Сподіваючись на більше: Еліна Світоліна і Леся Цуренко повторили свої найкращі результати на Ролан Гарросі

07.06.2023
Сподіваючись на більше: Еліна Світоліна і Леся Цуренко повторили свої найкращі результати на Ролан Гарросі

Еліна Світоліна вже гарантувала собі повернення у топ-100. (Фото: Getty Images.)

Головний ґрунтовий турнір тенісного сезону — Ролан Гаррос — підійшов до екватора, і приємно, що на провідних ролях — українські тенісистки.


Екстретя ракетка світу Еліна Світоліна продовжує свою переможну серію після титулу в Страсбурзі: Еліна вже обіграла чотирьох суперниць, знову діставшись стадії 1/4 фіналу на улюбленому «шоломі».


Спочатку українка не залишила жодних шансів 26-й сіяній, італійці Тревізан (6:2, 6:2). У другому раунді Еліна не без проблем, але все ж здолала австралійку Сторм Хантер, яка відома здебільшого результатами у парі (2:6, 6:3, 6:1).

 

У третьому ж колі Світоліній знову, як і у фіналі Страсбурга, випало грати з росіянкою Блінковою, яка, нагадаємо, як і всі представники рф і рб, виступає у нейтральному статусі. Матч вийшов схожим на поєдинок проти Хантер: невдалий перший сет і перехоплення ініціативи та домінація у другому і третьому.


За потрапляння до топ-8 наша тенісистка боролась зі ще однією «нейтральною» спортсменкою, представницею топ-10 і минулорічною півфіналісткою РГ Дар’єю Касаткіною. Цього разу Еліні вдалося закрити матч на свою користь у двох сетах.


Завершення матчу не обійшлося без скандалу. Світоліна вже традиційно не стала тиснути руки спортсменці з рф, причому Касаткіна, яка публічно виступала проти війни і заявляла, що з розумінням ставиться до позиції українських колег щодо рукостискань, одразу зрозуміла, що цього не буде, і швидко покинула корт.

 

На відміну від ситуації з Мартою Костюк і білорускою Сабалєнко у першому колі, коли за жест із відмовою тиснути руку трибуни освистали саме Марту, в матчі Світоліної фанати (ймовірно, російські) були незадоволені діями саме Касаткіної.


Еліна, до речі, висловила свою повагу Дар’ї за її публічну позицію на підтримку України. «Дуже вдячна їй за ту позицію, яку вона зайняла. Так, вона дійсно смілива людина, яка висловилася публічно, що зробили не так багато гравців. Дар’я справді смілива», — сказала Світоліна на пресконференції.


Коментуючи ж свої, для багатьох сенсаційні, результати, українка заявила, що їхала на РГ без великих очікувань із планом йти від матчу до матчу, але не збирається здаватися і мотивована пройти ще далі.


«Після року паузи і повернення на мені немає того тиску, що раніше. Звісно, я сама чиню на себе певний тиск, тому що хочу виграти «мейджор». Це основна мета для мене. Але це точно не тиск з боку. Ніхто, знаєте, не очікував, що ось я приїду на РГ і вийду до чвертьфіналу. Тому я відчуваю, що це мені дуже допомагає. Я почуваюся, майже як у 17 років, коли прийшла в тур зовсім свіжою. Я не захищаю жодних очок. Ні тут, ні наступного тижня. Тому, безумовно, я почуваюся більш вільною», — описала свої відчуття Еліна. До речі, українка вже гарантувала собі повернення до топ-100.


Найтитулованіша тенісистка України каже, що не проти виграти цьогорічний РГ: «Це моя мрія, але в моїй кар’єрі завжди все було поступово — крок за кроком. Я думаю, це єдиний правильний шлях — не заглядати надто далеко в майбутнє, бо інакше ти втрачаєш фокус із тих маленьких деталей, які приводять тебе до перемог у матчах».

 

За вихід до дебютного півфіналу на РГ Еліна боротиметься з уже згаданою Сабалєнко, яка не припиняє свою скандальну поведінку після інциденту з Костюк. Спочатку вона не відповіла конкретно на запитання українських журналістів про підтримку режиму Лукашенка і про війну, а потім узагалі відмовилась від пресконференцій, пояснюючи це «ризиками для безпеки».


Продовжує приємно дивувати у Парижі й Леся Цуренко. Зважаючи на стартовий жереб (перша суперниця — чемпіонка РГ-2021 Барбора Крейчікова), експерти не вірили у її вихід до другого кола, але Леся уже вразила всіх, повторивши свій найкращий результат на турнірі — четверте коло.

 

Що цікаво, вперше одразу дві українки пробились в 1/8 фіналу в Парижі. Далі в Цуренко надскладна суперниця — лідерка світового рейтингу і дворазова чемпіонка ґрунтового «шолома» Іга Швьонтек.


Після раннього вильоту в одиночному розряді досить вдало виступає у парі Марта Костюк. Після півфіналів на Australian Open та на «тисячнику» в Мадриді Марта в тандемі з румункою Рузе дійшла до третього кола парного турніру: там вони поступились фавориткам турніру — дуету Пегула/Гауф зі США. Костюк також грає і в міксті: в дуеті з чемпіоном Уїмблдону сальвадорцем Аревало українка вже дійшла до чвертьфіналу.