Українська футбольна збірна вперше в історії виступить на Олімпійських іграх

05.07.2023
Українська футбольна збірна вперше в історії виступить на Олімпійських іграх

Поява у складі української «молодіжки» півзахисника «Челсі» Михайла Мудрика значною мірою посприяла її перемозі над французами в чвертьфіналі ЧЄ-2023. (Фото з сайту uaf.ua.)

Чемпіонат Європи U-21 виходить на фінішну пряму — уже цієї суботи визначиться його переможець.

 

І приємно, що серед тих збірних, які продовжують боротьбу за трофей, є й українська молодіжні збірна під керівництвом Руслана Ротаня.


Своє головне завдання на турнір — відібратися на Олімпійські ігри-2024 (молодіжне Євро є саме кваліфікаційним стартом) — «синьо-жовті» уже виконали.

 

Знаковою для них стала сенсаційна перемога у чвертьфіналі над збірною Франції — 3:1.


Місце у вісімці найкращих команда Ротаня здобула достроково — після стартових перемог над хорватами і румунами.

 

У заключному матчі групового турніру — проти іспанців — «синьо-жовті» вдалися до ротації. І, на подив багатьох, показали проти «фурії рохи» дуже пристойну гру — діяли першим номером, двічі вели у рахунку й були дуже близькими до перемоги.


Утім імениті суперники на останніх хвилинах матчу змогли зрівняти рахунок (2:2) й завдяки кращій різниці забитих/пропущених м’ячів, маючи при цьо­му однакову кількість очок (по сім) з українською збірною, посіли у квартеті перше місце.


Друге місце у групі В вивело підопічних Ротаня на чвертьфінальну дуель проти одного з головних фаворитів Євро та господаря майбутньої Олімпіади — збірну Франції.

 

Букмекери не давали українській команді багато шансів на успіх, але вона зуміла всіх здивувати: пропустивши першими після результативного удару хавбека «Ліона» Раяна Шеркі, за яким вже полюють топклуби, наші футболісти швидко відігрались, а перед перервою зуміли вийти вперед.

 

Секрет успіху — це зв’язка Мудрик — Судаков: спочатку Михайло, якого після травми берегли саме на «плей-оф», завдяки індивідуальній майстерності заробив пенальті, котрий впевнено реалізував Георгій.

 

А потім вінгер «Челсі» повторив, по суті, запозичену з нещодавнього матчу нашої головної збірної проти Мальти комбінацію, коли з центру поля «закинув» м’яч на вільного Судакова, котрому лише й залишилось, що обіграти воротаря та забити вже у порожні ворота.


Після перерви французи, звісно, активізувались і після замін навіть змогли забити, але з «офсайду». Наша ж збірна не лише відбивалась, намагаючись швидко вибігати у контратаки — і цей план спрацював: хавбек «Шахтаря» Артем Бондаренко забив третій м’яч і приніс команді перемогу.


Таким чином, незалежно від того, як наша «молодіжка» зіграє на Євро далі, вона уже забезпечила собі місце на олімпійському турнірі наступного року.

 

Результат матчу з французами є по-справжньому історичними, адже українські футбольні команди ще не виступали на Іграх. Окрім українців та господарів-французів, на ОІ-2024 від Європи також зіграють збірні Ізраїлю та Іспанії.


Зрештою, за вихід до фіналу Євро українцям знову доведеться зіграти саме проти іспанців: ті на шляху до четвірки найкращих здолали в «овертаймі» швейцарців.

 

А з огляду на заяви вітчизняних футболістів та їхнього наставника, на півфіналі українська збірна зупинятися не планує.


«Особисто я дуже щасливий, але більше щасливий за футболістів, нашу країну. Варто сказати, заради кого ми тут виступаємо — це наші воїни. Ця перемога для них. Цей матч дійсно був дуже важливим, у нас небагато часу готуватися до півфіналу. Відновлення і дуже потужна команда попереду, — сказав після гри з французами Ротань. — Збірна Франції є однією з найсильніших команд на цьому турнірі. Але кращими стають серед кращих. Перший скальп ми зняли, проте далі нас чекає друга найкраща команда на цьому турнірі. Треба відновитися та добре підготуватися».


При цьому головний тренер української «молодіжки» поки не думає про Олімпіаду та те, чи буде там тренувати команду: «На це питання не відповім зараз. Це справді досягнення для нашої країни, особливо у цей час, коли йде війна».


Один із головних героїв поєдинку з французами Судаков також визнає, що збірна «здатна набагато більше, ніж на півфінал». А Мудрик після виконання олімпійської кваліфікації прямо сказав, що головна мета тепер — виграти Євро. І, зважаючи на успішну гру проти іспанців у групі та французів у чвертьфіналі, всі шанси на це є.