Екоактивіст Максим Парафілов закликав не нищити газони у його рідному Кропивницькому

17.05.2023
Екоактивіст Максим Парафілов закликав не нищити газони у його рідному Кропивницькому

У Києві відновлено газон на вулиці Гетьмана Павла Полуботка. (Фото з сайту dnipr.kyivcity.gov.ua.)

Екоактивісти забили на сполох: виступають проти бездумного викошування в містах корисної трави.

 

Однією з перших ластівок у цій царині стала петиція «Заборона вандального викошування газонів» Максима Парафілова, який закликає не нищити газонну рослинність у його рідному Кропивницькому.


Аргументи банально прості й переконливі, бо загалом ідеться про збереження здоров’я дорослих і дітей.

 

«Покос трави та газонів має негативний вплив на наше середовище, адже знищує природні біотопи тварин, знижує різноманіття рослинного світу та сприяє швидшому зношенню ґрунту, — йдеться в петиції.

 

— Ба більше, використання газонокосарок та іншого обладнання для покосу вимагає матеріальних витрат і забруднює повітря, що може мати негативний вплив на здоров’я людей. Також слід не забувати про шумове забруднення». (Газонокосарка здатна видавати шум до 180 ДБ).


Часте косіння призводить до того, що більшість рослин просто не встигають квітнути. Також не є рідкістю випадки, коли косарі пошкоджують кору молодих дерев навколо — часто-густо це спричиняє навіть їх усихання.


«Водночас заборона покосу може мати багато позитивних наслідків. По-перше, це може допомогти зберегти різноманітність тваринного та рослинного світу в нашому місті. По-друге, це може сприяти збереженню водних ресурсів, оскільки покос знижує водопроникність ґрунту та збільшує ризик повеней. По-третє, заборона покосу може допомогти зменшити забруднення повітря, що сприятиме здоров’ю місцевих жителів. По-четверте, це знизить температуру в місті у спекотні дні, що зараз актуально як ніколи. Також це більш естетично», — зазначає автор петиції.


Екоактивіст пропонує такі альтернативи для догляду за зеленими насадженнями у місті: створення природних різнотравних лук на газонах та у міських парках; збереження та розвиток високотравних ділянок, що є природними біотопами тварин; використання екологічних технологій для догляду за зеленими насадженнями, таких як природні засоби захисту від шкідників та біологічний контроль рослин; догляд за зеленими насадженнями у вигляді скошування трави ручним способом, на приватних ділянках (за бажанням) та у місцях, де це дійсно необхідно; впровадження більш довгострокових насаджень на зелених ділянках, що потребують меншої кількості догляду.


Тож варто, мабуть, перейняти досвід країн Європи, де вже давно перейшли до нових, більш прогресивних технологій догляду за газонами, й вжити відповідних заходів для заборони ритуалу комунальників фактично винищувати траву газонів не лише в Кропивницькому, а й у всіх українських містах. Відповідна заборона може бути корисною та вигідною як для природного середовища, так і для міських мешканців.


Посилання на петицію