ще менше коштів на обладнання шкільного сховища витратили у Березовій Рудці Пирятинської громади Лубенського району — близько 300 тисяч гривень. Тут ремонтні роботи проводили також за рахунок коштів громади, власними силами: забетонували підлогу в підвалі школи, поставили нові двері, провели гарячу воду, освітлення, зробили витяжку, каналізацію, встановили дві туалетні кабінки.


За словами директора ЗОШ Михайла Прокопенка, у підвальному приміщенні вільно розмістяться всі 140 учнів. У класних кімнатах є все необхідне для навчання: парти, дошки, працює Wi-Fi. У спортивному залі можна зіграти у настільний теніс.


Чудові найпростіші укриття — споруди модульного типу — збудували в Коломацькій, Нехворощанській громадах Полтавського району та Сергіївській Миргородського.

Куди зник 41 мільйон гривень, на які в Полтаві мали  відремонтувати 23 шкільні укриття?

Полтавщину включено до реалізації швейцарсько-українського проєкту DECIDE з відновлення шкіл та облаштування укриттів у закладах освіти як коворкінгів для навчання під час повітряної тривоги.

 

На це область отримала майже 55 мільйонів гривень субвенції. Ці кошти передбачено на протирадіаційні укриття та капітальні ремонти в навчальних закладах, у яких навчаються не менш як 200 дітей.

 

До списку потрапило 9 закладів освіти: Гребінківська гімназія, Зіньківський та Великорублівський опорні заклади, Чутівська та Яреськівська школи, Шишацька спеціалізована школа, Лютенський, Щербанівський та Михайлівський ліцеї.


Окрім того, обласні депутати виділили ще 50 мільйонів гривень, аби в 64 школах на умовах співфінансування відремонтувати приміщення.


Та, здається, ці кошти не завжди доходять на місця. Принаймні новопризначена секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова, промоніторивши разом з фахівцями стан шкільних укриттів, була шокована побаченим.

 

— Тема укриттів у школах надкричуща! Багато не готові. Велика кількість об’єктів потребує побудови. Звичайно, є і зроблені ремонти, але лише «коробка». І в цих просторах перебувати неможливо. Багато хто намагався облаштувати їх самостійно, як могли: ковдри, ряднини, відра... Але укриття — це вже тема України майбутнього, на жаль. І це мають бути гідні простори для маленьких та дорослих українців, — заявила вона.


Намагаючись виправити ситуацію в авральному порядку, Катерина Ямщикова відмінила оголошений її попередником тендер на закупівлю 3 тис. 200 канцелярських наборів для першокласників на суму понад 3 мільйони 400 тисяч гривень (під час якого були зафіксовані порушення), щоб спрямувати кошти на облаштування укриттів.

 

Вона обіцяє також на найближчій сесії розглянути питання виділення коштів на капітальні ремонти та побудову укриттів, а також залучити місцевий бізнес до трансформації їх у комфортні простори.


Виправити ситуацію намагалися й окремі директори шкіл та педагоги. Звісно, за рахунок коштів батьків. Батьки поскаржилися на це секретареві міськради. Тому пані Катерина змушена була застерегти керівників навчальних середніх закладів про недопущення такого самоуправства.


А депутатка Полтавської міськради Вікторія Лоза дивується: куди поділися понад 41 мільйон гривень, які на початку року було виділено з міського бюджету на ремонти 23 сховищ?

 

Чому знову виникає потреба в додатковому фінасуванні? До того ж якщо зараз профінансувати проєкти об’єктів, то самі модульні чи капітальні укриття будуть готові хіба що до наступного навчального року.

Безпечніше вдома: батьки учнів Решетилівського ліцею проти очного навчання

Зі скандалу почався новий навчальний рік у місті Решетилівка Полтавського району. Дирекція ліцею — єдиного середнього закладу освіти у місті, який минулого навчального року працював за змішаною формою (в інших 29 діти навчались очно), вирішила організувати навчальний процес офлайн. При тому, що підвальне приміщення ліцею не відповідає жодним безпековим стандартам.


Те, що там немає ні тепла, ні водовідведення, ні нормального освітлення, що лише дерев’яні лавки попід стінами встановлені та пластикове відро замість туалету, — це одне. Інше — підвальне приміщення ліцею настільки тісне, що в ньому можуть перебувати лише кілька десятків людей.

 

Тому дирекція вирішила, що під час повітряних тривог туди спускатимуться учні двох класів, а інші ховатимуться в укриттях ­художнього ліцею та Центру культури і дозвілля «Оберіг», які розташовані на відстані 300 метрів від навчального закладу.


Дізнавшись про це, обурені батьки влаштували батьківські збори просто під будівлею міської ради. Вони заявили, що бояться відпускати дітей до школи, особливо ж родини, у яких є діти з вадами опорно-рухового апарату.

 

До речі, в укритті художнього ліцею також іще не проводились ремонтні роботи й договір оренди між навчальними закладами укладений не був.


Як пояснила керівниця відділу освіти Решетилівської міськради Алла Костогриз, у регіонах, віддалених від фронту, безпечною для переміщення до укриття вважається відстань 500 метрів, у прифронтових — 100.


А щодо неготовності укриття в ліцеї, то сказала, що проєктно-кошторисну документацію на нього як на окремий об’єкт місцева влада почала готувати ще навесні, однак виникло чимало бюрократичних перепон, які застопорили процес. Співфінансування з державного бюджету не вдалося отримати.


Після доволі емоційних дебатів дирекція ліцею змінила своє рішення розпочати навчальний рік в очній формі. Тож усі майже 700 учнів опановуватимуть науку дистанційно.


А вже наступного дня після зборів депутати міської ради погодили виділення 9 мільйонів гривень на будівництво укриття. Це — половина необхідної суми.