Підступність на відстані: рашисти дистанційно підривають окопи, з яких їх вибиває ЗСУ

02.08.2023

Зараз на фронті дуже високий ступінь інтенсивності боїв.

 

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що минулого тижня на сході відбулося 170 боїв між ЗСУ й силами ворога.

 

Упродовж тижня окупанти здійснили на сході близько 8 тисяч обстрілів наших позицій, а на півдні — майже 4 тисячі. Тобто ЗСУ виборюють кожен метр землі в суцільних обстрілах.


«Наші Збройні сили дуже серйозно знищують ворога. Наприклад, на Бахмутському напрямку зараз втрати ворога співмірні з найгарячішими бахмутськими боями. Ми знищуємо їхню техніку, пункти управління, місця компактного скупчення військових, склади з боєприпасами. Днями було збито російський бойовий гелікоптер — командирську машину армійської авіації Ка-52», — додала Маляр.


Про запеклість боїв говорить і командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський. За його словами, лише протягом доби 31 липня відбулось понад 40 бойових зіткнень, а артилерійські підрозділи Сил оборони виконали 1 тис. 359 вогневих завдань.


«На Таврійському напрямку росіяни за добу втратили 16 одиниць військової техніки, зокрема танк, 4 ББМ, гаубицю 2А19 «Мста-С», 5 одиниць артилерійських систем і мінометів та автомобільну техніку. Також було знищено 7 складів боєприпасів ворога», — констатував генерал.


Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, продовжують вогневе ураження ворога.


Варто зауважити, що російські війська почали застосовувати нову тактику: під час відступу від позицій залишають у своїх окопах міни дистанційного підриву. Як розповів командир одного з танків 47-го ОМБр «Магура» з позивним «Док», росіяни закладають у власні окопи потужні дистанційно керовані міни та активують їх після того, як ЗСУ займає залишені ними траншеї.

 

«Коли наші воїни займають окопи, росіяни натискають кнопку, заряд вибухає та вбиває наших хлопців. Тактика «нової зброї» застосовується росіянами протягом останніх двох тижнів. Хлопці отримують поранення від мін більше, ніж від артилерії. Коли ми йдемо вперед, ми зустрічаємо мінні поля всюди», — сказав він.


Від широкомасштабної війни масово потерпають і цивільні українці. Яскравим цьому прикладом є події останніх двох діб: 31 липня ракета поцілила у Кривому Розі в 9-поверховий будинок, знесла квартири від 4-го до 8 поверху (внаслідок атаки вбито шістьох мирних людей, ще 75 людей зазнали поранень, серед яких вісім дітей), а 1 серпня у Харкові дрони-камікадзе знесли 2 поверхи одного з гуртожитків.


Управління верховного комісара ООН з прав людини станом на 30 липня підтвердило загибель в Україні 9 тис. 369 і поранення 16 тис. 646 цивільних унаслідок вторгнення рф. Із них 7 тис. 283 людини було вбито і 13 тис. 725 поранено на території, контрольованій Україною: у Донецькій і Луганській областях — 4 тис. 184 загиблих і 6 тис. 62 поранених, в інших регіонах — 3 тис. 99 загиблих і 7 тис. 663 поранених.


На окупованій росією території підтверджено загибель 2 тис. 86 і поранення 2 тис. 921 мирного жителя: у Донецькій і Луганській областях — 758 загиблих і 2 тис. 641 поранений, в інших регіонах — 1 тис. 328 загиблих і 280 поранених.


При цьому УВКПЛ наголошує, що вважає фактичну кількість загиблих і поранених унаслідок повномасштабного вторгнення рф значно більшою, оскільки отримання інформації з місць­ інтенсивних бойових дій призупинено, а багато звітів ще чекають на підтвердження.