Масштабування амбіцій. Два абсолютні дебютанти вийдуть на старт наступного чемпіонату України у прем'єр-лізі

21.06.2023
Масштабування амбіцій. Два абсолютні дебютанти вийдуть на старт наступного чемпіонату України у прем'єр-лізі

У стиковому турнірі черкаський ЛНЗ переграв «Інгулець» і виборов місце в елітному дивізіоні вітчизняного футболу. (Фото з сайту fc-lnz.com.)

Після нетривалої відпустки команди вітчизняної прем’єр-ліги розпочали підготовку до нового сезону.

 

У наступному чемпіонаті в складі елітного дивізіону будуть одразу двоє абсолютних новачків.

 

Обоє за підсумками минулого сезону підвищилися в класі. Житомирське «Полісся» стало переможцем турніру в першій лізі.

 

А черкаський ЛНЗ — третій колектив регулярного чемпіонату в Д1 — потрапив до УПЛ як переможець перехідного турніру, здолавши в стикових поєдинках «Інгулець» (2:1, 1:1). Іще одну пряму перепустку до еліти українського футболу отримала столична «Оболонь», котра вибо­рола срібні нагороди в Д1.


Водночас спроба запорізького «Металурга» повернутися до когорти найсильніших клубів країни завершилася невдачею. Здобувши в першому стиковому поєдинку мінімальну перемогу (1:0) над «Вересом», матч-відповідь четверта команда Д1 провалила.

 

Представник вищої ліги (13-й колектив «регулярки») влаштував претенденту хокейний розгром (6:1) та зберіг за собою прописку в еліті.


Щоправда, загальна перемога над «металургами» далася рівненському клубу дорогою ціною. Одразу після валідольного «стику» керівництво «Вереса» відправило у відставку наставника команди Юрія Вірта. Прощання тренера з підопічними мало відверто скандальну тональність.

 

«У клубі є люди, які просто мене знищували. Коли президент сказав, що весь клуб проти мене, не хоче, аби я тут більше працював, — не маю морального права тут залишатися», — сказав, прощаючись із командою, Вірт.


На його місце керівництво «Вереса» вже призначило наступника. Новим очільником рівненської команди став колишній головний тренер «Інгульця» Сергій Лавриненко.

 

«Якщо зможемо підписати бажаних футболістів — ми точно станемо сильнішими. У наступному сезоні маємо бути в «топдесятці», — наголосив спадкоємець Вірта.


Ну а в колишньому клубі Лавриненка готуються до нових реалій. Турнірні питання в першій лізі «Інгулець» вирішуватиме з Владиславом Лупашком, якого президент клубу Олександр Поворознюк затвердив на посту головного тренера одразу після вильоту з УПЛ.

 

Колишній гравець та капітан команди на фініші сезону змінив на тренерському містку Сергія Ковальця і, попри невдачу в стиковому турнірі, й надалі (але без приставки в. о.) очолюватиме ігровий колектив.


Не виключено, що тренерська ротація може відбутися й у ЛНЗ. Важко сказати, чому керівництво клубу має шукати заміну 40-річному Олександру Ковпаку, котрий вивів черкаський клуб до прем’єр-ліги, проте подібні чутки все ж ширилися інформаційним простором країни.


Можливо, власники ЛНЗ на місце молодого тренера прагнутимуть знайти спеціаліста з досвідом роботи у вищій лізі, адже для Ковпака робота в черкаському клубі — перша на тренерській ниві.


До слова, коротку біографію має й сам ЛНЗ. Лише в сезоні-2020/2021 цей клуб отримав професіональний статус та розпочав свої виступи в другій лізі вітчизняного футболу.

 

При цьому коріння клубу — в невеличкому населеному пункті Черкащини, Лебедині, де на перших порах команда представляла місцевий насіннєвий завод. Віднедавна ЛНЗ прописався в Черкасах, де, згідно з вимогами УПЛ, і планує розгорнути свою клубну інфраструктуру.


Очевидно, масштабних інфраструктурних змін варто чекати й у Житомирі, де так само, як і в Черкасах, раніше не було футбольної команди елітного рівня.

 

Під орудою знаного наставника Юрія Калитвинцева донедавна скромне «Полісся» перетворилося на дуже перспективний спортивний проєкт, і його вихід до УПЛ яскраво підтверджує високі клубні амбіції команди.