Знову чемпіони. Збірна Іспанії виграла перший трофей після «золотої» епохи 2008—2012 років

21.06.2023
Знову чемпіони. Збірна Іспанії виграла перший трофей після «золотої» епохи 2008—2012 років

Нова генерація іспанських збірників тріумфувала в Лізі націй-2023. (Фото: www.uefa.com.)

Завершивши клубний сезон, футбольна Європа перейшла до справ збірних — напередодні визначився чемпіон третього розіграшу Ліги націй.


Відносно новий турнір, який УЄФА запустив у 2018 році, щоб додати більшої видовищності та фінансової мотивації звичним спарингам, поки виправдовує себе: «гранди», хоч іноді й у напівтовариському режимі, частіше грають між собою, що дозволяє більше заробляти на трансляціях, а команди рангом нижче отримують іще один шанс відібратись на Євро чи «мундіаль».


Цьогорічний фінал чотирьох, у якому зібрались переможці квартетів у провідному дивізіоні А, справді зібрав найсильніших: призер останніх двох світових чемпіонатів — Хорватія — на чолі з 37-річним Модричем, оновлена Іспанія, яка прагнула здобути перший трофей після успіхів 10-річної давнини, Нідерланди, які завжди серед фаворитів великих турнірів, та чинний чемпіон Європи — Італія.


Волею жеребу в півфіналах зійшлись хорвати з нідерландцями та італійці з іспанцями. Спочатку Модрич і Ко, які мають неабиякий успішний досвід перемог в овертаймах та у серії післяматчевих пенальті, дотиснули «помаранчевих» після 2:2 за підсумками основних 90 хвилин, забивши ще двічі (4:2).


В іншому ж матчі за фінал напруга також трималась до останніх хвилин: обмінявшись голами на початку зустрічі, «фурія роха» і «скуадра адзурра» зберігали нічийний рахунок, аж поки, за дві хвилини до кінця основного часу, «джокер» іспанців Хоселу не добив м’яч у сітку після серії рикошетів.


Результативність 33-річного нападника (три голи у трьох матчах за збірну та 17 точних ударів за «Еспаньйол» у Ла Лізі), до речі, позитивно вплинула на його клубне майбутнє — в новому сезоні він гратиме за «Реал»: мадридці на рік орендували свого вихованця з правом викупу.

 

Очікується, що Хоселу буде проміжним форвардом для «вершкових» після відходу багаторічного лідера Каріма Бензема, котрий поїхав у Саудівську Аравію за дуже великими грошима, та перед приходом молодої зірки Кіліана Мбаппе, трансфер якого, за чутками, планується наступного літа.


На відміну від чемпіонату Європи, де окремого матчу за «бронзу» немає, у Лізі націй такий поєдинок передбачений: у голевій перестрілці італійці були результативніші за своїх візаві з Нідерландів (3:2).


Головний же матч турніру, попри передматчеві розклади, вийшов «сухим»: іспанці традиційно контролювали м’яч і створювали більше моментів, хорвати ж за звичкою намагались не пропустити і дотягнути гру до овертайму і серії пенальті.

 

Зрештою, саме удари з 11-метрової позначки визначили чемпіона — точнішою була «фурія роха» (5:4). Головним героєм серії став голкіпер іспанців Унаї Сімон, який відбив два удари з позначки.
Завдяки цьому Сімон збільшив свою кількість відбитих пенальті у післяматчевих серіях до шести, побивши рекорд легендарного Ікера Касільяса, на рахунку якого за збірну п’ять «сейвів».


«Потрібно цінувати це досягнення, оскільки в турнірі беруть участь 16 найкращих команд Європи. Ми грали з командою, яка посіла третє місце на минулому чемпіонаті світу, тому це велика перемога. Ми заслуговували на перемогу в основний час, але серія пенальті додала їй епічності. Я радий за Іспанію, сподіваюся, ми знову пишатимемося національною збірною», — заявив наставник іспанців Луїс де ла Фуенте, який після провалу збірної на ЧС у Катарі змінив на тренерській лавці Луїса Енріке.


При цьому фахівець віддав належне фіналісту.

 

«Гра була більш-менш рівною, оскільки це фінал. Дуже ціную цю перемогу, адже вона була здобута проти сильного суперника. Я великий шанувальник Луки Модрича і дуже радий, що він продовжує грати», — визнав де ла Фуенте.


Не обійшлося і без рекордів: ветеран іспанців Хесус Навас став першим футболістом, якому вдалося виграти чемпіонат світу, чемпіонат Європи (у 2010-му і 2012 роках відповідно) та тепер — Лігу націй.


Хорвати ж, попри те, що втратили шанс здобути історичний для себе трофей, додали до свого здобутку медалі ще одного турніру, підтвердивши статус однієї з топкоманд планети.