Талановита столиця: Кличко вручив достойникам мистецьку премію «Київ»

31.05.2023
Талановита столиця: Кличко вручив достойникам мистецьку премію «Київ»

Дипломи і нагрудні знаки премії «Київ». (Фото з сайту kyivcity.gov.ua.)

Мистецьку премію «Київ» напередодні Дня головного міста країни вручив мер столиці Віталій Кличко достойникам, які розвивають національну культуру та презентують її на світовому рівні.

 

Достойників віншували у дев’яти номінаціях на церемонії нагородження у виставковому центрі Музею історії Києва.


«Дуже важливо, що навіть у такий драматичний для нашої країни час відбуваються мистецькі акції, які об’єднують нас, підтримують і надихають, — зазначив Віталій Кличко. — Українська культура показала своє особливе значення під час широкомасштабної війни, що триває вже понад рік. Адже наші історія, національні традиції, мистецтво допомагають нам вижити та показують світові самобутність, волелюбність та незламність українського народу».


Мер зазначив, що саме митці роблять столицю талановитою і прекрасною. «Кожен із вас своїм особистим внеском створює неповторний образ Києва, формує його культуру і духовність», — звернувся до присутніх Віталій Кличко.

 

Цьогорічними лауреатами стали журналіст Андрій Цаплієнко, письменник Ігор Павлюк, режисерка, операторка Олена Джишиашвілі, композитор Сергій Зажитько, актор, народний артист України Євген Нищук, віцепрезидент Національної академії мистецтв України, генеральний директор Національного музею «Київська картинна галерея» Юрій Вакуленко, майстер художньої кераміки Марина Кривонос, головний балетмейстер Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина», заслужений артист України Андрій Демещук, артист Національного цирку України, режисер, заслужений артист України Олег Рибченко.


Мистецька премія «Київ» заснована у 2001 році Київською міською державною адміністрацією спільно з Координаційною радою національних творчих спілок України для відзначення та популяризації кращих здобутків митців столиці.

 

На здобуття премії можуть претендувати автори нових оригінальних творів, що створені впродовж трьох останніх років, але не пізніше, як за пів року до їх висунення. Подання може бути на одну творчу особистість чи групу достойників до трьох осіб — митців, які живуть і працюють у столиці.

 

Премія дає можливість підтримати та популяризувати кращі здобутки та стимулювати подальшу творчу діяльність, спрямовану на розбудову столиці України та розвиток українського мистецтва.


Варто нагадати, що 2020-му та 2021 роках через карантинні обмеження не було вручення ні дипломів, ні нагрудних знаків лауреатам. Серед тих, хто не отримав на руки заслужене, — акторка Ірма Вітовська, письменниця Валентина Розуменко та інші. Чиновники у КМДА пояснюють свій «прокол» тим, що на це немає коштів. Торік через складну безпекову ситуацію в Києві урочисто премію «Київ» теж не вручали.