Ой на горі та й женці жнуть: в Україні очікується врожай зернових

28.06.2023
Ой на горі та й женці жнуть: в Україні очікується врожай зернових

Аграрії Одещини та Миколаївщини розпочали жнивувати з озимого ячменю. (Фото Департаменту аграрної політики Одеської ОВА.)

У нашій країні, де рік і чотири місяці точиться повномасштабна війна, стартувала жнивна кампанія.

 

І хоча розпочалася вона із запізненням, утім уже намолочено 100 тисяч тонн озимого ячменю на Одещині.

 

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.


За словами посадовця, з кожним днем темпи збору нового врожаю прискорюватимуться. Загалом очікується, що зернових цьогоріч буде зібрано близько 46 млн тонн.


«Це на 10-15% менше, ніж минулого року. Але внутрішнє споживання зернових в Україні становить 18 млн тонн. Тож дефіциту зернових для внутрішніх потреб українців не буде», — наголошує Тарас Висоцький.


Як зазначають у Міністерстві аграрної політики та продовольства, збирання нового врожаю аграрії Одещини та Миколаївщини розпочали з озимого ячменю. Жнива там уже проведено на площі 4,8 тис. га при врожайності 26,5 ц/га. Наразі намолочено 12,6 тис. тонн зерна нового врожаю.


«Лідерами з обмолоту є сільгосптоваровиробники Одещини з показником 4 тис. га. Водночас за рівнем урожайності попереду аграрії Миколаївщини — 32 ц/га», — повідомляють у міністерстві. І додають, що активні жнива по всій території країни розпочнуться у липні.


Нагадаємо, що через теракт на Каховській ГЕС, його наслідки та зміни мікроклімату аграріям у південних областях України вже наступного року доведеться відмовитись від вирощування частини традиційних культур — рису, кукурудзи, сої. Тож місцеві землероби збираються переорієнтуватися на пшеницю, ячмінь та соняшник. І хоча переконані, що великої врожайності не буде, але земля не гулятиме.