Робота під час війни: що зараз відбувається з ринком праці в Україні

10.05.2023
Робота під час війни: що зараз відбувається з ринком праці в Україні

В Україні стартувала масштабна кампанія із залучення безробітних до відбудови зруйнованих під час війни об’єктів — «Армія відновлення».

Кількість вакансій в Україні за рік зросла в п’ять разів, знижується конкуренція за роботу, а роботодавці стикаються з дефіцитом кваліфікованих кадрів — свідчить  дослідження сервісу з пошуку роботи Work.ua.

 

«Квітень, як і всі попередні місяці 2023 року, теж перейняв естафету рекордів за кількістю пропозицій роботи. У квітні зафіксовано 82 тис. 467 вакансій, що на 9% більше, ніж у березні. Фактично зараз ринок праці майже на рівні квітня 2021 року (у квітні 2022-го — 16 тис. 46 вакансій)», — йдеться в дослідженні.


Найбільший приріст вакансій у квітні демонстрували переважно прифронтові регіони: Харківська (+26% — 2 тис. 795 вакансій), Сумська (+17% — 735 вакансій), Чернігівська (+16% — 883 вакансії), Херсонська (+14% — 136 вакансій), Запорізька (+14% — 1 тис. 415 вакансій) і Київська області (+13% — 25 тис. 717 вакансій).


Часи, коли на одне вільне місце надходило сотні відгуків, уже в минулому, найбільше зростання попиту роботодавців припало на фахівців: прибиральник (+33%), охоронець (+32%), бармен/бариста (+30%), офіціант (+26%), комплектувальник (+25%).

 

Відносно висока конкуренція шукачів залишається в сегменті діджитал-фахівців із можливістю працювати дистанційно: верстальник, Front-end програміст, тестувальник, вебдизайнер, спеціаліст чату, відеомонтажер, ретушер, програміст Java і копірайтер.


Окрім збереження значних кваліфікаційних і регіональних диспропорцій на ринку праці та проблеми повернення мігрантів з-за кордону, мусимо ще брати до уваги те, що оплата праці в Україні стрімко не зросте.

 

Згідно з дослідженням, середня зарплата в Україні становить 16 тис. грн. Найвищу середню оплату (в межах 25 тис. грн) отримують автомеханіки, автослюсарі, дизайнери інтер’єру, майстри СТО.

 

Найнижча середня зар­плата коливається в діапазоні від 7 тис. 900 грн до 10 тис. 500 грн у середовищі бібліотекарів, майстрів виробничого навчання, прибиральників, санітарів, посудомийників, музичних керівників, соціальних працівників, асистентів ветеринарного лікаря, операторів атракціонів, покоївок.

 

Суттєво «просів» ринок праці в IT-сфері: середня зарплата в категорії «IT, комп’ютери, інтернет» в Україні — 20 тис. грн, при тому, що попит на таких фахівців зберігається. Станом на 4 травня на сайті з пошуку роботи Work.ua загальна кількість актуальних вакансій становить 83 тис. 595, серед них — 5 тис. 290 вакансій у категорії «IT, комп’ютери, інтернет».


Роботодавцям є про що задуматись — на горизонті брак кваліфікованих кадрів. Та просто брак кадрів. Мільйони працездатних громадян, переважно жінки, виїхали за кордон.

 

«Щонайменше п’ять мільйонів — у Європі, з них у Польщі — півтора мільйона осіб працездатного віку з вищою освітою, з яких понад 50% були працевлаштовані», — розповідає заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

 

А ті, хто нині шукають роботу, на наявні вакансії не підходять. Експерти ринку радять: збільшуйте фокус на підбір молодих фахівців і професіоналів у віці, переглядайте ставлення до професій, які вважали суто чоловічими, і наймайте жінок, адже професіоналізм не має гендеру, віку та будь-яких інших обмежень, впроваджуйте програми підвищення кваліфікації наявних кадрів.

 

Нарешті, треба переосмислити роль людей з інвалідністю на ринку праці. Торік із 2,7 млн людей з інвалідністю офіційно працевлаштовано лише близько 700 тис., тоді як решта або працювали нелегально, або не повідомляли про свій статус при працевлаштуванні, чи просто жили за рахунок пенсій і соціальної допомоги.

 

Міністр соцполітики Оксана Жолнович вважає: «Нині в нас кардинально змінюється портрет людини з інвалідністю. Це молодий хлопець чи дівчина, які були активними до війни. Вони не готові зачинятися у квартирах після отримання інвалідності. І головне завдання Міністерства соцполітики, уряду в цілому, парламенту — змінити підходи і правила взаємодії з такими людьми, які будуватимуться не на патерналістських засадах, не у формі виплат допомог, а у форматі створення гідних повноцінних умов для якісної самореалізації людей з інвалідністю». На жаль, в Україні бракує інструментів ефективної інтеграції людей з інвалідністю у ринок праці.


Одночасно роботи українцям і досі бракує, як повідомили в Державній службі зайнятості, на 1 квітня в Україні зареєстровано 137 тис. безробітних, більшість із них (72%) — жінки, переважно від 35 до 44 років. Але офіційний показник безробіття в Україні далекий від реального, впевнені в Мінекономіки.

 

Заступниця міністра Тетяна Бережна в ефірі Національного марафону заявила: насправді кількість безробітних в Україні сягає 2,8 млн людей. Причому це вже досягнення. Адже після фактично краху на початку 2022-го ринок праці поступово відновлюється, однак вакансій усе ще вдвічі менше, ніж у січні 2022-го.

 

«Зростає кількість робочих місць і найманих працівників, збільшується кількість вакансій від роботодавців. Ми за допомогою ресурсів Державної служби зайнятості запустили Єдиний портал вакансій. На цьому ресурсі кількість офіційно зареєстрованих вакансій постійно зростає», — зазначила Тетяна Бережна.


Щоб створювати робочі місця, держава розробляє різні програми. Наприклад, завдяки програмі видачі грантів єРобота гроші на старт або розширення бізнесу отримали чотири тисячі підприємців.

 

Загалом, це — 1,5 млрд грн. А від листопада 2022 року в Україні стартувала масштабна кампанія із залучення безробітних до відбудови зруйнованих під час війни об’єктів — «Армія відновлення». До неї станом на середину квітня долучились понад 14 тис. людей.


Тож маємо працювати за тими умовами й із тими кандидатами, що є, і докладати зусиль до розвитку та перемоги України.