Окупантам — шах і мат, хоч скільки б тужився ахмат. Сили оборони вже звільнили 50% захоплених з 24 лютого територій

26.07.2023
Окупантам — шах і мат, хоч скільки б тужився ахмат. Сили оборони вже звільнили 50% захоплених з 24 лютого територій

Українські захисники боронять кожного з нас. (Фото ЗСУ.)

Держсекретар США Ентоні Блінкен цими днями заявив, що Україна відвоювала вже близько половини своїх територій, які були окуповані росією з початку повномасштабного вторгнення.

 

Щоправда, ціна цих здобутків — дуже висока: військові госпіталі й частково вже цивільні лікарні переповнені нашими пораненими бійцями.


Згідно з даними Генштабу, тривають важкі бої: лише протягом двох діб 23–24 липня відбулося 27 і 23 боєзіткнення відповідно.

 

На Мелітопольському і Бердянському напрямках ЗСУ продовжують вести наступальну операцію та закріплюються на досягнутих рубежах. Українські захисники завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях ворога та здійснюють заходи конт­рбатарейної боротьби.


Тим часом на Херсонщині ворог потужно застосовує авіацію з керованими авіаційними бомбами, тому знищення їхніх систем ППО — це один з елементів послаблення ворожої авіації. Сили оборони 24 липня знищили 6 ворожих систем протиповітряної оборони.


На тимчасово захоплених територіях України російські загарбники продовжують чинити мародерство. Встановлено, що в селище Миронівський Донецької області з 10 липня прибувають бійці з підрозділу росгвардії «ахмат», які примусово виселяють місцевих жителів з їхніх будинків на вулицю та самовільно туди заселяються.

 

Також згадані представники російських військ масово займаються крадіжками, що викликає хвилю невдоволення серед цивільних.


Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що український контрнаступ хоч і відстає від наміченого графіка, проте відбувається згідно з планом, і при цьому назвав хибною думку, що «кожен контрнаступ має бути швидким».


Заступниця міністра оборони Ганна Маляр додала, що за минулий тиждень Сили оборони просунулись на 12 та 4 кілометри на Південному та Бахмутському напрямках. Ключові бої наразі тривають у районі Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки.


Тим часом 24 липня Іспанія відправила в Україну нову партію танків Leopard, швидких броньованих авто, вантажівок і різні види боєприпасів.


Країна-агресорка росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні проти України. Як повідомили у Генштабі, лише упродовж доби 23 липня наші бійці знищили 660 окупантів, 17 артилерійських систем, 13 ББМ та 5 безпілотників. Загальні ж бойові втрати противника з 24.02.22 до 24.07.23 орієнтовно становлять особового складу близько 242 тис. 620 (+660) осіб.


Авіація сил оборони завдала удару по пункту управління ворога, 8 ударів по районах зосередження особового складу та 6 — по зенітно-ракетних комплексах противника, повідомляє Генштаб ЗСУ. Протягом доби наші захисники знищили 3 ударні БпЛА противника типу «Шахед-136».

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, 3 засоби протиповітряної оборони, 9 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 4 станції радіоелектронної боротьби окупантів.