Українська збірна розгромно програла Іспанії у півфіналі молодіжного Євро: але на Олімпіаду поїде

12.07.2023
Українська збірна розгромно програла Іспанії у півфіналі молодіжного Євро: але на Олімпіаду поїде

Підопічним Ротаня не вдалося вийти до фіналу молодіжного Євро. (Фото з сайту uaf.ua.)

Після дострокового виходу з групи та впевненої перемоги над французами у чвертьфіналі, яка принесла ще й дебютну путівку на Олімпіаду, від української молодіжної збірної чекали ще одного мінідива — у півфіналі.

 

Тим паче що підопічні Руслана Ротаня вже мали успішний досвід гри з іспанцями, втративши перемогу в поєдинку групового етапу.


Але, на відміну від гри в групі, коли обидва наставники вдались до ротації, що певною мірою і вплинуло на результат, у матчі за вихід до фіналу боротьби, на жаль, не вийшло — перемога фаворитів 5:1.

 

Хоча починалось усе для «синьо-жовтих» дуже добре: Михайло Мудрик у своєму фірмовому стилі пройшов флангом та скинув м’яч під удар капітану збірної Артему Бондаренку — той не схибив.

 

Однак уже через 12 хвилин «фурія роха» зуміла не лише зрівняти рахунок, а й вийти вперед. Іспанці були швидші, частіше били по воротах та й загалом грали краще.


Намагаючись переломити хід поєдинку, Ротань і Ко почали робити заміни, утім план «Б» також не допоміг — уже на початку другого тайму суперник відзначився втретє і, по суті, зняв інтригу щодо переможця. До фінального свистка підопічні Санті Денії забили ще двічі.


Головною причиною такого прикрого результату наш тренерський штаб назвав брак часу на відновлення після емоційно та фізично складного матчу з французами.


«Я вважаю, що хлопцям не вистачило часу на відновлення. Не хочу відмазок, але грати через два дні на третій, зважаючи на те, як ми добирались (а ми просиділи в якійсь конурі в аеропорту п’ять годин і загалом витратили пів дня на дорогу до Бухареста), важко. Ви бачили самі: хлопці хотіли, але ноги не бігли. Відновлення на таких турнірах відіграє ключову роль, тому, дійсно, це відобразилося на результаті. Мабуть, це був не наш день», — розповів Ротань.


При цьому він допустив, що його підопічні могли б зіграти набагато краще, аби мали хоча б іще добу на відновлення.

 

«Якби в нас було принаймні ще 24 години на відновлення — я б посперечався, як закінчиться цей матч. Але повірте, це дуже-дуже складно. Я бачив, як складно хлопцям на футбольному полі, тому, чесно, їм великий респект — вони заслуговували дійсно більшого. Але маємо прийняти цей результат, яким він є», — додав тренер «молодіжки».


Загалом турнір він оцінив позитивно, адже головне завдання — відібратися на Олімпійські ігри — збірна все ж виконала.


До речі, в Українській асоціації футболу роз’яснили деталі майбутньої співпраці з Ротанем. Як і очікувалось, він тренуватиме олімпійську збірну, а от на новий цикл «молодіжка» йтиме вже з новим тренерським штабом.

 

На Олімпіаду, до слова, доведеться збирати дещо інший склад, адже, за правилами, до заявки з 18 футболістів можуть потрапити лише гравці, які народилися після 1 січня 2001 року. Але є й виняток: кожна команда може внести до заявки трьох футболістів, старших цього віку. Тож тепер у штабу Ротаня буде час подумати, кого взяти до Парижа.


Тим часом інший півфінальний матч також завершився розгромом — англійці впевнено обіграли ще одну збірну-сенсацію турніру — Ізраїль. А от матч за трофей вийшов по-справж­ньому драматичний. Англійська «молодіжка» вийшла вперед перед перервою, а далі грала за рахунком, зробивши ставку на захисні дії й контратаки.


Іспанці ж, як зазвичай, контролювали м’яч, але ніяк не могли зрівняти рахунок. 100-відсотковий шанс це зробити у «фурії рохи» з’явився вже у компенсований час, коли вони отримали право на пенальті. Але голкіпер британців Джеймс Траффорд впорався і з ударом з позначки, і з добиванням.

 

Таким чином, англійці вперше за 39 років тріумфували на молодіжному Євро. Траффорд, який, до речі, за весь турнір не пропустив жодного м’яча, цілком заслужено став кращим голкіпером. Натомість автор вирішальних голів англійців у чвертьфіналі та півфіналі Ентоні Гордон визнаний кращим гравцем турніру.

 

А «золота» бутса кращого бомбардира дісталась іспанцю Серхіо Гомесу (3 голи). У його партнера по збірній Абеля Руїса та нашого Георгія Судакова також по три результативні удари, але Серхіо на це знадобилось менше хвилин на полі.