Перші квитки до Парижа: збірна України завершила Європейські ігри на третьому місці в медальному заліку

05.07.2023
Перші квитки до Парижа: збірна України завершила Європейські ігри на третьому місці в медальному заліку

Здобувши на ЄІ олімпійську ліцензію, Олександр Хижняк наступного року в Парижі матиме можливість перевершити своє віцечемпіонське досягнення літніх Ігор у Токіо-2020. (Фото з сайту isport.ua.)

Узявши від самого початку Європейських ігор високий медальний темп, українські атлети впродовж усієї змагальної дистанції зберігали максимальну потужність і, в підсумку, завершили ЄІ на третьому місці медального заліку.


У цій командній боротьбі поза конкуренцією опинилася збірна Італії, котра практично вдвічі за кількістю медалей перевершила найближчого конкурента.

 

Наступні ж у рейтингу національні команди — Іспанія, Україна та Німеччина — вели між собою дуже щільну боротьбу.


А залишитися в призовій трійці збірних українській команді допомогла золота нагорода 30-річної киянки Вікторії Ус, котру вона здобула в заключній змагальній дисципліні — каяк-крос. Загалом, у Польщі збірна України виборола 41 медаль: 21 золоту, 12 срібних та 8 бронзових.


Проводжаючи «синьо-жовтих» до Кракова, керівник вітчизняного спортивного міністерства та за сумісництвом президент НОК України Вадим Гутцайт підбадьорював спортсменів: «Вам доручено честь представляти Україну та підіймати державний прапор на спортивних аренах. Я пишаюся кожним зі спортсменів та тренерів, які будуть представляти Україну на III Європейських іграх».


Як видно, українські атлети добре попрацювали на спортивних аренах ЄІ-2023.

 

«Гадаю, що цей результат важливий для всього українського народу. Важливо, що люди могли бачити своїх атлетів, свій прапор і чути свій гімн на такому великому спортивному заході. Ми бажаємо, щоб українські атлети продовжували виступати й перемагати. Ми продовжимо допомагати і підтримувати Україну на її шляху до Олімпійських ігор в Парижі-2024», — наголосив президент Європейського олімпійського комітету Спірос Капралос.


А додаткова важливість III Європейських ігор була в тому, що тут в багатьох видах спорту розігрувалися олімпійські ліцензії. І трьом нашим співвітчизникам удалося вибороти перепустки на ОІ-2024.

 

Так, майстер кульової стрільби Олена Костевич здобула можливість потрапити вже на шосту для себе Олімпіаду поспіль. Квитки до Парижа також отримали представник сучасного п’ятиборства Олександр Товкай та боксер Олександр Хижняк.

 

«Поки що не усвідомлюю, що здобув ліцензію на Олімпіаду. Це була мрія дитинства», — зізнався Олександр Товкай.


Водночас для Хижняка — золотого медаліста ЄІ-2023 — літні Ігри в Парижі будуть другими за ліком. Після срібного виступу на Олімпіаді-2020 в Токіо, без сумніву, в столиці Франції він буде прагнути покращити свій результат.

 

«Шлях до золотого п’єдесталу був нелегким. Але я радий, що все вдалося», — сказав титулований боксер із Черкащини.


Примітно, що Хижняк став єдиним представником української боксерської збірної, кому вдалося піднятися на п’єдестал ЄІ-2023.


Значно продуктивнішими були українці в інших видах єдиноборств. Вітчизняні збірні команди з муай-таю (три золоті нагороди) та карате (два «золота») стали переможцями медальних заліків у своїх «королівствах». Так само кращими поміж конкурентів були українські збірні зі стрибків у воду (чотири «золота») та веслування на байдарках і каное (три найвищі нагороди).