Дзеркальний лабіринт у вогні. Врятовані експонати з Маріуполя покажуть у Музеї науки в Ужгороді

21.06.2023
Дзеркальний лабіринт у вогні. Врятовані експонати з Маріуполя покажуть у Музеї науки в Ужгороді

Музей науки в Одесі постраждав від російських ракет. (Фото надане МАНУ)

Унаслідок атаки росії на Одесу ракетами «Калібр» із Чорного моря 14 червня зазнали пошкоджень два заклади вищої освіти та приватний Музей цікавої науки. Заклад є партнером Малої академії наук України.

 

У цьому музеї було понад 130 експонатів, розроблених і виготовлених переважно одеськими винахідниками. У цьому році, 1 червня, йому виповнилося вісім років.


Частину експонатів ще навесні 2022 року за ініціативою МАНУ евакуювали до Львова. Там вони експонувалися протягом трьох місяців, а згодом стали частиною експозиції в Музеї науки МАН у Чернівцях.


Однак частина експонатів була стаціонарно вмонтована в музей. Тож евакуювати їх, не пошкодивши, було неможливо. Це дзеркальний лабіринт, велика котушка Тесли, центробіжна карусель, власний планетарій та дві лабораторії.


Загалом через удар російськими ракетами  постраждало близько 100 експонатів. У приміщенні повилітали всі вікна і двері, всюди скло. На щастя, жоден співробітник музею не постраждав.

 

Від 24 лютого 2022 року Музей цікавої науки в Одесі не працював. Частина  його працівників тимчасово переїхала до Чернівців і наразі працює у Музеї науки там.


Мала академія наук України від початку повномасштабного вторгнення робить усе можливе для збереження локацій, експонатів, співробітників та напрацювань партнерів.

 

Наразі в Ужгороді чекають на відкриття Музею науки МАН з експонатами, які вдалося врятувати з Маріуполя.


Країна-агресорка вчинила черговий акт геноциду українців. Ворог знищує і людей, і інфраструктуру, й економіку...