Як повернутися нагору? «Шахтар» отримав нового тренера

12.07.2023
Як повернутися нагору? «Шахтар» отримав нового тренера

Продемонструвавши плідну роботу в «Зорі», нідерландець Патрік ван Леувен отримав запрошення до «Шахтаря». (Фото з сайта shakhtar.com.)

В останній «уїк-енд» липня українська прем’єр-ліга готується запустити 33-й футбольний чемпіонат країни.

 

Приблизно в той же час на міжнародну арену вийдуть й кілька вітчизняних клубів.

 

«Дніпро-1» 25 липня та 1 серпня зіграє свої матчі другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. А «Ворскла» 27 липня та 3 серпня на другому етапі кваліфікаційного турніру Ліги конференцій поміряється силами з переможцем пари ДАК «Словаччина) — «Діла» (Грузія).

 

Натомість троє інших українських повпредів на євроарені — «Шахтар», «Зоря» та «Динамо» — свої перші кроки в майбутній єврокампанії зроблять значно пізніше.


При цьому в донецькому та луганському клубах перед стартом нового сезону відбулися тренерські рокіровки. На місце хорвата Ігоря Йовічевича директорат «Шахтаря» запросив нідерландця Патріка ван Леувена, котрий минулий сезон провів у «Зорі».

 

Вочевидь робота балканського спеціаліста не надто вразила власника «гірників» Ріната Ахметова. Чого лише варті розгромні поразки «Лейпцигу» у ЛЧ (0:4) та «Фейєнорду» у ЛЄ (1:7). А от ігрові здобутки луганчан, яких вони досягли під орудою ван Леувена, вразили всю українську футбольну спільноту.


А персона нідерландського спеціаліста добре знайома керівництву «Шахтаря». У 2008—2013 роках він очолював футбольну академію «гірників». Тепер же ван Леувен став на чолі флагманської команди «Шахтаря».

 

«Ключовим у рішенні приєднатися до Шахтаря стало те, що багато людей казали мені: «Цей клуб у твоїй крові». Це було одним з моїх найкращих рішень – залишити Нідерланди і переїхати в Україну, щоб працювати в донецькому Шахтарі, брати участь у зростанні клубу в той час, коли є багато амбіцій, багато можливостей ставати провідною європейською командою. Було дуже приємно повернутися. І коли з’являється така можливість, то це не той випадок, над яким ти багато розмірковуєш», ­— нідерландський спеціаліст так пояснив своє рішення знову приєднатися до донецького клубу.

 

Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін вражений роботою ван Леувена в луганській «Зорі»: «Вважаю, що це апогей його кар’єри, адже він побудував нову команду фактично з нуля і посів з нею третє місце в чемпіонаті, здобувши при цьому звання кращого тренера сезону в Україні».


Відтак у керівництві «Шахтаря» сподіваються, що з новим наставником їхня головна команда буде перемагати, перемагати й перемагати. Зазначимо, що свої виступи в Лізі чемпіонів «гірники» розпочнуть одразу з групового раунду. А під час жеребкування перебуватимуть у третьому кошику посіву.


Що ж до «Зорі», то її підготовкою до нового сезону займається серб Ненад Лалатович. Практично вся його тренерська кар’єра до цього моменту була пов’язана з сербськими клубами. А з Україною наставник «Зорі» познайомився в 2003—2005 роках, коли провів невелику кількість поєдинків за донецький «Шахтар».


«Націлені на хороші результати і в Україні, і в Європі. Хочемо, щоб «Зоря» вперше в історії пробилася до весняної частини єврокубків. Але нам потрібне серйозне підсилення», — окреслив свої наміри Лалатович.


Попри те, що наразі до України футболісти-легіонери їдуть не надто охоче, в новому сезоні в УПЛ однією знаковою персоною все ж буде більше. Провівши частину своєї кар’єри за кордоном, в київське «Динамо» повернувся Андрій Ярмоленко.

 

«Час повертатися додому. Уперед, «Динамо», — заявив ветеран «біло-синіх».


Відзначимо, що до нового сезону динамівців готує Мірча Луческу. Перенісши операцію по заміні кульшового суглобу, румунський наставник заявив, що планує допрацювати свій контракт до кінця, аби здоров’я не заважало.