З миру по нитці — нам сорочка: МВФ і Світовий банк ухвалили великі програми фінансування України

05.07.2023

Минулого тижня порадували найбільші фінансові інституції: МВФ і Світовий банк ухвалили значні програми фінансування України.

 

МВФ схвалив виділення чергового траншу в 886 млн доларів США, а Світовий банк — кредит на суму 1,5 млрд доларів для підтримки переміщених родин, підвищення прозорості державних видатків та покращення функціональності ринку.

 

Отримано черговий маяк для зарубіжних партнерів — з урядом України можна працювати!


МВФ підкреслив, що зовнішня підтримка українського бюджету, як і раніше, становитиме основну частину бюджетного фінансування. Це означає, що бюджет отримає гроші на ведення війни і подолання її наслідків, резерви Нацбанку будуть зростати, тож регулятор і надалі матиме змогу нівелювати різке коливання валютного ринку.


Сергій Фурса, інвестиційний банкір: «Гривня залишається оплотом стабільності в цьому буремному світі. Курс валют на чорному ринку тримається на позначці 37,2-37,3 грн за долар, продовжуючи залишатися в мінімальному спринті до офіційного курсу та вганяючи в депресію валютних спекулянтів, яким просто немає що робити на такому ринку, і заради розваг вони влаштовують скандали, відмовляючись приймати долари... Національний банк мало дав надії тим самим спекулянтам, заявивши, що схвалив стратегію валютної лібералізації».


Окремий респект НБУ, який тримає фінансову стабільність у країні: банки працюють, гіперінфляції немає, валютний курс заспокоївся. Нацбанк затвердив Стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу в перспективі до гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, що теж «зайшло» чиновникам з МВФ.

 

Поки державний регулятор вирішив залишити облікову ставку на рівні 25%, але за результатами червневого засідання правління стало ясно, що цикл зниження почнеться раніше, ніж у четвертому кварталі 2024 року, як було прогнозовано.


МВФ, до речі, поліпшив прогноз зростання економіки України до 3%. Це означає, що діями уряду офіцери Фонду, в принципі, задоволені, адже Україна виконала всі структурні та кількісні контрольні показники програми.

 

Глава місії МВФ в Україні Гевін Грей на брифінгу після рішення Фонду зазначив, що за останні вісім-дев’ять місяців жодних затримок щодо домовленостей у реалізації реформ в Україні не було.

 

У свою чергу, український уряд задоволений МВФ. Адже неритмічність фінансування минулого року спровокувала ту емісію, до якої вимушено вдався Національний банк, аби покрити потреби України.

 

Наразі ми шість місяців живемо без емісії, і є впевненість, що цього року Україна вчасно отримає 42 мільярди доларів фінансової підтримки, як і планувалося. Бо нам гроші потрібні саме тоді, коли потрібні, і в достатньому обсязі.


Наразі маємо горизонт планування в чотири роки, адже 31 березня 2023 року Рада директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України на суму близько 15,6 млрд доларів США, яка включає негайне виділення 2,7 млрд доларів. Це частина загального пакета міжнародної підтримки України на суму 115 млрд доларів США.


Але є ще й негативний сценарій, за яким потреба України у фінансовій підтримці оцінюється у 140 млрд доларів. Підтримувати «соціалку» допомагає в тому числі й Світовий банк.

 

Його проєкт, започаткований у червні 2022 року, допоміг Україні підтримати близько 13 млн бенефіціарів на загальну суму 19,75 млрд доларів у вигляді кредитів і грантів. Ці гроші надійшли від різних країн.


Тож ілюзій ніяких немає, але є величезна жага перемоги. Голова НБУ Андрій Пишний зауважує: «Слово «перемога» згадується двічі в тексті меморандуму (МВФ. — Ред.).

 

Саме в такому вордінгу меморандум пройшов через Раду директорів МВФ. І це було окремим пунктом нашого обговорення з місією. А ще в меморандумі близько ста разів згадується слово «відновлення».


Наразі ж ми повинні зробити все, щоб консолідувати ресурси, забезпечивши функціонування всіх критично важливих елементів: оборони, публічних фінансів, фінансової системи, енергетики тощо.


Президент Володимир Зеленський днями заявив, що валовий внутрішній продукт України (ВВП) за наступні десять років повинен зрости до трильйона доларів. (Зараз ВВП становить 160 млрд доларів.) За новинами з фронтів цю тезу вгледіли хіба що економісти, але зустріли стримано оптимістично.


Олександр Паращій, аналітик Cobcord Capital: «Очевидно, досягнення ВВП у трильйон доларів — ціль дуже амбітна, але не так щоб зовсім недосяжна. Звісно, основною передумовою для такого зростання має бути перемога України та відновлення її територіальної цілісності... Україна втратила території, що до того давали по 10% ВВП. Якщо ми повернемо контроль над цими територіями, то потенціал нашої економіки зросте приблизно до 225-250 млрд доларів в очікуваних цінах 2024 року. Тож, щоб за десять післявоєнних років нам піднятися з 225 мільярдів до 1 трильйона доларів, треба зрости у 4,4 раза».


Як цього досягти? Швидко трансформувати економіку. Паращій упевнений: «Не факт, що останнього буде достатньо, але у випадку України це може спрацювати. Бо в нас є ще один чинник зростання: зовнішні інвестиції в Україну можуть стати «модними». І поки увага всього цивілізованого світу до нас прикута, така можливість є. Чи ми зможемо скористатися нею, залежить від того, як швидко ми трансформуємося».


Нагальне завдання — розробка Національної стратегії доходів та створення міцної бази податкових надходжень. Нагадаємо, що Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодилася надати додатковий час для ухвалення урядового законопроєкту №8401 про скасування 2% єдиного податку (ЄП), але розраховує на ухвалення закону до кінця липня.

 

Також МВФ очікує в липні ухвалення закону про відновлення декларування державних посадовців, які безпосередньо не залучені до мобілізаційних і воєнних дій, із відновленням функції НАЗК з їхньої перевірки та верифікації. Цей пункт — один з найближчих важливих структурних маяків реформи у сфері управління та боротьби з корупцією.