У Пирятинській громаді впровадили соцпослугу денного догляду за дітьми з інвалідністю

24.05.2023
У Пирятинській громаді впровадили соцпослугу денного догляду за дітьми з інвалідністю

Інна Орловська знаходить підхід до кожної дитини з інвалідністю.

Ось уже півтора місяця у Пирятинській громаді Лубенського району в Центрі надання соціальних послуг діє сервіс денного догляду за дітьми з інвалідністю.


Пирятинська громада — перша в області, де запровадили таку послугу, згідно з державним стандартом, затвердженим у січні цього року.

 

Її надання стало можливим завдяки фінансовій підтримці Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ та за участі міськради. Нині цю послугу отримують понад десять дітей з інвалідністю.


— Я сама маю одинадцятирічну дитину з особливими потребами, на щастя, більш-менш самостійну, тому, коли мені запропонували посаду фахівця соціальної роботи з дітьми з інвалідністю, погодилася без вагань. Адже розумію, як мамам таких дітей важливо бодай на кілька годин на день належати самій собі, — розповідає Інна Орловська. — До того я тривалий час працювала фахівцем із соціальної роботи, займалася дитячими будинками сімейного типу, патронатними сім’ями, родинами, що потрапили у складні життєві обставини. Тож маю досвід роботи з непростими випадками.


Доки ми говоримо, Інна час від часу відволікається на те, щоб дати заняття дівчинці років трьох, яка своїм плачем, оскільки не розмовляє, вимагає до себе її уваги. Сьогодні в групі — троє дітей приблизно одного віку.

 

А буває вдвічі більше. Загалом денний догляд розрахований на дітей від трьох до 13 років. Комплекс розроблених заходів для них спрямований на створення умов для соціальної реабілітації, розвитку й поліпшення фізичного здоров’я.


— На жаль, пандемія коронавірусу, а потім широкомасштабна війна, по суті, позбавили маленьких громадян України соціуму, — продовжує Інна Орловська. — Особливо позначилися ці умови на дітях з інвалідністю, які переважно взагалі опинилися зачиненими у чотирьох стінах. І нам дуже приємно спостерігати зараз за тим, як протягом кількох тижнів діяльності відділення наші підопічні змінюються. Дехто має прогрес у рахуванні, дехто — у ліпленні, а загалом усі вчаться спілкуватися між собою, дружити.

У фізіопроцедурному кабінеті.
Фото надані Інною Орловською та Полтавською ОВА.


Відділення денного догляду займає дві кімнати. В одній із них обладнано фізіопроцедурний кабінет, який до обіду відвідують дорослі, а з 13:00 до 16:00 він у розпорядженні маленьких підопічних.

 

Тут проводять УВЧ-терапію, електрофорез, апаратну міостимуляцію м’язів, ампліпульстерапію і магнітно-резонансну терапію, компресорні інгаляції, масажі. Є дошка Євмінова, шведська стінка. Але таке відновне лікування проводиться лише за рекомендацією лікаря.


Загалом Центр працює з 8:00 до 17:00, однак на цілий день залишити дитину в ньому не можна, оскільки ні харчування, ні денний сон регламентом не передбачені.


Переважно маленькі відвідувачі, які перебувають на денному догляді, в окремій кімнаті зайняті складанням кубиків, конструкторів, малюванням, словом, розвитком дрібної моторики. Або ж переглядають мультфільми на відеопроєкторі. За гарної погоди проводять час на галявині, де грають у м’яча.


А мами тим часом можуть відвідати лікаря, заплатити за комунальні послуги, сходити на ринок чи зробити зачіску, манікюр, відпочити у кафе чи просто в парку.


Групи формуються залежно від віку дітей. Скажімо, мама п’ятирічної дитини заздалегідь телефонує й говорить, що їй потрібно у вівторок викроїти для себе три години.

 

Тоді фахівець соціальної роботи з дітьми з інвалідністю запрошує батьків приводити в цей день і в цей час своїх дітей такого ж віку.


— Найчастіше користуються новою послугою мешканці Пирятина, вони приводять до нас діток переважно зранку. Але ми не лишаємо без уваги й сільські родини, в яких виховуються діти з інвалідністю, — продовжує Інна Орловська.

 

— Разом із мультидисциплінарною командою фахівців, які виїжджають за графіком на села для надання соціальних послуг, я особисто об’їздила практично всі родини громади, пропонуючи послугу денного догляду. Сільських батьків найбільше непокоїло, як вони добиратимуться в Пирятин і назад. Але це не проблема. У нас є соціальне таксі, тому ми організовуємо так звані кущові виїзди, щоб за один раз доставити до міста якомога більше людей, які перебувають на обліку в Центрі надання соціальних послуг. Так само гуртом їх розвозимо по домівках. Для сільських мешканців визначені спеціальні дні — середа і п’ятниця.


За словами директора Центру Сергія Зайченка, створити нове відділення було нагальною потребою часу. Адже у територіальній громаді, за даними на 2021 рік, мешкає 139 родин, у яких виховуються діти з інвалідністю до 18 років.

 

Тому він ініціював залучення грантових коштів ЮНІСЕФ. На отримані гроші відремонтували одну з кімнат Центру, де зараз розташоване відділення денного догляду дітей з інвалідністю, а також придбали іграшки, парти, м’які меблі, дещо з медичного обладнання.


Оформити дитину на отримання соціальної послуги можна за рішенням відділу соцзахисту, куди треба подати певний перелік документів. А щоб залишити дитину в Центрі, слід повідомити про такі наміри за телефоном (05358) 3-26-54.