(Нє) всьо так однозначно: подяка «Україні молодій» за розвінчування російської пропаганди

02.08.2023
(Нє) всьо так однозначно: подяка «Україні молодій» за розвінчування російської пропаганди

Проти ворожих голосів рецепт сталий: критично сприймати будь-яку інформацію. (Фото: Катерина Круглик / Заборона)

Нещодавно прочитав цікавий матеріал Алли Федорини в «Україні молодій» від 12 липня: «Не вір — перевір! Як не стати жертвою російської брехні та дезінформації».


Дуже влучно зауважено про відомий наратив, що нібито «не все так однозначно». Розмова авторки з таксистом – точне відображення типового діалогу з, на жаль, значною частиною жителів прифронтових (та не тільки) територій.

 

На мою думку, фрази «та при чому тут росіяни! Це ж Америка проти росії воює нашими руками», «от побачите місяців за три» – одні з найулюбленіших методів виправдовування злочинних діянь росії.


До того ж неоднозначне ставлення до війни на прикордонній Сумщині маємо сприймати як факт і результат певного браку свідомого споживання інформації у населення.

 

Також повинні пам’ятати: повідомлення «із уст в уста» й актуальна нині «розбавлена дезінформація», є не лише проблемою цього регіону, а й інших областей України, що межують з росією.


Наприклад, за словами журналіста з Ямполя, «місцеві російську сторону не таврували, бо «це ж і Україна винна». Нібито ми  провокуємо ворога нищити наші будинки та вбивати людей, незаконно перебуваючи при цьому на нашій землі. Знову ж і тут бачимо улюблене «не все так однозначно».


Урешті-решт, авторка наголошує на важливому: «проти ворожих голосів рецепт сталий: критично сприймати будь-яку інформацію. Знати, що, якщо немає посилання на джерело інформації, — вірити повідомленню не варто. Розуміти, що серед численних телеграм-каналів, які доступні і які ми так масово споживаємо, дуже багато тих, якими керують російські спецслужби».


Вдячний улюбленій газеті за розвінчування російської пропаганди та викриття сталих наративів. 

 

Роман ШЕВЧУК