В УАФ уже найближчим часом обіцяють забезпечити системою ВАР усі матчі футбольної еліти

02.08.2023
В УАФ уже найближчим часом обіцяють забезпечити системою ВАР усі матчі футбольної еліти

У стартовому турі ЧУ «Динамо» розгромило «Минай». (Фото з сайту fcdynamo.com.)

В останній уїк-енд липня взяв старт елітний чемпіонат країни з футболу.

 

«Під час війни футбол потрібен Україні! І йдеться не лише про команди, гравців чи вболівальників. На прикладі минулого чемпіонату, першого в історії, який пройшов в умовах повномасштабної війни, ми переконалися, що футбол об’єднує українців», — наголошує перший віцепрезидент УАФ Олег Протасов.


За його словами, підготовка до чемпіонату вимагала від УАФ оперативності, чіткості й головне — згуртованості.

 

«Усім відомо, що УАФ атакували в інтересах країни-агресора за ефективну роботу з відсторонення представників російської федерації з міжнародної арени. Є спроби дестабілізувати діяльність асоціації і зсередини. Ми зіштовхнулися з не баченими ніколи раніше випробуваннями! Юридичний тиск, замовні медійні атаки», — заявив Протасов.


Як і раніше, всі матчі УПЛ проходитимуть за порожніх трибун, хоча, як свідчить перший віцепрезидент УАФ, його організація працює над тим, аби повернути глядачів на стадіони.

 

«Напередодні старту поточного чемпіонату в нас пройшла розширена нарада за участі представників правоохоронних органів. Ми пропонуємо збільшити квоту присутніх на матчі. Зараз ідеться про 280 осіб, ми пропонуємо її суттєво підвищити. Реально бачимо шляхи реалізації цієї ініціативи з суворим дотриманням усіх безпекових нюансів», — каже Протасов.


Поки ж шанувальникам гри номер один пропонують дивитися УПЛ по ТБ. Аби розширити можливості для глядачів, керівництво ліги розпочало одночасну співпрацю з низкою провідних ОТТ-платформ.

 

До того ж клуби-засновники УПЛ розглядають можливість створення ютуб-канала УПЛ-ТВ, де діятимуть єдині стандарти організації та проведення трансляцій. Утім, як і раніше, абсолютної одностайності в цьому питанні ліга не має. «Зоря», «Дніпро-1», «Динамо» відстоюють своє бачення щодо принципів функціонування єдиного телепулу.


Хай там як, а в новому сезоні українську елітну лігу чекає прорив. За словами Протасова, уже найближчим часом на всіх матчах туру працюватиме система ВАР. Для цього перед сезоном в УАФ провели додаткове навчання фахівців, які працюватимуть із системою.

 

Водночас у стартовому турі УПЛ система ВАР працювала на трьох поєдинках, проте, як обіцяють в Асоціації, з кожним разом таких матчів ставатиме все більше.


До слова, в перших семи поєдинках ЧУ-2023/2024 арбітри показали шість червоних карток. Дещо забагато, кажуть експерти. При цьому в поєдинку «Олександрія» — «Кривбас» суддя Ярослав Козик припустився результативної помилки на користь господарів, коли не призначив пенальті у ворота олександрійців.


Емоції та бажання на старті першості й справді били через край. Зайве тому підтвердження — зламана ключиця у гравця «Шахтаря» Валерія Бондаря.

 

У поєдинку проти «Металіста-1925» футболіст невдало приземлився в одному з ігрових епізодів і тепер близько двох місяців проведе на лікарняному. Сам же поєдинок завершився мінімальною перемогою «гірників» — 2:1.


«Рухаємося в потрібному напрямку, але для цього потрібен час. Будь-який тренер, починаючи роботу з новою командою, повинен краще пізнати гравців, він хоче донести свою філософію на тренуваннях і в товариських матчах», — так оцінив свій тренерський дебют новий очільник «Шахтаря» Патрік ван Леувен.


А от попередня команда нідерландського спеціаліста — «Зоря» — на старті нового чемпіонату несподівано поступилася «Руху».

 

«Поки були сили, грали у футбол, у який хотіли», — сказав очільник луганської команди Ненад Лалатович. Натомість колоритним вийшов дебют в елітному дивізіоні житомирського «Полісся». Команда Юрія Калитвинцева впевнено в гостях переграла «Верес».


Краще ж за інших старт чемпіонату вдався «Динамо». Підопічні Мірчі Луческу здобули в першому турі найбільш результативну перемогу, вдома перегравши «Минай» — 4:1. При цьому першим у кар’єрі дублем відзначився перспективний динамівський форвард Владислав Ванат.

 

А ключовим поєдинком 1-го туру мав стати матч другої та п’ятої команд попереднього розіграшу — «Дніпра-1» та «Ворскли». Утім через участь обох колективів у ранніх раундах єврокубкової кваліфікації їхню зустріч перенесли на інший день.


Зазначимо, що дніпряни свої виступи в другому раунді відбору Ліги чемпіонів розпочали з поразки грецькому «Панатінаїкосу» — 1:3, а полтавський колектив у першому матчі другого кола кваліфікації Ліги конференцій переграв «Ділу» з Грузії (2:1).

 

ТАБЛО
Чемпіонат України. 1-й тур. «Оболонь» — «Колос» — 0:0, «Верес» — «Полісся» — 0:2, «Рух» — «Зоря» — 2:1, «Металіст-1925» — «Шахтар» — 1:2. ЛНЗ — «Чорноморець» — 0:2, «Динамо» — «Минай» — 4:1, «Олександрія» — «Кривбас» — 1:0.